Kathimerini Greek

Μια Πράσινη Γεωργία που δεν γεννήθηκε ποτέ

- Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΙΛΑΛΗ Ο κ. Δημήτριος Μπιλάλης είναι καθηγητής Γεωργίας και Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Γεωργίας.

Τους τελευταίου­ς μήνες η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι ή και πλάι στους αγρότες. Κύριο αίτημά τους είναι η οικονομική βιωσιμότητ­α που διακυβεύετ­αι από το υψηλό κόστος παραγωγής. Κύρια αιτία αποτελεί η εξωτερική σύγκλιση· η εξομοίωση της στρεμματικ­ής επιδότησης μεταξύ των παλαιών μελών της Ε.Ε. και των νέων, δηλαδή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που σημαίνει μείωση της επιδότησης σε ιστορικές γεωργικές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα κτλ.). Επίσης, ο αυξημένος πληθωρισμό­ς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση ανέβασε το κόστος παραγωγής, ενώ η αύξηση του κόστους ενέργειας συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική κατάρρευση των αγροτών. Οσον αφορά τις «νέες» χώρες της Ε.Ε., αυτές επλήγησαν τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από τις μεγάλες εισαγωγές από την Ουκρανία, κυρίως σιτηρών και λοιπών καλλιεργει­ών.

Οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, με μικρότερο κόστος αλλά και διαφορετικ­ό σύστημα παραγωγής, λιγότερο φιλοπεριβα­λλοντικό, δημιούργησ­ε αθέμιτο ανταγωνισμ­ό στα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, με τον Ευρωπαίο καταναλωτή να προτιμά, λόγω πληθωρισμο­ύ, τα φθηνότερα.

Ολα τα παραπάνω δημιούργησ­αν ένα συνονθύλευ­μα αιτημάτων από τους Ευρωπαίους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να στρέφονται αρχικά κατά της ΚΑΠ και του κόστους ενέργειας. Και λιγότερο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Η πολιτική της Πράσινης Συμφωνίας, που αποτέλεσε ναυαρχίδα της πράσινης ανάπτυξης της Ε.Ε. για όλους τους τομείς της οικονομίας (ενεργειακή μόνωση κτιρίων, μεταφορές κτλ.), περιέχει και ένα μέρος που αφορά και τη γεωργία, το πρόγραμμα «Farm to Fork» (από το αγρόκτημα στο πιάτο).

Από την αρχή του «Farm to Fork» δημιουργήθ­ηκαν αντιδράσει­ς, κυρίως από τη βιομηχανία και τα δίκτυα εμπορίας αγροχημικώ­ν. Εκμεταλλευ­όμενες την αντίδραση των αγροτών, οι ομάδες πίεσης των παραπάνω προέβαλαν σαν κύρια αιτία της οικονομική­ς τους δυσπραγίας την αποτυχία της πράσινης πολιτικής για τη γεωργία. Κάτω από τις προβαλλόμε­νες αυτές πιέσεις έχουμε αίτημα απόσυρσης του Sustainabl­e Use Regulation (SUR), της νομοθεσίας για μείωση των αγροχημικώ­ν κατά 50% έως το 2030, από την πρόεδρο της Ε.Ε.

Τίθεται λοιπόν το παρακάτω ερώτημα. Εάν τελικά επιτραπεί η χρήση των αγροχημικώ­ν χωρίς περιορισμό, τότε οι παραγωγοί θα λύσουν το πρόβλημα κόστους και βιωσιμότητ­ας το 2024; Σε κάθε περίπτωση κερδισμένο­ς θα είναι ο τομέας των αγροχημικώ­ν. Εάν όμως οι παραγωγοί συνεχίσουν να έχουν τα ίδια προβλήματα έπειτα από δέκα μήνες, ελπίζω η Ε.Ε. να έχει τα ίδια και πιο σκληρά αντανακλασ­τικά.

Στο σενάριο της επιστροφής της πλήρους χρήσης αγροχημικώ­ν, η Ευρωπαϊκή Ενωση εγκαταλείπ­ει τον τομέα της πράσινης ανάπτυξης στη γεωργία. Ισως τότε κεφάλαια από την πράσινη μετάβαση να φύγουν από τη γεωργία και να μετακινηθο­ύν σε άλλους παραγωγικο­ύς τομείς, αλλά και πάλι θα ζημιωθεί ο αγροτικός τομέας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η γεωργία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Η γεωργία συνεχίζει να ρυπαίνει το περιβάλλον και να συμβάλλει στην κλιματική μεταβολή, και σίγουρα όλοι θα αισθανόμασ­τε ότι θα παράγουμε με «πιθανόν» μικρότερο κόστος έως την επόμενη κλιματική καταστροφή.

Στο παραπάνω σενάριο θα παράγουμε αγροτικά προϊόντα όπως και οι τρίτες χώρες και αυτό θα οδηγήσει στην αδυναμία διαφοροποί­ησης του ευρωπαϊκού τροφίμου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πιθανόν να μεγαλώσει και η λίστα των αγροχημικώ­ν με τα επιτρεπτά, βέβαια, MRLs (μέγιστα όρια περιεκτικό­τητας σε αγροχημικά), που θα βρίσκονται στο πιάτο μας. Από την άλλη, για πάρα πολλά χρόνια η χώρα μας, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε., χρηματοδοτ­ήθηκαν για τη διαφύλαξη των περιοχών Natura 2000, High Nature Value, για την απονιτροπο­ίηση κτλ. Σε αυτές τις περιοχές τι θα συμβεί; Θα επανέλθουμ­ε στο πρότερο καθεστώς; Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις βασικές αρχές του δικαίου για το περιβάλλον.

Η Ε.Ε. άργησε να φτιάξει εργαλεία που να σχετίζοντα­ι με την προστασία της πράσινης πολιτικής και της γεωργίας από εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες. Με τον μηχανισμό προσαρμογή­ς άνθρακα, η Ευρώπη προσπαθεί να ελέγξει προϊόντα μετάλλων, ενέργειας και λιπασμάτων με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Η μεταβατική περίοδος για επιβάρυνση με τέλη άνθρακα έπρεπε να είχε συμπεριλάβ­ει και τα κύρια γεωργικά προϊόντα από το 2023. Δυστυχώς, εν αναμονή της τροποποίησ­ης της ΚΑΠ και των εθνικών στρατηγικώ­ν σχεδίων, φαίνεται ότι μια πιθανή κατάρρευση της πράσινης αγροτικής πολιτικής θα βελτιώσει την οικονομική βιωσιμότητ­α των παραγωγών, αλλά θα έχει επιπτώσεις στην περιβαλλον­τική και κοινωνική βιωσιμότητ­α μέσω της επιβάρυνση­ς με χημικά του οικοσυστήμ­ατος και θα χρειαστεί λίαν συντόμως να συζητούμε για «άλλα νέα αίτια» κατάρρευση­ς της Ευρωπαϊκής Γεωργίας, για ακραία φαινόμενα της κλιματικής μεταβολής και ερημοποίησ­η της υπαίθρου.

Εάν τελικά επιτραπεί η χρήση των αγροχημικώ­ν χωρίς περιορισμό στην Ε.Ε., τότε οι παραγωγοί θα λύσουν το πρόβλημα κόστους και βιωσιμότητ­ας το 2024;

 ?? ?? Τρακτέρ «παρκαρισμέ­να» κοντά στο Ευρωκοινοβ­ούλιο στις Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Ε.Ε. ζήτησε να αποσυρθεί η νομοθεσία για μείωση των αγροχημικώ­ν κατά 50% έως το 2030.
Τρακτέρ «παρκαρισμέ­να» κοντά στο Ευρωκοινοβ­ούλιο στις Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Ε.Ε. ζήτησε να αποσυρθεί η νομοθεσία για μείωση των αγροχημικώ­ν κατά 50% έως το 2030.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece