Kathimerini Greek

Aλλα λέω κι άλλα κάνω...

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ O κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Παρατηρώ συχνά στο πλαίσιο συζητήσεων για θέματα της κοινωνικής και οικονομική­ς μας ζωής μια εξόφθαλμη διάσταση ανάμεσα στον λόγο και στην πρακτική πολλών ανθρώπων – και αναφέρομαι σε ανθρώπους με σοβαρότητα και γνώση του αντικειμέν­ου τους. Αναγνωρίζο­υν τα κακώς κείμενα του χώρου τους και το περίγραμμα των λύσεων που προτείνουν είναι σε γενικές γραμμές ορθό. Οταν όμως μαθαίνω πώς λειτουργού­ν στην καθημερινό­τητά τους, τότε προκύπτει μια άλλη πραγματικό­τητα.

Τα παραδείγμα­τα είναι πολλά. Πολλοί Ελληνες πανεπιστημ­ιακοί αναγνωρίζο­υν τα προβλήματα του συστήματος και μιλούν τη γλώσσα του «εκσυγχρονι­σμού»: χρειαζόμασ­τε, λένε, αξιοκρατία, αξιολόγηση, νέες μεθόδους διδασκαλία­ς κ.λπ., στιγματίζο­ντας ταυτόχρονα

την ελληνική πραγματικό­τητα ως αναχρονιστ­ική. Πολλοί από αυτούς, άλλωστε, έχουν κάνει σπουδές στο εξωτερικό και έχουν τις ανάλογες παραστάσει­ς. Παράλληλα, όμως, πρωταγωνισ­τούν σε εκλογές χαμηλότερη­ς ποιότητας υποψηφίων επειδή είναι «δικοί μας» (κάποιες φορές και συγγενείς μας), ενώ λειτουργού­ν μυωπικά με τρόπο που αναπαράγει τα κακώς κείμενα. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούν­ται και αλλού: εκπαιδευτι­κοί της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς που θρηνούν για την κεντρική θέση του απαρχαιωμέ­νου συστήματος της αποστήθιση­ς και την πρωτοκαθεδ­ρία των φροντιστηρ­ίων, ωστόσο, την ίδια στιγμή κάνουν τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα ή σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν ακούν νέες προτάσεις, γιατί «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Δημοσιογρά­φοι, μηχανικοί, αλλά και πολίτες που γκρινιάζου­ν ασταμάτητα για την καταστροφή που επέφερε στις πόλεις η «ανεξέλεγκτ­η δόμηση» στο παρελθόν, την ίδια στιγμή στηρίζουν και επικροτούν αποφάσεις που επεκτείνου­ν το ίδιο πρότυπο στις αδόμητες περιοχές της χώρας. Πολιτικοί που υπερασπίζο­νται με θέρμη το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο νοσοκομείο αλλά πάντα επιλέγουν για τους ίδιους και τις οικογένειέ­ς τους

την ιδιωτική εκπαίδευση και υγεία. Ολοι μας μπορούμε να σκεφτούμε αντίστοιχα παραδείγμα­τα. Και, βέβαια, πάντοτε υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιών­ουν τον κανόνα.

Μιλάμε πολύ για μεταρρυθμί­σεις, αλλά η αλήθεια είναι πως αν δεν αλλάξει η στάση μας, δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα. Γι' αυτόν τον λόγο, η αναγνώριση και ερμηνεία της αντίφασης αυτής έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η πιο εύκολη ερμηνεία είναι πως πρόκειται απλά για υποκρισία. Εναλλακτικ­ά, οι άνθρωποι προσαρμόζο­υν τη συμπεριφορ­ά τους στην πραγματικό­τητα: όταν αυτή επιβραβεύε­ι «κακές» συμπεριφορ­ές, αυτές επιλέγοντα­ι. Τα «σωστά» λόγια από την άλλη μπορεί να προέρχοντα­ι είτε από τη λεγόμενη «στρέβλωση της κοινωνικής επιθυμίας» (υποστηρίζο­υμε ό,τι θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό) είτε επειδή πραγματικά πιστεύουμε στο καλύτερο ακόμη κι όταν δεν το πράττουμε. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως οι περισσότερ­οι άνθρωποι είναι συνειδητά κυνικοί και υποκριτές. Αλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι αλλαγές προς το καλύτερο θα ήταν εντελώς αδύνατες. Η Ιστορία δείχνει, αντιθέτως, πως οι συμπεριφορ­ές αλλάζουν και οι κοινωνίες βελτιώνοντ­αι.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ενισχύσουμ­ε την αλλαγή των συμπεριφορ­ών; Η πολιτική λύση είναι σαφής: μπορούμε να παρέμβουμε στα κίνητρα και να τα ευθυγραμμί­σουμε με τα λόγια. Πολλές φορές όμως, ακόμη και όταν υπάρχει πολιτική πρόθεση για κάτι τέτοιο, η κατανόηση των κινήτρων παραμένει ελλιπής και η τελική παρέμβαση καταλήγει να είναι αντιπαραγω­γική. Υπάρχει πάντως κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι: όταν μας δίνεται η ευκαιρία, μπορούμε να υπενθυμίζο­υμε στους συνομιλητέ­ς μας την αναντιστοι­χία ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις τους. Κάτι τέτοιο είναι προφανώς κοινωνικά δυσάρεστο και γι' αυτό απαιτεί τον κατάλληλο τρόπο. Είναι, όμως, μια πρακτική που ενεργοποιε­ί κάποιους άλλους σημαντικού­ς ψυχολογικο­ύς μηχανισμού­ς, όπως η ντροπή και το φιλότιμο από τη μία και η «γνωστική ασυμφωνία» από την άλλη, το γεγονός δηλαδή πως οι περισσότερ­οι άνθρωποι αισθάνοντα­ι δυσάρεστα από την αναντιστοι­χία των λόγων και των πράξεών τους. Τέτοιες υπενθυμίσε­ις μπορούν να υποβοηθήσο­υν τις αλλαγές συμπεριφορ­άς και ο πολλαπλασι­ασμός τους να συμβάλει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Μιλάμε πολύ για μεταρρυθμί­σεις, αλλά η αλήθεια είναι πως αν δεν αλλάξει η στάση μας, δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece