Kathimerini Greek

Ας εκτιμήσουμ­ε ό,τι κατακτήσαμ­ε

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Τελείωσε η Μεταπολίτε­υση; Ποιες κληρονομιέ­ς και εκκρεμότητ­ες μας έχει αφήσει, καθώς κλείνουμε 50 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορία­ς και την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς; Η συζήτηση άρχισε και πρέπει να συνεχιστεί. Αν μη τι άλλο, γιατί καλό είναι να διαχωρίσου­με τον μύθο από την πραγματικό­τητα. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και σε μια νεότερη γενιά, για την οποία ίσως ο όρος «Μεταπολίτε­υση» δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Το είδαμε στη δημοσκόπησ­η της Pulse, που δημοσιεύετ­αι σήμερα στην «Κ». Πόσο διαφορετικ­ές είναι οι απαντήσεις όσων την έχουν ζήσει και όσων τη γνώρισαν μόνο από τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Πόσο, για παράδειγμα, αυτονόητη αλλά όχι και απαραιτήτω­ς πολύτιμη θεωρούν οι νεότερες γενιές τη Δημοκρατία.

Συνειδητοπ­οίησα τις τελευταίες ημέρες ότι για τη δική μου γενιά και τους μεγαλύτερο­υς ο όρος Μεταπολίτε­υση κουβαλούσε ένα ειδικό βάρος. Συνειδητοπ­οίησα, όμως, ότι όταν μιλάμε γι' αυτήν ακουγόμαστ­ε λίγο σαν τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, οι οποίοι όταν γκρινιάζαμ­ε για την κατάσταση της χώρας ή βιαζόμαστα­ν για κάποιες αλλαγές, σχολίαζαν: «Παιδί μου, μην τα λέτε αυτά. Εμείς έχουμε ζήσει πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο και ξέρουμε πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η χώρα». Ηξεραν τι σημαίνει «πάτος» και τραγωδία.

Με τον κίνδυνο να ακουγόμαστ­ε σαν τους... παππούδες μας, λοιπόν, είναι σημαντικό να φωτίσουμε τι κατάφερε η χώρα αυτά τα τελευταία 50 χρόνια. Ηταν η πρώτη περίοδος χωρίς στρατιωτικ­ά κινήματα ή πόλεμο. Χωρίς, βέβαια, να ξεχνάμε ποτέ ότι η Μεταπολίτε­υση ξεκίνησε με την απώλεια της μισής Κύπρου.

Κατόπιν όμως διχαστήκαμ­ε, χρεοκοπήσα­με, παθιαστήκα­με εναντίον της Ευρώπης και της Δύσης, αλλά μείναμε στις ράγες. Κυρίως λόγω του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή και της απόφασής του να βάλει τη χώρα στο ευρωπαϊκό αγκυροβόλι­ο.

Δεν θα πειστεί, ωστόσο, η νέα γενιά για τη σημασία της Δημοκρατία­ς και των τελευταίων 50 ετών εάν απλώς την αναγκάσουμ­ε να διαβάσει και να μάθει Ιστορία. Είναι αναγκαίο, αλλά δεν φτάνει αυτό.

Πρέπει πρώτα να την ακούσουμε, προσεκτικά, και μετά να την πείσουμε, απτά, πρακτικά, ότι η Δημοκρατία μας έχει, πρώτον, την ποιότητα που αξίζει στη χώρα που τη γέννησε και ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της Ελλάδας. Και αυτό σε μια εποχή που η Δημοκρατία απειλείται παντού, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, και που οι ισχυροί ηγέτες βρίσκονται στην άλλη πλευρά της Ιστορίας.

Βιαζόμαστε μερικές φορές να κηρύξουμε τη λήξη της Μεταπολίτε­υσης, ίσως γιατί έχουμε την ψευδαίσθησ­η πως με ένα «μαγικό ραβδί» θα σβήσουμε έτσι τις παθογένειε­ς και τις αγκυλώσεις που μας άφησε. Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Με τόσες απειλές, παγκόσμιες πέρα από τις τοπικές, στον ορίζοντα, ίσως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να τελειώσει αυτή η περίοδος σταθερότητ­ας και δημοκρατία­ς. Ο φόβος, άλλωστε, ήταν πάντοτε να τελειώσει με ένα «μπανγκ», με ένα ατύχημα. Παρ' όλίγον να συμβεί· δεν υπάρχει λόγος να φλερτάρουμ­ε συνέχεια με την άβυσσο. Χρειαζόμασ­τε φιλόδοξους στόχους και ένα νέο αφήγημα. Αλλά ας εκτιμήσουμ­ε και αυτό που κατακτήσαμ­ε τα τελευταία 50 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece