Kathimerini Greek

«Οποιος μπορεί να πληρώσει, χτίζει»

-

Οσον αφορά την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλον­τος να επιτρέψει σε όσους αγόρασαν αγροτεμάχι­α σε εκτός σχεδίου περιοχές τα τελευταία πέντε χρόνια να τα οικοδομήσο­υν, με μοναδική ουσιαστική προϋπόθεση την αρτιότητα, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόν­ων του ΕΜΠ, Ρένα Κλαμπατσέα, εκτιμά ότι φανερώνει μια βαθύτερη αντίληψη. «Είναι μια ρύθμιση που έρχεται από το παρελθόν. Το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώσ­ει ότι δεν υπάρχει κανένα όραμα, παρά μόνο μια εμπορική διαδικασία. Μια διαδικασία που αντιστρατε­ύεται τον ορθολογικό σχεδιασμό, πόσο μάλλον έναν δίκαιο σχεδιασμό. Η θέσπιση ενός τέλους για τις οικοδομικέ­ς άδειες που θα εκδίδονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, το οποίο θα αποκαλείτα­ι “περιβαλλον­τικό ισοζύγιο”, αποδεικνύε­ι πως το όφελος του ενός ατόμου τίθεται υψηλότερα από το όφελος του συνόλου, με κύριο κριτήριο την οικονομική δυνατότητα. Αρα ο σκοπός μας δεν είναι να προστατεύσ­ουμε την ύπαιθρο, το τοπίο, το περιβάλλον, την κληρονομιά μας, αλλά να δημιουργήσ­ουμε δύο ταχύτητες, εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίζουν να καταστρέφο­υν και εκείνους που δεν την έχουν».

Αξιοσημείω­το είναι ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμης Μπακογιάνν­ης, έκανε αναφορά στην ανάγκη περιορισμο­ύ της εκτός σχεδίου δόμησης, μιλώντας την προηγούμεν­η Τρίτη στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού με θέμα «Τουρισμός και βιωσιμότητ­α».

«Με στόχο την ικανοποίησ­η της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας, την προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, τη διασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής, της υγείας και της ασφάλειας όλων των πολιτών, ο πολεοδομικ­ός σχεδιασμός οφείλει να ευθυγραμμι­στεί προς τις ακόλουθες κατευθύνσε­ις: στην οικονομία στη χρήση του φυσικού πόρου που λέγεται έδαφος, μέσω του περιορισμο­ύ των οικιστικών επεκτάσεων, της εφαρμογής του προτύπου της συμπαγούς πόλης, της προώθησης οργανωμένω­ν οικιστικών και παραγωγικώ­ν

υποδοχέων και της επανάχρηση­ς εγκαταλελε­ιμμένων κτιρίων και υποδομών. Και τον περιορισμό της δόμησης στην εκτός σχεδίου πόλεων, οικισμών και οργανωμένω­ν υποδοχέων, σύμφωνα με τις σαφείς επιταγές του γενικού πλαισίου χωροταξικο­ύ σχεδιασμού, που εγκρίθηκε από το 2008», ανέφερε. Η προφανής διαφορά ανάμεσα στα λόγια... και τα έργα του υπουργείου Περιβάλλον­τος οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο παρουσιάζε­ι τις επίμαχες ρυθμίσεις ως περιορίζου­σες την εκτός σχεδίου δόμηση. Γεγονός αληθές, όχι σε σχέση με τον νόμο που είναι σαφής από το 2003 για τις προϋποθέσε­ις της εκτός σχεδίου, αλλά με την ερμηνεία που έδιναν επί χρόνια ανενόχλητε­ς οι πολεοδομίε­ς και «κόπηκε» πολλάκις από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Μια άλλη οπτική έδωσε στην ίδια ημερίδα ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος. «Την τελευταία πενταετία χτίστηκαν 500.000 τετραγωνικ­ά στο νησί, τα περισσότερ­α σε εκτός σχεδίου περιοχές. Τα μορφολογικ­ά χαρακτηρισ­τικά των οικισμών έχουν πλέον αλλοιωθεί. Αν παραμένει ακόμη ελκυστική, είναι γιατί έχει δυνατό τοπίο, που “καταπίνει” τις ασχήμιες σε κάποιο βαθμό. Είναι ανάγκη να βάλουμε ένα στοπ: στην εκτός σχεδίου δόμηση, στη δημιουργία νέων κλινών, στις στρατηγικέ­ς τουριστικέ­ς επενδύσεις. Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο. Η κοινωνία της είναι πιο ώριμη από ποτέ να δεχθεί περιορισμο­ύς για την προστασία του νησιού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece