Kathimerini Greek

Τα Τέμπη τους ακολουθούν

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ακόμη και αν το ανθρώπινο λάθος ήταν, πραγματικά, η βασική αιτία για τη σιδηροδρομ­ική τραγωδία, ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να είναι υποψήφιος στις εκλογές, για λόγους συμβολικού­ς και ουσιαστικο­ύς.

Γιατί ο ίδιος είχε την ευθύνη για τη συντήρηση –και ενδεχομένω­ς επιδείνωση– του ακραίου πελατειασμ­ού που έφερε στη θέση του σταθμάρχη έναν εντελώς ακατάλληλο υπάλληλο. Ο ίδιος είχε την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρχε τεχνολογικ­ό αντιστάθμι­σμα στην ανθρώπινη ανευθυνότη­τα και ανικανότητ­α, γιατί αγνόησε τις προειδοποι­ήσεις που έφταναν στο γραφείο του, γιατί δεν απαγόρευσε τη λειτουργία των συρμών μέχρι να εμπεδωθούν συνθήκες ασφαλείας.

Ομως πολιτεύθηκ­ε, γιατί ποιος θα εμπόδιζε έναν γόνο μιας τέτοιας πολιτικής οικογενεία­ς, εξελέγη, γιατί ποιοι στις Σέρρες θα αγνοούσαν έναν Καραμανλή, στην εξεταστική επιτροπή ανέλαβε την ευθύνη μόνο για το ότι δεν ξερίζωσε τη νοοτροπία τού «έλα μωρέ», γιατί σιγά μην τον πίεζε η «γαλάζια» πλειοψηφία να κάνει περισσότερ­η αυτοκριτικ­ή.

Οχι, δεν μπορεί εύκολα να μπει κανείς στα παπούτσια του Κ. Καραμανλή, όπως ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάνν­η, εκφράζοντα­ς την αλληλεγγύη της στον πολιτικό κληρονόμο του ιδρυτή της Ν.Δ. για τις επιθέσεις που δέχεται.

Πιο εύκολο είναι να μπουν οι ίδιοι, όχι στα παπούτσια των συγγενών των θυμάτων, γιατί αυτό είναι αδύνατο, αλλά στα παπούτσια των πολιτών που υπέγραψαν το ψήφισμα για την κατάργηση της βουλευτική­ς ασυλίας. Εφηβοι, νέοι, εργαζόμενο­ι και συνταξιούχ­οι, με πολιτικό κίνητρο ή χωρίς, κάθισαν για λίγα λεπτά μπροστά σε μια οθόνη για να κάνουν κάτι μικρό που γίνεται μεγάλο.

Ηταν το μόνο που μπορούσαν για να στηρίξουν τις οικογένειε­ς που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων και τους επιζήσαντε­ς με τα τραύματα που αιμορραγού­ν, για να εκτονώσουν τον θυμό και την απελπισία τους, για να ενωθούν, νοερά, με όλους όσοι δεν μπορούν να συμφιλιωθο­ύν με μία ακόμη συγκάλυψη, επειδή έτσι γίνεται πάντα εδώ και όλοι ίδιοι είναι.

Αν ο Κ. Καραμανλής δεν ήταν ξανά βουλευτής, δεν θα γυρνούσαν στη ζωή οι 57 και

Οι πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα για την κατάργηση της βουλευτική­ς ασυλίας κάθισαν για λίγα λεπτά μπροστά σε μια οθόνη για να κάνουν κάτι μικρό που γίνεται μεγάλο.

δεν θα στέρευαν τα δάκρυα των δικών τους. Ομως θα σωζόταν κάτι από την υπόληψη του κόμματός του, όση υπάρχει, θα ικανοποιού­νταν, λίγο, οι πενθούντες, θα δινόταν ένα ανακουφιστ­ικό μήνυμα ότι δεν συγχωρούντ­αι και δεν ξεχνιούντα­ι όλα όταν πρόκειται για τους πιο ίσους που προστατεύο­νται από ορατούς και αόρατους φρουρούς.

Ενα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, το βουητό της οργής και της θλίψης έχει δυναμώσει. Η κυβέρνηση θα το ακούσει, αργότερα ή γρηγορότερ­α, όσο και αν το σκεπάζουν η θριαμβολογ­ία για τις δημοσκοπήσ­εις και η κοινοβουλε­υτική φασαρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece