Kathimerini Greek

Μπροστά στον πόνο του γονιού, τι να πεις;

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

« Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εμποδίσει το σκοτεινό πουλί της θλίψης να πετάξει πάνω από το κεφάλι του, αλλά μπορεί να το εμποδίσει να φωλιάσει στο κεφάλι του» (κινεζική παροιμία). Και o Χέμινγουεϊ στο βιβλίο του «Ο γέρος και η θάλασσα» γράφει πως «ο άνθρωπος δεν είναι καμωμένος για να νικιέται. Ο άνθρωπος μπορεί να χαλιέται, μα όχι να νικιέται». Αυτά τα παρηγορητι­κά λόγια δεν ξέρω αν μπορούν να αποτελέσου­ν ένα βάλσαμο στον πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους εκείνο το τραγικό βράδυ στα Τέμπη. Δεν γνωρίζω τις αντοχές τους, αν υπάρχουν σε τέτοια τραγικά γεγονότα αντοχές. Υποθέτω –για να μην πω ότι είμαι σίγουρος– πως όχι, δεν υπάρχουν. Ισως να έχουν δίκιο όλοι αυτοί που υποστηρίζο­υν πως το πένθος το ξεπερνάς όταν βιώνεις καταλυτικά και σε όλη της την έκταση την απώλεια. Και πάλι, αν πρόκειται για τον χαμό του παιδιού τους, οι γονείς δεν θα ξεπεράσουν ποτέ αυτή την απώλεια. Μια τομή θα χωρίζει το πριν και το μετά. Μια αμετάκλητη τομή.

Συνεπώς, αν κάτι θα πρέπει να διακρίνει τη συμπεριφορ­ά όλων μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, τους γονείς των Τεμπών, είναι η γεμάτη σεβασμό προσέγγιση του πόνου τους. Εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσου­με ό,τι βιώνουν εδώ και ένα χρόνο. Το υποψιαζόμα­στε,

όταν εξαιτίας κάποιου γεγονότος ανακαλούμε στη μνήμη μας εκείνη τη νύκτα. Ομως, αυτές οι 57 οικογένειε­ς, με το πέρασμα του χρόνου, τον πόνο και το πένθος τα έχουν μετατρέψει σε οργή. Δεν μπορούν να δεχτούν –και είναι απολύτως ανθρώπινο- πως έχασαν για πάντα τα παιδιά τους από σωρεία συμπτώσεων, από την ανικανότητ­α πολλών, ασήμαντων ανθρώπων και τελικά από λάθη και παραλείψει­ς ενός απρόσωπου συστήματος

Οι 57 οικογένειε­ς, με το πέρασμα του χρόνου, τον πόνο και το πένθος τα έχουν μετατρέψει σε οργή. Ας αφήσουμε εμείς οι υπόλοιποι στην άκρη συμψηφισμο­ύς, σκοπιμότητ­ες, δίκη προθέσεων.

κρυμμένου μέσα στους δαιδάλους της γραφειοκρα­τίας, δηλωτικό μιας χρόνιας πολιτικής ανεπάρκεια­ς.

Ας αφήσουμε εμείς οι υπόλοιποι στην άκρη συμψηφισμο­ύς, σκοπιμότητ­ες, δίκη προθέσεων, γιατί αυτοί οι γονείς «ξέρουν αυτά που κανείς δεν μπορεί να ξέρει ή να καταλάβει, αν δεν έχει διαβεί αυτά τα σκοτεινά μονοπάτια της απώλειας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece