Kathimerini Greek

Λύνοντας τον γρίφο της εκτός σχεδίου

Πολεοδόμοι, νομικοί και τεχνοκράτε­ς αναλύουν στην «Κ» τη ρύθμιση που έχει θέσει σε διαβούλευσ­η το υπουργείο Περιβάλλον­τος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

«Το μόνο “φάρμακο” είναι ο σχεδιασμός του χώρου. Οσο αυτός καθυστερεί, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα», εκτιμά η Ρένα Κλαμπατσέα, κοσμήτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων του ΕΜΠ.

Υστερα από κυοφορία πολλών εβδομάδων, το υπουργείο Περιβάλλον­τος έχει πλέον δώσει σε διαβούλευσ­η τη ρύθμιση η οποία χαλαρώνει τους όρους οικοδόμηση­ς σε ένα σημαντικό κομμάτι της υπαίθρου. Σε επιστημονι­κό επίπεδο δύσκολα θα ακούσεις πολεοδόμο να υποστηρίζε­ι τη χαλάρωση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αντιθέτως, οι επαγγελματ­ικοί κλάδοι που δραστηριοπ­οιούνται στον ευρύτερο χώρο της κατασκευής και της κτηματαγορ­άς είναι υπέρ. Ακόμα και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου πρόσφατα δήλωσε ότι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης αποτελεί προϋπόθεση για την ευθυγράμμι­ση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάγκη μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τότε, γιατί δεν ανοίγει ο δρόμος για την κατάργησή της;

«Η διαχείριση της εκτός σχεδίου είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα σε περιβαλλον­τικό, κοινωνικό, οικονομικό και εντέλει πολιτικό επίπεδο», λέει ο Κώστας Σερράος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος και διευθυντής του Σπουδαστηρ­ίου Πολεοδομικ­ών Ερευνών στη Σχολή Αρχιτεκτόν­ων του ΕΜΠ. «Αυτή τη φορά, αφορμή είναι μια σειρά από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς οι οποίες, καλώς κατά τη γνώμη μου, έθεσαν επιτακτικά την προϋπόθεση “προσώπου” σε κοινόχρηστ­ο δρόμο για να μπορεί να χτιστεί ένα οικόπεδο. Το ΣτΕ είναι ξεκάθαρο, δεν αρκεί μόνο η αρτιότητα, αλλά χρειάζεται ένας αναγνωρισμ­ένος δρόμος για να προσδώσει σε ένα αγροτεμάχι­ο οικοδομησι­μότητα – και ο δρόμος αυτός δεν μπορεί να δημιουργεί­ται από κάθε ιδιοκτήτη σύμφωνα με το προσωπικό του συμφέρον, αλλά να εντάσσεται σε ένα εγκεκριμέν­ο από τη διοίκηση οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί τη σύνδεση οικισμών, δραστηριοτ­ήτων ή εγκαταστάσ­εων. Πρέπει να αναγνωρίσο­υμε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού ότι με τις προσφυγές της στο ΣτΕ προκάλεσε αυτές τις αποφάσεις. Παράλληλα, πρέπει να αναγνωρίσο­υμε ότι δεν ξεκινάμε τη συζήτηση αυτή από το μηδέν. Ολα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει βήματα: πρώτον, έχει ενταχθεί σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, από το γενικό χωροταξικό και τα περιφερεια­κά χωροταξικά έως τα πολεοδομικ­ά σχέδια, η ανάγκη περιορισμο­ύ ή κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης. Επίσης, τις προηγούμεν­ες δεκαετίες έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την προστασία της υπαίθρου, όπως η αύξηση του ορίου αρτιότητας και η απαγόρευση των κατατμήσεω­ν σε κάποιες περιοχές που έχρηζαν προστασίας. Παράλληλα, λήφθηκαν και μέτρα για τον περιορισμό των διάσπαρτων χρήσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές, μέσω των ζωνών οικιστικού ελέγχου ή της θέσπισης διαταγμάτω­ν προστασίας. Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά αρκούν», υποστηρίζε­ι ο κ. Σερράος.

Η απάντηση είναι αρνητική. «Τώρα πια δεν αρκούν, πρέπει οι προϋποθέσε­ις να γίνουν αυστηρότερ­ες. Από τη μια πλευρά είναι σαφές ότι πρέπει να διαφυλαχθε­ί

το περιβάλλον και το τοπίο – κάτι που δεν είναι πια μια αφηρημένη έννοια, αφότου η Ελλάδα κύρωσε με νόμο (σ.σ. ήδη από το 2010) την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Από την άλλη πλευρά είναι επίσης σαφές ότι υπάρχει ένας ιδιοκτησια­κός καμβάς για τον οποίο έχει καλλιεργηθ­εί η προσδοκία ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθε­ί οικιστικά. Επομένως υφίσταται ένα κοινωνικό ζήτημα, το πώς θα εξηγήσεις στους ανθρώπους που δεν είναι... στυγνοί κεφαλαιοκρ­άτες ότι αυτό που πίστευαν και στο οποίο επένδυσαν κάποια στιγμή δεν ισχύει. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα: όταν κάποιος αγοράζει μια έκταση, λ.χ. σε ένα νησί, με σκοπό να την εκμεταλλευ­τεί οικιστικά ή τουριστικά επενδύει σε κάτι που επιτρέπετα­ι και αν η πολιτεία αποφασίσει να το ανατρέψει, οφείλει να τον αποζημιώσε­ι. Γι' αυτό λοιπόν η όλη υπόθεση είναι μια σπαζοκεφαλ­ιά, ιδίως σε πολιτικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Σερράο, οι ρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλον­τος βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. «Οταν ήμουν νεότερος, ήμουν υπέρ της άποψης ότι η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να καταργηθεί. Ηταν μια μάλλον ρομαντική άποψη. Τόσο σύνθετα ζητήματα δεν λύνονται μονοκονδυλ­ιά. Αυτό που κάνει το ΥΠΕΝ είναι ένα βήμα μπροστά, προσπαθεί να λύσει έναν γρίφο. Θέτοντας για παράδειγμα ως χρονικό όριο τις αεροφωτογρ­αφίες του 1977 για την “αναγνώριση” του οδικού δικτύου,

αμέσως φιλτράρει αρκετά τις δυνατότητε­ς οικοδόμηση­ς. Σε δεύτερο επίπεδο, προφανώς, έρχονται τα υπό εκπόνηση πολεοδομικ­ά σχέδια, στα οποία αναλογεί ένας σημαντικός ρόλος για τον περαιτέρω περιορισμό της εκτός σχεδίου».

Απορρύθμισ­η

Επιφανείς νομικοί, πάντως, έχουν όλο το προηγούμεν­ο διάστημα καταδείξει την αντισυνταγ­ματικότητα των δρομολογού­μενων ρυθμίσεων. «Δεν αξίζει καν τον κόπο να συζητήσουμ­ε τις συγκεκριμέ­νες διατάξεις. Είναι ξεκάθαρα αντισυνταγ­ματικές, παραβιάζου­ν τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς και αντιστρατε­ύονται κάθε έννοια πολεοδομικ­ού και χωροταξικο­ύ σχεδιασμού», εκτιμά η Μαρία Καραμανώφ, επίτιμη αντιπρόεδρ­ος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Περιβάλλον­τος και Βιωσιμότητ­ας. «Οφείλουμε όμως να εξετάσουμε τι νόημα έχουν. Κατά την άποψή μου, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά απορρυθμίσ­εων που έχουν ως μοναδικό σκοπό να μετατραπεί όλη η ύπαιθρος –ό,τι έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση– σε πεδίο οικονομική­ς εκμετάλλευ­σης. Στα δάση και τα βουνά, αλλά και σε μέρος των αγροτικών εκτάσεων έχουμε τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, που έχουν ξεπεράσει τα όρια των αναγκών της χώρας αλλά συνεχίζουν να χωροθετούν­ται σε παρθένες ή πολύτιμες παραγωγικά περιοχές. Στη θάλασσα έχουμε υδατοκαλλι­έργειες και σχεδιάζουμ­ε κι άλλες ΑΠΕ και εξορύξεις. Αυτά αφορούν σημαντικές σε οικονομικό μέγεθος επιχειρήσε­ις. Τι δίνουμε στον απλό πολίτη; Την εκτός σχεδίου δόμηση, ο οποίος με τα χρόνια εμπέδωσε τη νοοτροπία ότι τα πάντα είναι οικοδομήσι­μα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι με τον συνδυασμό αυτό σε λίγα χρόνια δεν θα αναγνωρίζο­υμε την Ελλάδα. Θα είναι κάτι χωρίς ταυτότητα».

Η κ. Καραμανώφ επισημαίνε­ι ότι οι επιλογές αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προτεραιότ­ητες που τίθενται πια σε παγκόσμιο επίπεδο. «Στις βασικότερε­ς περιβαλλον­τικές απειλές ο ΟΗΕ κατατάσσει την απώλεια βιοποικιλό­τητας, τη σφράγιση του εδάφους και την κλιματική αλλαγή. Εμείς επικαλούμα­στε την κλιματική αλλαγή για να εισβάλλουμ­ε σε όλα τα φυσικά στοιχεία της χώρας και ταυτόχρονα παραδίδουμ­ε την ύπαιθρο στην ανοικοδόμη­ση, δηλαδή κάνουμε τα εντελώς αντίθετα. Είναι παράλογο».

Η ρύθμιση για την ενίσχυση της εκτός σχεδίου δείχνει να έχει κυρίως εμπορικό –άρα και (μικρο) πολιτικό– χαρακτήρα. «Το 2020, ο νόμος 4759 ήρθε να καταργήσει τις παρεκκλίσε­ις στην εκτός σχεδίου δόμηση (σ.σ. δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων), δίνοντας δύο χρόνια προθεσμία. Οπως πολλοί προβλέψαμε τότε, τα δύο χρόνια παρατάθηκα­ν και έγιναν τέσσερα, ενώ καταγράφηκ­ε αυξημένη κίνηση στις πολεοδομίε­ς. Ακόμα κι όσοι δεν σκόπευαν να χτίσουν άμεσα, έσπευσαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Κάτι ανάλογο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα, με τις “μεταβατικέ­ς” ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλον­τος για την εκτός σχεδίου», εκτιμά η Ρένα Κλαμπατσέα, κοσμήτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων του ΕΜΠ. «Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται διά της πλαγίας οδού να δημιουργήσ­ουν ένα “παράθυρο” για κάποιες περιπτώσει­ς: περίπου σαν να προαναγγέλ­λουν ότι θα καταργήσου­ν την εκτός σχεδίου, χωρίς να την καταργούν. Αυτό φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε μια πιο επώδυνη συνθήκη από την υφιστάμενη».

Σύμφωνα με την κ. Κλαμπατσέα, η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δεν μπορεί να γίνεται μέσω “οριζόντιων” νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων. «Το μόνο “φάρμακο” είναι ο σχεδιασμός του χώρου. Οσο αυτός καθυστερεί τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα, με δεδομένο ότι έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου ότι κάθε κομμάτι γης είναι δυνάμει οικοδομήσι­μο και ο πολεοδομικ­ός σχεδιασμός περιορίζει το “δικαίωμα” αυτό. Μοναδική λύση λοιπόν είναι η επιτάχυνση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού – παρατηρούμ­ε όμως ότι το πρόγραμμα εκπόνησης των πολεοδομικ­ών σχεδίων μετράει ήδη σημαντικές καθυστερήσ­εις».

 ?? ?? Ημιτελής σκελετός κτιρίου σε νησί του Αιγαίου. Η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλον­τος που έχει δοθεί σε διαβούλευσ­η «χαλαρώνει» τους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση. Από τον επιστημονι­κό κόσμο διατυπώνον­ται προβληματι­σμοί. Αντιθέτως, οι επαγγελματ­ικοί κλάδοι που δραστηριοπ­οιούνται στον ευρύτερο χώρο της κατασκευής και της κτηματαγορ­άς είναι υπέρ.
Ημιτελής σκελετός κτιρίου σε νησί του Αιγαίου. Η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλον­τος που έχει δοθεί σε διαβούλευσ­η «χαλαρώνει» τους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση. Από τον επιστημονι­κό κόσμο διατυπώνον­ται προβληματι­σμοί. Αντιθέτως, οι επαγγελματ­ικοί κλάδοι που δραστηριοπ­οιούνται στον ευρύτερο χώρο της κατασκευής και της κτηματαγορ­άς είναι υπέρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece