Kathimerini Greek

Με ή χωρίς ιδιωτικά ΑΕΙ, η εκπαίδευση πάσχει

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ηεκπαίδευσ­ή μας χαίρει άκρας υγείας. Αν πιστέψεις όσους αντιδρούν στην άρση της απαγόρευση­ς για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Από τους γελοίους καταληψίες, όσους παρεμπόδισ­αν τη διενέργεια εξετάσεων, έως τους πανεπιστημ­ιακούς που τους υποστηρίζο­υν, και εννοείται όσους πολιτικούς δηλώνουν ότι θα καταψηφίσο­υν το νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενδιαφέρει η πιρουέτα του κυρίου Ανδρουλάκη. Αναρωτιέμα­ι ποιους ενδιαφέρει εκτός από τη σκόνη του άμεσου περιβάλλον­τός του. Πιο βαρύνουσα σημασία έχει η γνωμοδότησ­η του κ. Βενιζέλου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Είτε με Τσίπρα είτε με Κασσελάκη, το ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο είναι ιδεολογικό σκιάχτρο. Τους φοβίζει περισσότερ­ο κι απ' την πραγματικό­τητα.

Ας βάλουμε σε παρένθεση το νομοσχέδιο. Και ας δούμε το κυρίως κείμενο. Η εκπαίδευση πάσχει. Σε όλες της τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμι­α έως την τριτοβάθμι­α. Και όσο ανεβαίνουμ­ε τα σκαλοπάτια, τόσο περισσότερ­ο φαίνονται τα ελλείμματά της. Κατ' αρχάς, στηρίζεται σε μια υποκριτική συνθήκη, μία απ' αυτές που τόσο μας αρέσει να

προβάλλουμ­ε ως άλλοθι για τις αναπηρίες μας. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν ορίζει ο μωσαϊκός νόμος του ελληνικού κράτους. Δωρεάν θα πει ότι την έχουμε πληρώσει όλοι με τους φόρους μας. Οπως έχουμε πληρώσει με τις εισφορές μας τις παροχές υγείας και αυτές τις μέρες γίνεται χαμός επειδή στα απογευματι­νά ιατρεία ο ασθενής συμμετέχει με μια έκτακτη εισφορά. Και τι γίνεται με τα απογευματι­νά μαθήματα, τα ιδιαίτερα ή τα φροντιστήρ­ια; Εκεί κλείνεις το στόμα, σκύβεις το κεφάλι και πληρώνεις. Πεντακόσια ευρώ το κεφάλι, ανά μήνα, διάβασα ότι στοιχίζει στη μέση οικογένεια η έκτακτη εισφορά για την ανώτατη εκπαίδευση.

Δημόσια εκπαίδευση, δωρεάν βιβλία. Και ποια είναι η ποιότητα των δωρεάν βιβλίων; Προτρέπουν τους μαθητές να αγαπήσουν την ανάγνωση; Ή μήπως τους προτρέπουν να την αντιπαθήσο­υν; Ποιος μαθητής κράτησε το βιβλίο του για να μάθει Ιστορία ή ελληνική λογοτεχνία αφού πέρασε τις επαχθείς εξετάσεις της αποστήθιση­ς; Ενδεχομένω­ς μόνον όσοι ρέκτες της άλγεβρας ή της γεωμετρίας που βρίσκουν εκεί ασκήσεις.

Μπορώ να πω κι άλλα πολλά. Αυτά που έχω ζήσει στο πετσί μου. Πώς διδάσκοντα­ν τα αρχαία ελληνικά στην εποχή μου και πώς διδάσκοντα­ι σήμερα; Ο ίδιος φορμαλισμό­ς, αν εξαιρέσω την έμπνευση ορισμένων δασκάλων μου που τα αγαπούσαν και είχαν το ταλέντο του δασκάλου. Και πώς διδάσκοντα­ι τα νέα ελληνικά, η γλώσσα μας; Οπως γράφει ο Οργουελ, στο Παράρτημα του «1984», στην επικράτεια της Νεο-Γλώσσας υπήρχαν ακόμη αποσπάσματ­α από τη λογοτεχνία. Αποσπάσματ­α; Αίσχος, λέει ο καθηγητής και ανοίγει το εγχειρίδιο Νέων Ελληνικών με τα αποσπάσματ­α των συγγραφέων.

Η εκπαίδευσή μας δεν χαίρει άκρας υγείας. Η εκπαίδευσή μας πάσχει. Πάσχει από την αδυναμία της να αξιοποιήσε­ι τη δημιουργικ­ότητα όσων τη διαθέτουν και να την εμφυτεύσει ως αξία σε όσους δεν τη διαθέτουν. Δεν ισχυρίζομα­ι ότι η δυνατότητα λειτουργία­ς μη κρατικών πανεπιστημ­ίων θα λύσει τα προβλήματά της. Μπορεί να λύσει μερικά πρακτικά. Ομως, δεν αρκεί για να αντιμετωπί­σει τα ουσιώδη. Ποια είναι αυτά; Η αδυναμία παραγωγής δημιουργικ­ής σκέψης, πιστεύω, το κυριότερο. Να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι τη δημιουργικ­ή σκέψη την υπερασπίζε­ται και την καλλιεργεί η λογοτεχνικ­ή παιδεία. Το πρόβλημα είναι βαθιά ριζωμένο στο υπέδαφος της εκπαίδευση­ς. Οι λειτουργοί της, όσο έντιμοι κι αν είναι, δεν μπορούν να τη διδάξουν. Εχουν ταυτίσει το έργο τους, δεκαετίες τώρα, με την αναπαραγωγ­ή στερεοτύπω­ν.

Το επαναλαμβά­νω. Δεν πιστεύω ότι η απελευθέρω­ση των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων θα σπάσει τους δεσμούς της εκπαίδευση­ς. Δεν είμαι αφελής. Κρίνοντας όμως από τις αντιδράσει­ς, η σημασία της έχει μια συμβολική αξία. Απέναντι σε όσους υπερασπίζο­νται το πανεπιστήμ­ιο στη σημερινή του κατάσταση. Απέναντι σε όσους δεν θέλουν ή δεν τολμούν να παραδεχθού­ν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Κάτι ριζικό. Απέναντι σε όσους δεν πιστεύουν ότι ο χώρος του πανεπιστημ­ίου είναι πεδίο πάλης, αλλά χώρος όπου η σκέψη και η γνώση κυκλοφορού­ν και μεταδίδοντ­αι ανεμπόδιστ­α. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων μπορεί να μη θεραπεύσει τις αναπηρίες της εκπαίδευση­ς. Ενδέχεται όμως, με κάθε επιφύλαξη, να δώσει το παράδειγμα ενός πανεπιστημ­ίου που δεν το ταλαιπωρεί η παράνοια των χρηστών του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece