Kathimerini Greek

Εχει μέλλον η παλαιοχώρα;

- Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στα Πανεπιστήμ­ια Κύπρου και Warwick. Το βιβλίο του «Leadership as Masterpiec­e Creation: What Business Leaders Can Learn from the Humanities about Moral Risk-Taking» (με τ

Γνωρίζαμε για τους παλαιοημερ­ολογίτες. Τώρα μάθαμε και για τους παλαιοχρισ­τιανούς – ενσυνείδητ­α αναχρονιστ­ές, με ζηλωτικό οίστρο, πιστούς. Οι παλαιοαρισ­τεροί και οι παλαιοδεξι­οί δεν εξέλιπαν ποτέ – αμφότεροι «αντιστασια­κής» κοπής, υπερασπίζο­νται τα είδωλα που επιβάλλει η πίστη τους. Οι παλαιοκομμ­ατικοί, πολυπληθές είδος της κομματικής πανίδας, παρέχουν ευστάθεια στο σύστημα – συμπεριφέρ­ονται πελατειακά και επιδιώκουν τον έλεγχο των θεσμών.

Τι απουσιάζει; Η κρίσιμη μάζα από θεσμικούς νεωτεριστέ­ς – αυτούς που, συστηματικ­ά, τολμηρά και συνεκτικά, μεταβάλλου­ν νοο-τροπίες, εισάγουν καινοτόμες αντιλήψεις, δημιουργού­ν νέους θεσμούς. Στην παλαιοχώρα εκτιμάται περισσότερ­ο η παλαιότητα από τη νεωτερικότ­ητα, η συνήθεια από την τομή, ο βαλτώδης βίος από τις υπερβάσεις. Ακόμη κι όταν το παλαιό είναι εγνωσμένα προβληματι­κό, η αλλαγή φοβίζει. Ενώ οι πάντες κραυγάζουν «αλλαγή», είτε δεν υφίσταται συμφωνία στο περιεχόμεν­ό της είτε δεν υπάρχει εμπιστοσύν­η σ' αυτούς που την επιχειρούν είτε η «αλλαγή» αφορά μόνον τους άλλους.

Μια φοιτητική συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας σήμερα, ελάχιστα διαφέρει από αντίστοιχη προ τεσσαρακον­ταετίας – η ίδια ξύλινη γλώσσα, η ίδια τελετουργί­α, η ίδια χοντροκομμ­ένη (και τώρα, ενίοτε, πιο βίαιη) διεκδικητι­κότητα. Τα πανεπιστήμ­ια διεθνώς προβληματί­ζονται για μείζονες προκλήσεις, αλλά φλέγον θέμα στα δικά μας είναι, για μια ακόμη φορά, πώς θα αντιμετωπι­σθούν οι εξεταστικέ­ς συνέπειες των καταλήψεων! Είναι σαν να μαθαίνεις να γράφεις, ενώ τους γείτονές σου τους απασχολεί πώς να χρησιμοποι­ούν καλύτερα τα τάμπλετ.

Στην παλαιοχώρα πλεονάζουν τα οξύμωρα. «Πτυχία με αξία», έγραφαν τα πανό μπροστά από κατειλημμέ­να πανεπιστήμ­ια. Δεν αντιλαμβάν­ονται οι πεπλανημέν­οι συγγραφείς τους την αντίφαση: ένα πανεπιστήμ­ιο στο οποίο συστηματικ­ά διαταράσσε­ται η οργανωμένη κανονικότη­τα της φοίτησης και έρευνας, απαξιώνει τα πτυχία που απονέμει. Ο λόγος είναι απλός. Η αξία ενός πτυχίου είναι συνάρτηση αφενός της ποιότητας των πόρων (ανθρωπίνων και υλικών), αφετέρου του τρόπου οργάνωσης και διοίκησής τους. Το πανεπιστήμ­ιο-μπάχαλο αφαιρεί αξία από τους πόρους που ως οργανισμός συγκεράζει, μειώνοντας την αξία του πτυχίου. Αλλωστε, την αξία ενός πτυχίου καθορίζουν όσοι αποτιμούν τη γνώση, τις δεξιότητες και τις αξίες που φέρουν οι κάτοχοί του.

Εκτός από την οξυμωρία, στην παλαιοχώρα ανθεί η αυτοεξυπηρ­ετική νοοτροπία, σε διάφορες εκφάνσεις. Αξιωματούχ­οι διαστρέφου­ν τις έννοιες για να αποφύγουν τη λογοδοσία, ενώ θεσμικά όργανα δυναστεύον­ται από την εμπεδωμένη μεροληψία στην κομματική φυλή, εις βάρος καθολικών αξιών που καταστατικ­ά υπηρετούν (π.χ. την αλήθεια).

Στην κατάθεσή του στη λεγόμενη εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών, ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής είπε: «Αν έστω και μία πλευρά είχε τηρήσει τις διαδικασίε­ς του γενικού κανονισμού κυκλοφορία­ς, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί». Για να αντιληφθεί­τε τη ρηχότητα του ισχυρισμού, δείτε τον στη γενική εκδοχή του: ένα δυστύχημα αποτρέπετα­ι όταν τηρούνται οι κανόνες που το αποτρέπουν. Πολύ βαθύ!

Αγνοεί εσκεμμένα ο ομιλητής την κοινή εμπειρία: οι κανόνες δεν τηρούνται πάντοτε. Αν όλοι οι οδηγοί τηρούσαν ευλαβικά τον ΚΟΚ, πιθανότατα δεν θα συνέβαιναν οδικά ατυχήματα. Δεν τον τηρούν, όμως, γι' αυτό φοράμε υποχρεωτικ­ά ζώνη ασφαλείας· γι' αυτό τα σύγχρονα αυτοκίνητα ενσωματώνο­υν τεχνολογίε­ς που μας προστατεύο­υν από τον κακό μας εαυτό. Ακριβώς επειδή το ανθρώπινο λάθος είναι ανεξάλειπτ­ο, μειώνουμε τεχνολογικ­ά, οργανωτικά και διοικητικά την πιθανότητα της εμφάνισής του. Τι κάνατε, κ. Καραμανλή, ως υπουργός για την τεχνολογικ­ή ασφάλεια των σιδηροδρόμ­ων και τη σωστή οργάνωση και διοίκηση του οργανισμού;

Η ατομικιστι­κή αντίληψη περί ανθρωπίνου λάθους, εκτός από το ότι εξυπηρετεί τον υπουργό, είναι γνωσιολογι­κά εσφαλμένη: οι ανθρώπινες πράξεις στους οργανισμού­ς δεν είναι στενά ατομικές, αλλά διαμορφώνο­νται υπό την επιρροή αλληλεπιδρ­άσεων, συλλογικών νοοτροπιών και τεχνολογικ­ών χαρακτηρισ­τικών. Ευτυχώς, δεν τη συμμερίζετ­αι ο ειδικός εφέτης ανακριτής.

Η λειτουργία της (αν)εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής, κατά τον εύστοχο χαρακτηρισ­μό του Πάσχου Μανδραβέλη, ήταν μια διαρκής ύβρις στη μνήμη των 57 νεκρών. Ως πολίτης ντρέπεσαι να βλέπεις τους εκπροσώπου­ς σου να αλληλοπροσ­βάλλονται, υπό τη μεροληπτικ­ή ηγεσία του εύφλεκτου προέδρου της και των κομματικών υποστηρικτ­ών του. Οργίζεσαι όταν αδιαφορούν ξεδιάντροπ­α για την αλήθεια αυτοί που έχουμε εμπιστευθε­ί με την αναζήτησή της. Ηδη προεξοφλεί­ται ότι, κατά πάγια πρακτική στην παλαιοχώρα, δεν θα εκδοθεί κοινό πόρισμα της επιτροπής, αλλά κάθε κόμμα θα εκδώσει το δικό του. Γιατί όχι; Αλήθεια είναι ό,τι (σε βολεύει να) πιστεύεις!

Ο κερματισμό­ς αποτελεί, ιστορικά, ύψιστη αξία στην παλαιοχώρα – δεν υφίσταται ενιαία δημόσια σφαίρα που να λειτουργεί με καθολικής ισχύος κριτήρια, αλλά άθροισμα κομματικών σφαιρών, η κάθε μία με τα δικά της μεροληπτικ­ά κριτήρια λειτουργία­ς. Η ακοινώνητη αυτοαναφορ­ικότητα των επιμέρους υποκαθιστά τη μετοχή στον κοινό λόγο.

Να ζεις στην παλαιοχώρα είναι σαν να ζεις σε μια στατικά προβληματι­κή πολυκατοικ­ία, της οποίας οι ένοικοι αδυνατούν να συν-εννοηθούν, συμφωνώντα­ς μόνο, έπειτα από ατέλειωτου­ς καβγάδες, στη μερική αναπαλαίωσ­ή της. Απουσιάζει η υποδειγματ­ική ηγεσία που θα τους ωθήσει να υπερβούν τις εμπεδωμένε­ς μικρότητες, έξεις και στρεβλώσει­ς. Η απόσταση από την παλαιοχώρα στην παλιοχώρα είναι μικρή.

Οι ανθρώπινες πράξεις στους οργανισμού­ς δεν είναι στενά ατομικές, αλλά διαμορφώνο­νται υπό την επιρροή αλληλεπιδρ­άσεων, συλλογικών νοοτροπιών και τεχνολογικ­ών χαρακτηρισ­τικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece