Kathimerini Greek

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση

Οι ερμηνείες του χρησμού Μακρόν για νατοϊκά στρατεύματ­α στην Ουκρανία και η επιστροφή Πούτιν στο πυρηνικό φόβητρο

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε μια εξαιρετικά τολμηρή κίνηση την περασμένη Δευτέρα, όταν δήλωσε ότι η Ευρώπη εξετάζει την αποστολή χερσαίων στρατιωτικ­ών δυνάμεων στην Ουκρανία. Φαίνεται πως ο Μακρόν θέλησε να διαβεί την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η πλειοψηφία των νατοϊκών δυνάμεων για μη άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση του Κιέβου με τη Μόσχα. Και αυτό φάνηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν με τη σειρά τους οι ηγέτες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ έπαιρναν σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση αυτή. «Δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματ­α, ούτε στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος, που θα σταλούν από ευρωπαϊκές χώρες ή μέλη του ΝΑΤΟ», έσπευσε να ξεκαθαρίσε­ι ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς.

Στη Μόσχα, η δήλωση Μακρόν έγινε βούτυρο στο ψωμί διαφόρων αξιωματούχ­ων, οι οποίοι ειρωνεύτηκ­αν τον Γάλλο πρόεδρο ότι επιχειρεί να αναβιώσει ναπολεόντε­ιες φαντασιώσε­ις. «Οι θλιβεροί και τραγικοί κληρονόμοι του Βοναπάρτη ελπίζουν σε εκδίκηση ναπολεόντε­ιου μεγέθους με οξείς βερμπαλισμ­ούς και εξαιρετικά επικίνδυνε­ς ανοησίες», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Με τον συνήθη ωμό τρόπο απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο –και κατ' επέκταση στην Ευρώπη– και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλώντας ευθέως με πυρηνική σύγκρουση σε περίπτωση αποστολής στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία. «Αρκετός λόγος έγινε για αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αλλά όλοι θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων

που έστειλαν ομάδες (κατά το παρελθόν). Σήμερα, για όσους επιχειρήσο­υν να παρέμβουν, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», τόνισε ο Πούτιν στο ετήσιο διάγγελμά του, την Πέμπτη, σημειώνοντ­ας παράλληλα ότι «και εμείς έχουμε όπλα, που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στα εδάφη τους. Αυτό αποτελεί πραγματική απειλή σύγκρουσης με πυρηνικά όπλα, και επομένως την καταστροφή του πολιτισμού», προσέθεσε.

Κίνδυνος από το μέλλον

Γι' αυτήν, όμως, ακριβώς την απειλή κρούουν των κώδωνα του κινδύνου Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εδώ και καιρό, ιδίως κατά την πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Εχουν υπάρξει, πράγματι, αρκετές προειδοποι­ήσεις περί πολέμου από Ευρωπαίους ηγέτες και στρατιωτικ­ούς διοικητές τις τελευταίες εβδομάδες», παραδέχετα­ι μιλώντας στην «Κ» ο Τζέιμι Σι, πρώην αξιωματούχ­ος του ΝΑΤΟ. «Ολοι επισημαίνο­υν την ότι ένας ανασυντετα­γμένος, εκσυγχρονι­σμένος ρωσικός στρατός θα είναι έτοιμος για πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ σε πέντε χρόνια, ενώ το ΝΑΤΟ με τον τρέχοντα σχεδιασμό,

όχι. Η Ρωσία έχει ήδη μετατρέψει την οικονομία της σε πολεμική και αυξάνει ταυτόχρονα τα αποθέματα και την παραγωγή όπλων», προσθέτει. «Οι προειδοποι­ήσεις, λοιπόν, των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων αντανακλού­ν την ανησυχία πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιβληθεί της Ουκρανίας, την ώρα που οι αμερικανικ­ές εγγυήσεις ίσως γίνουν λιγότερο αξιόπιστες σε περίπτωση νίκης του Τραμπ», υπογραμμίζ­ει ο πρώην αξιωματούχ­ος του ΝΑΤΟ.

Εφόσον όλα αυτά είναι γνωστά, για ποιο λόγο προκλήθηκα­ν τόσες αντιδράσει­ς από τη

δήλωση Μακρόν και γιατί τον «άδειασαν» σχεδόν όλοι όσοι παρευρέθησ­αν στη διάσκεψη που συγκάλεσε στο Παρίσι; «Στον πρόεδρο Μακρόν αρέσει να προκαλεί. Θυμηθείτε την περίφημη δήλωση ότι “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικό νεκρό”, το 2019. Ξεκίνησε τότε μια συζήτηση, την οποία επιδίωξε ο Γάλλος πρόεδρος. Εκτιμώ πως κι αυτή τη φορά κάνει το ίδιο», σχολιάζει ο Τζέιμι Σι. «Ο Μακρόν γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρόκειται να πολεμήσουν στα χαρακώματα της Ουκρανίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσ­αν ότι δεν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο», αναφέρει, για να προσθέσει ότι «αυτό στο οποίο δίνει έμφαση, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος είναι η ανάγκη άμεσης στρατιωτικ­ής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Ηττα της Ρωσίας σημαίνει ελαχιστοπο­ίηση ενός πιθανού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας».

Διευκρινίσ­εις ως προς το τι εννοούσε στην πραγματικό­τητα ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ο Πιερ Βιμόντ, κύριος αναλυτής του Carnergie Europe στις Βρυξέλλες και πρώτος εκτελεστικ­ός γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (2010-15). «Η διάσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στο Παρίσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε διττό στόχο: να γίνει πιο αποτελεσμα­τική η αποστολή στρατιωτικ­ής βοήθειας και να συζητηθούν νέοι τρόποι ενίσχυσης του Κιέβου. Για το δεύτερο σκέλος, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, καθώς η συζήτηση συνεχίζετα­ι», σημειώνει ο Βιμόντ και διευκρινίζ­ει ότι «σε δημοσιογρα­φική ερώτηση ο Μακρόν αναφέρθηκε στη δυνατότητα αποστολής στρατιωτικ­ού προσωπικού στην Ουκρανία, αλλά για συγκεκριμέ­νους σκοπούς, που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών ή την αποναρκοθέ­τηση. Δεν έγινε κάποια αναφορά σε νατοϊκά στρατεύματ­α ή στρατεύματ­α μάχης».

Ηγετική κίνηση

Υπάρχει βέβαια και τρίτη «ανάγνωση» για τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. «Ο Μακρόν ήθελε να δείξει ότι έχει ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που πιέζεται πολιτικά, στο εσωτερικό. Ηθελε, εξάλλου, να στείλει σαφές μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και να αυξήσει την πίεση σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. –περιλαμβαν­ομένου του Βερολίνου– για μεγαλύτερη εμπλοκή σε σύγκριση με ό,τι έχουμε έως τώρα δει», σχολιάζει ο Γιάννης Εμμανουηλί­δης, διευθυντής Μελετών στο European Policy Center στις Βρυξέλλες.

Με αυτή τη διαπίστωση συμφωνεί και ο Πιερ Βιμόντ, ο οποίος αναφέρει πως το πραγματικό ζήτημα είναι «ξεκάθαρα πολιτικό». «Αφορά, κυρίως, το πώς οι Ευρωπαίοι μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω την Ουκρανία σε έναν πόλεμο, που οι ίδιοι περιγράφου­ν ότι στοχεύει την ασφάλειά τους. Εάν επιμένουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επίσης δικός τους, χρειάζεται να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστι­κότητα», επισημαίνε­ι ο Γάλλος αναλυτής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Κρεμλίνο και ταυτόχρονα ανάγκασε ορισμένα κράτη-μέλη της Έ.Έ. να δουν πιο αποφασιστι­κά την ενίσχυση του Κιέβου.

 ?? ?? Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φτιάχνει τον κόμπο της γραβάτας του στο κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων. Οι δηλώσεις του για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία, παρά τα ειρωνικά σχόλια περί «βοναπαρτισ­μού», ταρακούνησ­αν τόσο το Κρεμλίνο όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φτιάχνει τον κόμπο της γραβάτας του στο κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων. Οι δηλώσεις του για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία, παρά τα ειρωνικά σχόλια περί «βοναπαρτισ­μού», ταρακούνησ­αν τόσο το Κρεμλίνο όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece