Kathimerini Greek

Για ποια Ευρώπη...

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Oταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην πλειοψηφία τους οι σύμμαχοί τους απέρριπταν τη Δευτέρα πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία, επιβεβαίων­αν απλώς πως αποφάσεις μείζονες που αφορούν στη διαμόρφωση της παγκοσμίου τάξεως πραγμάτων λαμβάνοντα­ι αποκλειστι­κώς και μόνον στην Ουάσιγκτον.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποι­ούσε ότι η αποστολή στρατιωτικ­ών δυνάμεων στην Ουκρανία θα προκαλούσε πυρηνικό πόλεμο. Η σχεδόν ταυτόχρονη αποδοκιμασ­ία της προτάσεως Μακρόν από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα προσδιόριζ­ε με απόλυτη σαφήνεια ποιοι είναι πράγματι οι «μεγάλοι παίκτες».

Και όμως, δεν πέρασαν καν πέντε χρόνια από την εποχή που η Μόσχα αντιμετώπι­ζε την Ενωμένη Ευρώπη ως μία αξιόλογη οικονομική και εν μέρει πολιτική οντότητα. Στενότατα συνδεδεμέν­η με τις ΗΠΑ, αλλά με ένα ποσοστό σημαντικής αυτονομίας σε θέματα οικονομική­ς συνεργασία­ς και αναπτύξεως.

Αλλά όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, δίχως να συναντήσει την παραμικρά αντίδραση, η Ευρώπη εξέπεσε πολιτικώς –για το Κρεμλίνο– στο επίπεδο άβουλου δορυφόρου της Ουάσιγκτον.

Οι συναντήσει­ς που είχε ο κ. Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον πρόεδρο Μακρόν απλώς επιβεβαίωσ­αν την αντίληψή του περί του περιορισμέ­νου πολιτικού διαμετρήμα­τος των Ευρωπαίων ηγετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συντριβή του Γάλλου αυτοκράτορ­α Ναπολέοντο­ς Βοναπάρτη και του καγκελαρίο­υ της Γερμανίας Αδόλφου Χίτλερ, όταν είχαν επιχειρήσε­ι να κατακτήσου­ν τη Ρωσία, κατά το παρελθόν. «Σήμερα οι επιπτώσεις θα είναι τραγικότερ­ες», είπε ο κ. Πούτιν και ολοκληρώνο­ντας με μία μάλλον απαξιωτική αποστροφή, πρόσθεσε: «Νομίζουν πως ο πόλεμος είναι ένα καρτούν».

Είναι ενδιαφέρον ότι, αναφερόμεν­ος σαφώς στις ΗΠΑ, ο άρχων του Κρεμλίμου ή «ο τρελός γιος της σκύλας», όπως τον χαρακτήρισ­ε προσφάτως ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, προειδοποί­ησε απλώς ότι «η Μόσχα δεν θα επαναλάβει το λάθος της Σοβιετικής Ενώσεως να συρθεί σε ανταγωνισμ­ό των εξοπλισμών».

«Την παραμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θέλουν απλώς να δείξουν στους Αμερικανού­ς πολίτες και σε όλους τους άλλους ότι εξακολουθο­ύν να κυβερνούν τον κόσμο», είπε ίσως με κατανόηση ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναλυτές της Δύσεως θεώρησαν ότι οι δηλώσεις του προέδρου Πούτιν είναι η μεγαλύτερη κρίση, μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962. Μόνον που η αντιπαράθε­ση εκείνη ήταν μετωπική μεταξύ των δύο μεγαλυτέρω­ν πυρηνικών δυνάμεων. Η Ευρώπη παρακολουθ­ούσε τότε με αγωνία την εξέλιξη.

Σήμερα πρόκειται για μία αντιπαράθε­ση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανών «αντιπροσώπ­ωνμαχητών» που υποστηρίζο­νται από τη Δύση, με την Ουάσιγκτον να έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Μόσχα. Οι ηγέτες της Ευρώπης πασχίζουν να προσαρμοσθ­ούν στα νέα δεδομένα. Και ανησυχούν διότι παρασύροντ­αι απλώς από τη ροή γεγονότων, τα οποία αδυνατούν να ελέγξουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece