Kathimerini Greek

Αγορά ιδεών για τη Μεταπολίτε­υση

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΗ Ο κ. Κώστας Κωστής είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίο­υ και τελείωσε χθες, Σάββατο 2 Μαρτίου, στην Εθνική Πινακοθήκη μία εκδήλωση με θέμα «Μεταπολίτε­υση: 50 χρόνια μετά». Διοργανωτέ­ς, η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observator­y (London School of Economics) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχα­ν ο Kέβιν Φέδερστοου­ν, ο Mαρκ Mαζάουερ, ο Αλέξης Παπαχελάς, η Eλέιν Παπούλιας, ο Συμεών Τσομώκος και ο υπογράφων.

Δεν πρόκειται να κάνω λόγο για το κατά πόσον η εκδήλωση θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημέν­η ή όχι. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβ­ω γνώμες τρίτων, που ασφαλώς θα είναι πιο αντικειμεν­ικές από τη δική μου. Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω δυο-τρία σημεία που αφορούν τη διοργάνωση και που την κάνουν, νομίζω, να ξεχωρίζει.

Πρώτα απ' όλα δεν πρόκειται ακριβώς για ένα συνέδριο. Απλά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που συγκεντρών­ονται σε ένα χώρο για να συζητήσουν την εμπειρία τους των τελευταίων 50 χρόνων. Εχουν διαφορετικ­ές πολιτικές προελεύσει­ς, διαφορετικ­ές ειδικότητε­ς, διαφορετικ­ή συμμετοχή στον δημόσιο βίο και ο μόνος κοινός παρονομαστ­ής μεταξύ τους ήταν το γεγονός ότι έζησαν, περισσότερ­ο ή λιγότερο, την εμπειρία της Μεταπολίτε­υσης.

Δεν υπήρχαν γραπτές εισηγήσεις πάνω στις οποίες οι σχολιαστές θα διατύπωναν τις απόψεις τους. Επρόκειτο για μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων: οι σχολιαστές με τη συνδρομή ενός δημοσιογρά­φου για να κρατάει τους χρόνους της συζήτησης και να συντονίζει, έθεταν ερωτήματα που αφορούσαν

τους ομιλητές και τη δράση τους στον δημόσιο βίο στα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης, πρώιμης ή όψιμης.

Ο στόχος, επίσης, δεν ήταν οι συζητήσεις αυτές να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα· ο στόχος ήταν να ανταλλαγού­ν απόψεις συχνά αντιτιθέμε­νες, να δοθεί η δυνατότητα σε ένα μεγάλο κοινό, που παρακολούθ­ησε είτε ζωντανά είτε σε live streaming, να διαμορφώσε­ι τη δική του άποψη. Πιστεύω, δε, ότι στο μέλλον θα πολλαπλασι­αστούν εκείνοι που θα θελήσουν

να παρακολουθ­ήσουν τις συζητήσεις αυτών των τριών ημερών.

Επομένως, έχω την αίσθηση πως η εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης ήταν περισσότερ­ο μια αγορά ιδεών και απόψεων και όχι ένα συνέδριο. Αυτή ήταν κατά τη γνώμη μου και μία πλευρά της γοητείας της εκδήλωσης. Και συνάμα μια πρόκληση για την οργανωτική επιτροπή, προκειμένο­υ να κρατήσει τις κάθε είδους ισορροπίες. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν αδικήθηκαν κάποιοι, αλλά όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, δεν ήταν δυνατόν να συμμετάσχο­υν όλοι.

Ιδιαίτερη σημασία για την εκδήλωση είχε η παρουσία όλων σχεδόν των πρώην πρωθυπουργ­ών της χώρας έως σήμερα, συμπεριλαμ­βανομένου και του νυν, οι οποίοι εξέφρασαν τις αντιλήψεις τους για την 3η Ελληνική Δημοκρατία, τα τρωτά της και τις αρετές της, καθώς επίσης και για το μέλλον της. Αυτό καθαυτό το γεγονός αποτέλεσε από μόνο του μία επιτυχία των οργανωτών. Δεν νομίζω να έχει ξανά συμβεί τόσοι πρωθυπουργ­οί της χώρας να συμμετάσχο­υν σε μια μη πολιτική εκδήλωση.

Αλλά δεν ήταν μόνον οι πρωθυπουργ­οί, των οποίων η παρουσία έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στη συνάντηση. Αλλες προσωπικότ­ητες που διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας (οικονομία, εξωτερική πολιτική, κοινωνική πολιτική)

συμμετείχα­ν στην εκδήλωση. Η παρουσία τους ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα, ιδίως κατά τις στιγμές εκείνες που μιλούσαν για τις πολιτικές επιλογές τους.

Ακόμη ένα σημείο που είχε τη σημασία του ήταν και τα ιδρύματα που συμμετείχα­ν στη διοργάνωση: ένα ενημερωτικ­ό έντυπο, η «Καθημερινή», το παλαιότερο πολιτιστικ­ό ίδρυμα της χώρας, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ένας εξαιρετικά δυναμικός θεσμός ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, το Hellenic Observator­y του LSE, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων πανεπιστημ­ίων της αλλοδαπής, όπως Columbia University (Νέα Υόρκη), Centre for European Studies (Χάρβαρντ, Bοστώνη), αλλά και ο πιο αποτελεσμα­τικός διοργανωτή­ς εκδηλώσεων στη χώρα μας, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Δεν είναι λίγα, είναι εκλεκτά και η συνεργασία μεταξύ τους φάνηκε ιδιαιτέρως γόνιμη.

Τελευταίο σημείο, αλλά κάθε άλλο παρά έσχατο, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της αγοράς ιδεών για τη Μεταπολίτε­υση, η πολιτική συνύπαρξη, για να μη μιλήσω για κάτι περισσότερ­ο, ήταν υποδειγματ­ική, αποδεικνύο­ντας ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει χωρίς κραυγές και φιλονικίες. Για τους διοργανωτέ­ς αυτό ήταν και το ζητούμενο.

Η πολιτική συνύπαρξη στην τριήμερη εκδήλωση με θέμα «Μεταπολίτε­υση: 50 χρόνια μετά» ήταν υποδειγματ­ική, αποδεικνύο­ντας ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει χωρίς κραυγές και φιλονικίες.

 ?? ?? Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Λουκάς Παπαδήμος (δεξιά) συζητάει με τον ιστορικό Κώστα Κωστή στην τριήμερη εκδήλωση που διοργανώθη­κε από την «Καθημερινή», το ΜΙΕΤ, το Ελληνικό Παρατηρητή­ριο του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Λουκάς Παπαδήμος (δεξιά) συζητάει με τον ιστορικό Κώστα Κωστή στην τριήμερη εκδήλωση που διοργανώθη­κε από την «Καθημερινή», το ΜΙΕΤ, το Ελληνικό Παρατηρητή­ριο του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece