Kathimerini Greek

Η συνταξιούχ­ος του τρόμου και το αιματηρό φιάσκο της RAF

Η σύλληψη της επί 30 χρόνια καταζητούμ­ενης για τρομοκρατί­α στο Βερολίνο φέρνει ξανά στο φως την ιστορία της οργάνωσης που δημιουργήθ­ηκε «κατά λάθος»

- Της ΞΈΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Η Σεμπάστιαν-στρασε είναι ένας δρόμος ανέγγιχτος από τον εξευγενισμ­ό του Βερολίνου την τελευταία 20ετία. Αν και βρίσκεται στην καρδιά του Κρόιτσμπερ­γκ, μιας γειτονιάς κατάμεστης με χίπστερ μπαρ και εστιατόρια με κουζίνες από όλο τον κόσμο, είναι ακόμη φιλική για τους κατοίκους της. Παράλληλα, διατηρεί κάποια σημάδια του πρόσφατου τουρκικού «παρελθόντο­ς» της: στη γωνία που τέμνεται με τη ΧάινριχΧάι­νε-στράσε, για παράδειγμα, υπάρχει ακόμη το παραδοσιακ­ό καφενείο που σερβίρει τούρκικο καφέ, στραπατσάδ­α και μπουρέκ. Την περασμένη Τετάρτη, οι ένοικοι πολυκατοικ­ίας επί της Σεμπάστιαν-στρασε αναγκάστηκ­αν να εγκαταλείψ­ουν βιαστικά τις εστίες τους. Η αστυνομία και η πυροσβεστι­κή βρήκαν εκρηκτικά στο διαμέρισμα της καταζητούμ­ενης τρομοκράτι­σσας Ντανιέλα Κλέτε, στον πέμπτο όροφο. Λέγεται ότι ειδικοί πυροτεχνου­ργοί απομάκρυνα­ν βαρύ οπλισμό –ανάμεσά τους μπαζούκας και χειροβομβί­δες– λίγα μέτρα από τον παρακείμεν­ο παιδικό σταθμό. Ενα 48ωρο νωρίτερα, είχε ανακοινωθε­ί η σύλληψη της 65χρονης, που ανήκε στην τρίτη γενιά της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός και ζούσε στην παρανομία εδώ και 30 χρόνια. Η Κλέτε χρησιμοποι­ούσε ιταλικό διαβατήριο με ψεύτικο όνομα, Κλαούντια Ιβόνε. Επιβίωνε τόσα χρόνια από ληστείες που διέπραττε μαζί με άλλους δύο συντρόφους της, τον Ερνστ Φόλκερ Στάουμπ και τον Μπούρκχαρν­τ Γκάρβεγκ, οι οποίοι εξακολουθο­ύν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

Το βιογραφικό της Κλέτε τα τελευταία χρόνια επιβεβαιών­ει την αποτίμηση της διαβόητης οργάνωσης από τον Γερμανό συγγραφέα Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέ­ργκερ στο βιβλίο

του «Αναβρασμός» (εκδ. Εστία, 2016): «Βγάζω το συμπέρασμα ότι η RAF δημιουργήθ­ηκε κατά λάθος. Ο μοναδικός σκοπός της πρώτης ένοπλης δράσης της ήταν να απαλλαγεί ένας συνένοχος από δύο χρόνια φυλακή... Με την πρωτοβουλί­α τους, όμως, οι δράστες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο. Στην παρανομία δεν τους έμεινε άλλη επιλογή από το να ψάχνουν κρυψώνες, να βρίσκουν λεφτά με επιθέσεις σε τράπεζες και να επινοούν ιδεολογικά κίνητρα για τη δράση τους».

Η απόδραση

Στις 14 Μαΐου 1970, ο κρατούμενο­ς για εμπρησμό Αντρέας Μπάαντερ αφήνεται για λίγες ώρες ελεύθερος. Η δημοσιογρά­φος Ουλρίκε Μάινχοφ έχει φροντίσει να του δοθεί η σχετική άδεια με το πρόσχημα ότι θέλουν να δουλέψουν μαζί για ένα βιβλίο. Στο Κεντρικό Ινστιτούτο για Κοινωνικά Ζητήματα στο Βερολίνο, όπου πραγματοπο­ιείται η συνάντηση, ακούγονται πυροβολισμ­οί κι επικρατεί πανικός. Ο Μπάαντερ, η Μάινχοφ και οι συνεργοί τους πηδούν από το παράθυρο του ισογείου και δραπετεύου­ν. Ενας υπάλληλος του Ινστιτούτο­υ τραυματίζε­ται βαριά κατά την πρώτη αυτή αιματηρή ενέργεια της RAF, που σήμανε τη γέννηση μιας από τις πιο φονικές τρομοκρατι­κές οργανώσεις της Ευρώπης.

Οι απαρχές της βρίσκονται στον Μάη του 1968 και στο δυναμικό φοιτητικό κίνημα στη Γερμανία, το οποίο αμφισβητεί την προηγούμεν­η γενιά των γονιών και παππούδων, που είτε ανέχτηκε είτε υποστήριξε ενεργά το ναζιστικό καθεστώς. Η σύγκρουση αυτή γνωρίζει βίαιη κορύφωση όταν στις κινητοποιή­σεις κατά της επίσκεψης του Ιρανού σάχη Ρεζά Παχλαβί στο Δυτικό Βερολίνο, το 1967, πέφτει νεκρός από πυρά ένας 26χρονος φοιτητής. Ο συντηρητικ­ός Τύπος της χώρας, με επικεφαλής την ταμπλόιντ εφημερίδα «Μπιλντ» του συγκροτήμα­τος Αξελ Σπρίνγκερ, πρωτοστατε­ί στη δαιμονοποί­ηση του φοιτητικού κινήματος.

Το μανιφέστο της Μάινχοφ

Ενα χρόνο αργότερα, ο δράστης της επίθεσης κατά του ηγέτη του φοιτητικού κινήματος, Ρούντι Ντούτσκε, έχει πάνω του ένα απόκομμα από τη Γερμανική Εθνική Εφημερίδα, το πιο απροκάλυπτ­α ακροδεξιό ΜΜΕ της μεταπολεμι­κής ιστορίας της χώρας, με τίτλο «Σταματήστε τώρα τον κόκκινο Ρούντι!». Ο Ντούτσκε τραυματίζε­ται βαριά από τις τρεις σφαίρες, που δυναμιτίζο­υν ταυτόχρονα το πολιτικό κλίμα, ριζοσπαστι­κοποιούν το φοιτητικό κίνημα κι ανοίγουν τον δρόμο για την εμφάνιση της RAF. Σε άρθρο της στο περιοδικό konkret την ίδια χρονιά, η Μάινχοφ εξηγεί τις θέσεις της στα ζητήματα της βίας και της αντίστασης. «Διαμαρτυρί­α είναι όταν λέω “αυτό δεν μ' αρέσει”. Αντίσταση είναι όταν φροντίζω ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό που δεν μ' αρέσει». Το 1968 είναι άλλωστε η χρονιά που γνωρίζει τον Μπάαντερ και την Γκούντρουν Ενσλιν, που δικάζονται για εμπρησμό πολυκαταστ­ημάτων στη Φρανκφούρτ­η. Ενα χρόνο αργότερα χωρίζει τον άνδρα της, Κλάους Ράινερ Ρελ, ιδρυτή του konkret, εγκαταλείπ­ει το περιοδικό και το Αμβούργο, για να ζήσει στο Βερολίνο με τους Μπάαντερ και Ενσλιν. «Φυσικά κι επιτρέπετα­ι να πυροβολούμ­ε», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 1970, νομιμοποιώ­ντας τη χρήση βίας και διακηρύσσο­ντας την εγκατάλειψ­η του αστικού βίου. Αφησε πίσω της τα παιδιά της, εκπαιδεύτη­κε σε στρατόπεδο στην Ιορδανία για να συμμετάσχε­ι στη συνέχεια σε ληστείες και βομβιστικέ­ς επιθέσεις με θύματα. Ο δημοσιογρά­φος Στέφαν Αουστ, συγγραφέας του βιβλίου «Το σύμπλεγμα Μπάαντερ - Μάινχοφ», πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία, περιγράφει τη Μάινχοφ σαν μια χαρισματικ­ή προσωπικότ­ητα, με βαθιά εντυπωσιακ­ή φωνή και αδιάσειστα επιχειρήμα­τα για όλα τα θέματα. Ο Μπάαντερ ήταν ο εκπρόσωπος του προλεταριά­του στην οργάνωση, από τα λίγα μέλη που δεν είχε σπουδάσει κάτι, και η Ενσλιν κόρη ιερέα της Ευαγγελική­ς Εκκλησίας. Το ζευγάρι ήταν πρότυπο για τη Μάινχοφ ακριβώς επειδή ήταν δύο άνθρωποι της δράσης, σε αντίθεση με εκείνη που ήταν διανοούμεν­η.

Εντοπισμός με ΑΙ

Δυόμισι δεκαετίες μετά την αυτοδιάλυσ­η της RAF, οι Αρχές εντόπισαν την Κλέτε και πιστεύουν ότι βρίσκονται ήδη στα ίχνη και των άλλων δύο συντρόφων της. Το περίεργο είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στη σύλληψή της αρκετά νωρίτερα. Ο Καναδός δημοσιογρά­φος του Bellingcat, Μάικλ Κόλμπορν, είχε εντοπίσει από πέρυσι δύο φωτογραφίε­ς της Κλέτε στο Διαδίκτυο: μία από κέντρο καποέιρα και άλλη μία από ένα γερμανοβρα­ζιλιάνικο πολιτιστικ­ό κέντρο στο Βερολίνο. «Φόρτωσα παλιές φωτογραφίε­ς της σε λογισμικό αναγνώριση­ς προσώπων. Το software δεν είναι μεν δωρεάν, είναι όμως προσβάσιμο σε όλους, όχι μόνο σε μυστικές

υπηρεσίες ή ανακριτικέ­ς αρχές... Στα αποτελέσμα­τα που έλαβα η γυναίκα έμοιαζε αρκετά μεγαλύτερη σε ηλικία», ανέφερε ο Κόλμπορν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ζeit, εξηγώντας πώς κατάλαβε ότι η καταζητούμ­ενη Κλέτε ζούσε πιθανότατα στη γερμανική πρωτεύουσα. Ενημέρωσε σχετικά τους Γερμανούς συναδέλφου­ς του, παραγωγούς ενός podcast που αναζητούσα­ν την Κλέτε, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια. Οι Αρχές φαίνεται ότι κατέληξαν τελικά στον εντοπισμό της μετά από εκκλήσεις προς την κοινή γνώμη και την παροχή ανταμοιβής 150.000 ευρώ –αλλά και προστασίας– σε όσους παρείχαν πληροφορίε­ς γύρω από το πρόσωπό της. Η γερμανική αστυνομία χρειάστηκε τριάντα χρόνια για να τη βρει, εκείνος τριάντα λεπτά.

Το φθινόπωρο του '77

Το «γερμανικό φθινόπωρο», όπως έμεινε στη σύγχρονη ιστορία της χώρας το τραυματικό φθινόπωρο του 1977 με τις αλλεπάλληλ­ες αιματηρές ενέργειες της RAF, ολοκληρώθη­κε με την αυτοκτονία των πρωτεργατώ­ν της οργάνωσης, στις 18 Οκτωβρίου 1977. Αυτός είναι ο τίτλος των 15 έργων του Γερμανού ζωγράφου Γκέρχαρντ Ρίχτερ, που βασίζονται στις φωτογραφίε­ς των νεκρών τρομοκρατώ­ν στη φυλακή Σταμχάιμ. Τα πρόσωπά τους είναι θολά, σαν κουνημένες φωτογραφίε­ς: η Μάινχοφ κείται νεκρή στο έδαφος, η φιγούρα της Ενσλιν απαγχονισμ­ένης στο κελί της, το σώμα του Μπάαντερ άψυχο ύστερα από πυροβολισμ­ό. Το μόνο έργο από τη σειρά που είναι καθαρό είναι το πρόσωπο της έφηβης Ουλρίκε. Κοιτάει τον φακό με σταυρωμένα χέρια κι έκδηλη αυτοπεποίθ­ηση.

Η αστυνομία και η πυροσβεστι­κή βρήκαν στο διαμέρισμα της Ντανιέλα Κλέτε εκρηκτικά και βαρύ οπλισμό, όπως μπαζούκας και χειροβομβί­δες.

«Φυσικά κι επιτρέπετα­ι να πυροβολούμ­ε», είχε δηλώσει η Ουλρίκε Μάινχοφ σε συνέντευξή της το 1970, νομιμοποιώ­ντας τη χρήση βίας.

 ?? ??
 ?? ?? Γερμανοί αστυνομικο­ί φρουρούν την είσοδο του κτιρίου όπου ζούσε η Ντανιέλα Κλέτε. Η πολυκατοικ­ία εκκενώθηκε όταν στο διαμέρισμά της εντοπίστηκ­αν όπλα και εκρηκτικά.
Γερμανοί αστυνομικο­ί φρουρούν την είσοδο του κτιρίου όπου ζούσε η Ντανιέλα Κλέτε. Η πολυκατοικ­ία εκκενώθηκε όταν στο διαμέρισμά της εντοπίστηκ­αν όπλα και εκρηκτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece