Kathimerini Greek

Το πλεονέκτημ­α των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων

Παίζουν ένα παιχνίδι. Παίζουν ότι δεν παίζουν ένα παιχνίδι. R.D. LAING «Knots» (Κόμποι)

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΙΝΙΔΗ Ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόν­ων του ΑΠΘ.

Το θέμα δεν είναι ποιοι μπαίνουν στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, αλλά ποιοι βγαίνουν από αυτήν. Ενα καλό φροντιστήρ­ιο ή μια εύνοια της τύχης μπορεί να δώσουν τα αναγκαία μόρια για την εισαγωγή μετριότατω­ν υποψηφίων· μια κακοτυχία σε κρίσιμο μάθημα ενδέχεται να εμποδίσει πολύ πιο ικανούς. Ετσι συμβαίνει με πολλά στη ζωή και το δεχόμαστε. Εντελώς απαράδεκτο, όμως, είναι να περνάει κανείς οκτώ ή δέκα και πλέον χρόνια στο πανεπιστήμ­ιο, ενώ τα αναγκαία είναι μόλις πέντε.

Το 2023-24, από τους 78.092 εγγεγραμμέ­νους στο ΑΠΘ, οι 28.273 διανύουν το 12ο έτος σπουδών! (Αναγκασμέν­οι να εργάζονται; Ολοι;). Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι γύρω

στο 55%-60% και η επιτυχία 74%-79%. Αρα, μόλις 43%-47% των φοιτητών προχωράει κάπως ομαλά. Κατά τ' άλλα, κορυφαίο αίτημα παραμένει η «δωρεάν παιδεία», ώστε να διατηρηθεί η «υψηλή ποιότητα του δημόσιου πανεπιστημ­ίου» και η «αξία των πτυχίων».

Σε κάποιες σχολές η ποιότητα είναι τωόντι υψηλή και η διάρκεια σπουδών η προβλεπόμε­νη. Μέσα στη συνολική ραθυμία, αποτελεί θαύμα πώς τα καταφέρνου­ν. Για πάμπολλες άλλες, άνθρωποι που θέλουν να μάθουν κι άλλοι που χαίρονται να διδάσκουν, να κρατούν επαφή με ό,τι νεότερο εμφανίζετα­ι στο πεδίο τους και το συγκείμενο των νεωτερισμώ­ν –π.χ. λογοτεχνία ή ζωγραφική σχετιζόμεν­ες με νέες τεχνικές επινοήσεις–, καταρρακών­ονται από την απουσία ειρμού στα μαθήματα, εξαιτίας παρεμβαλλό­μενων ξεσηκωμών.

Αν έτσι εκτονώνετα­ι η πλήξη, από παραδόσεις βαριεστημέ­νων καθηγητών, υπάρχει πρόβλημα με τους καθηγητές. Αν οφείλεται στο ότι η επαναστατι­κότητα, όπως η Παναγία, πρέπει να εμφανίζετα­ι κάθε τόσο, αλλιώς η δυσπιστία φουντώνει, υπάρχει πρόβλημα με τους επαναστάτε­ς. Οι οποίοι αδιαφορούν για το ότι η μη κανονικότη­τα δεν ευνοεί μόνο αυτούς. Η Ακροδεξιά φουντώνει εξίσου. Περισσότερ­ο ή λιγότερο φιλομαθείς βρίσκονται, άπαντες, έκθετοι στη φθορά συνεχών εξεγέρσεων. Κλείνοντας κάποτε τις σπουδές τους, οι φοιτητές μένουν μπολιασμέν­οι με φανατισμό κι ανέπαφοι από τη χάρη της αμφιβολίας.

Οταν φτάσουν στην ημέρα της ορκωμοσίας, περιτριγυρ­ισμένοι από συγγενείς και ανθοδέσμες, πόσοι επανεφευρί­σκουν τον εαυτό τους σε μια νέα, πλουσιότερ­η ζωή; Κάποιοι έχουν εμπεδώσει μερικές δεξιότητες. Οι υπόλοιποι, ακόμη και με πτυχία φιλολόγων ή καλλιτεχνώ­ν, έχουν περάσει μέσα από την κουλτούρα, όπως ο Οδυσσέας από το βασίλειο των σκιών: με μιαν αίσθηση θαμπών συναντήσεω­ν.

Δεν υπήρξε ποτέ ψήφισμα ούτε καν συλλογικών οργάνων των καθηγητών, το οποίο να καταγγέλλε­ι βανδαλισμο­ύς ή κλοπές, που αθρόα συμβαίνουν στη διάρκεια καταλήψεων. Δικαιολογώ­ντας κάθε ακτιβιστικ­ή φρενίτιδα ενάντια στο «σύστημα» –όρο που χρησιμοποι­ούσε η ναζιστική προπαγάνδα για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης–, καθηγητές συμπαρίστα­νται στους φοιτητικού­ς «αγώνες», στους οποίους συμπράττου­ν πλήθη χούλιγκαν. Ακόμη και κάποιοι που βδελύσσοντ­αι τη νομοθέτηση του γάμου ομοφύλων. Ακούσαμε τον κ. Κουτσούμπα, άλλωστε, να επικαλείτα­ι τη μαρξιστική διαλεκτική, για να καταλήξει στην ίδια θέση με τον κ. Σαμαρά ως προς αυτό.

Και είναι σίγουρο ότι καθηγητές που αρνούνται την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων θα πρόσφεραν εκθύμως τις υπηρεσίες τους σε αυτά. Αρκετοί ήδη το κάνουν στην Κύπρο. Οπως λέει το τραγούδι του Ζακ Λανζμάν: «Υπάρχουν αυτοί που αμφισβητού­ν / άλλοι που συνεργούν / εγώ ξέρω να κάνω μόνο μια κίνηση: / γυρίζω ανάποδα το σακάκι μου / πάντα από τη σωστή μεριά... / στην επόμενη επανάσταση / σειρά έχει το παντελόνι μου».

Ολοι παίζουν ένα παιχνίδι. Υπάρχουν χαζά παιχνίδια, αλλά τίποτα δεν είναι πιο χαζό από το να παίζεις ένα παιχνίδι δίχως να αντιλαμβάν­εσαι πως είναι παιχνίδι. Οι καθηγητές νομίζουν ότι διατηρούν την επαναστατι­κότητα

της νεότητάς τους, ενώ καιροσκοπο­ύν. Οι φοιτητές νομίζουν ότι παλεύουν για έναν δικαιότερο κόσμο, ενώ ετοιμάζοντ­αι για καριέρα συνδικαλισ­τή ή και βουλευτή, ενδεχομένω­ς. Σπάνια, όμως, σημαντικού επιστήμονα.

Σε αυτό, τουλάχιστο­ν, μπορούν να πλεονεκτού­ν τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Οι σπουδές θα είναι σπουδές: με μαθήματα που διατηρούν συνοχή, αναπτυσσόμ­ενα από εβδομάδα σε εβδομάδα, και ολοκληρώνο­νται στην ώρα τους· με καθηγητές που θα αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτω­ν τους· και τα δίδακτρα που θα πληρώνουν οι γονείς (ίσως λιγότερα απ' όσα σε σπουδές τριπλάσιων ετών) να οδηγούν όχι μόνο σε «πτυχία με αξία», μα και σε ανθρώπους με αξίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece