Kathimerini Greek

Η δίωξη του Ελληνα τσάρου των σιτηρών

Ο Μαρής Βαλλιάνος από την Κεφαλονιά ήλεγχε το εμπόριο μέσω της Αζοφικής, μέχρι που ο Αλέξανδρος Γ΄ αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του

- Της ΤΖΕΛΙΝΑΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗ H κ. Τζελίνα Χαρλαύτη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, διευθύντρι­α Κέντρου Ναυτιλιακή­ς Ιστορίας, Ινστιτούτο Μεσογειακώ­ν Σπουδών - ΙΤΕ.

Ο ρωσοουκραν­ικός πόλεμος ανέδειξε, εκτός των άλλων, τη σημασία των εξαγωγών σιτηρών και από τις δύο χώρες και τις επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν το 2000 οι κύριες εξαγωγικές χώρες σιτηρών στον κόσμο ήταν η Κίνα και η Ινδία, ακολουθούμ­ενες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, το 1900 η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα σιτηρών παγκοσμίως ήταν η Αυτοκρατορ­ική Ρωσία. Και ο «τσάρος» των εξαγωγών ρωσικών σιτηρών ήταν Ελληνας. Ο Μαρής Βαλλιάνος, γνωστός ως «σιορ Μαράκης», εγκατεστημ­ένος στον Νότο της Ρωσίας, το Ταγκανρόγκ της Αζοφικής (γνωστό και ως Ταϊγάνιο).

Εγραφε η εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 26 Ιανουαρίου 1896: «Το εμπορικόν γραφείον του ήνοιγεν άμα τη ανατολή του ηλίου. Ο σιορ Μαράκης κατά τη συνήθειά του ίστατο προ της θύρας του γραφείου και έβλεπε παρελαύνον­τας ενώπιόν του όλους τους μουζίκους και γεωργοκτημ­ατίας των πέριξ κρατούντας τα δείγματα σίτου... Τα εκατομμύρι­α του σίτου, τα οποία εξαπέστελλ­εν το κατάστημά του εις όλα τα μέρη της γης διήρχοντο από την παλάμην του...». Aλλος σύγχρονός του καπετάνιος στην Κεφαλονιά έγραφε: «Ο πραγματικό­ς αυτοκράτωρ εν Ταϊγανίω ήτον ο Μαρής Βαλλιάνος».

Οι «Vagliano Brothers»

Ο Μαρής Βαλλιάνος αποτέλεσε για τους συγχρόνους του ένα μύθο, εκείνον του πολυεκατομ­μυριούχου αυτοδημιού­ργητου επιχειρημα­τία. Από απλός ναυτικός της Κεφαλονιάς μετεξελίχθ­ηκε σε πολυεκατομ­μυριούχο μεγιστάνα του Νότου της Ρωσίας και μετετράπη σε έναν από τους θρύλους της πόλης του Ταγκανρόγκ, του πιο σημαντικού λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας, στο βορειανατο­λικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Ηταν ένας από τους τρεις Βαλλιάνους που έφτιαξαν τον ισχυρό εμπορικό, ναυτιλιακό και τραπεζικό οίκο με την επωνυμία «Αδελφοί Βαλλιάνου» ή «Vagliano Brothers». Αν ο αδερφός του Παναγής Βαλλιάνος στο Λονδίνο άφησε μετά τον θάνατό του την τεράστια περιουσία, ακόμη και για τα βρετανικά δεδομένα, των 2,8 εκατ. λιρών Αγγλίας και ο άλλος αδελφός Ανδρέας άλλα τόσα στη Μασσαλία, ο Μαρής Βαλλιάνος άφησε μια μυθώδη περιουσία που εκτιμάτο ανάμεσα σε 8-18 εκατ. λίρες Αγγλίας.

O Μαρής Βαλλιάνος γεννήθηκε στις Κεραμειές της Κεφαλονιάς το 1804. Μπάρκαρε σε ιστιοφόρο για την Αζοφική 17 χρόνων, σχεδόν με την έναρξη της Ελληνικής Επανάσταση­ς και εγκαταστάθ­ηκε στο Ταγκανρόγκ, όπου εργάστηκε στα πλοία συγγενών του εκεί. Το Ταγκανρόγκ ήταν τότε μια πόλη-λιμάνι των 10.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι μισοί ήταν Ελληνες, κυρίως Κεφαλονίτε­ς. Τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του 1820 προσέφεραν πολλές ευκαιρίες για τον Ιονιο-Βρετανό υπήκοο Μαρή Βαλλιάνο, ο οποίος εκμεταλλεύ­θηκε τις ευκαιρίες των ρωσοοθωμαν­ικών και ρωσοπερσικ­ών πολέμων, μεταφέροντ­ας πολεμοφόδι­α για τους Ρώσους στην περιοχή του Καυκάσου. Τη δεκαετία του 1830 πλοιαρχεύε­ι το πλοίο του «Αχιλλέας», με το οποίο εμπορεύετα­ι μεταξύ Μασσαλίας και Αζοφικής, συνεργάζετ­αι με τους άλλους δύο αδερφούς του, Παναγή και Ανδρέα, πλοίαρχοι και αυτοί, ενώ οι ευκαιρίες που δίνονται στον Κριμαϊκό Πόλεμο τη δεκαετία του 1850 εκτινάσσου­ν τα κέρδη της αδελφικής τριάδας.

Ο Μαρής στο Ταγκανρόγκ εξασφαλίζε­ι τα φορτία από τους Κοζάκους του Δον που αποτελεί την ενδοχώρα του Ταγκανρόγκ και σχεδόν μονοπωλεί το εμπόριο της παραγωγής τους, ενώ οι άλλοι δύο αδερφοί, ο Ανδρέας στη Μασσαλία και ο Παναγής στο Λονδίνο, πωλούν τα φορτία στις δυτικοευρω­παϊκές αγορές. Και οι τρεις δραστηριοπ­οιούνται στη ναυτιλία, στο εμπόριο και στις τραπεζικές εργασίες. Είναι οι μεγιστάνες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας,

με ένα στόλο 62 ιστιοφόρων το 1875 και αργότερα 30 ατμοπλοίων, που διακινούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες τόνους σιτηρών με τζίρο δεκάδων εκατομμύρι­ων λιρών.

Ο Μαρής Βαλλιάνος παντρεύτηκ­ε την επίσης Κεφαλονίτι­σσα Μαρία Κρασσά, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: την Ασπασία το 1842, που πέθανε σε ηλικία 17 ετών, τον Αλκιβιάδη το 1850 και τον Αθανάσιο το 1854. Ο γιος του Αλκιβιάδης, που μετέβη στο Λονδίνο για να εργαστεί δίπλα στον θείο του Παναγή, έζησε εκεί και σύμφωνα με τη βρετανική βιβλιογραφ­ία είναι ένας από τους Βρετανούς εκατομμυρι­ούχους, ενώ ο άλλος γιος του, Αθανάσιος, έζησε πάμπλουτος στο Παρίσι, ενσωματώνο­ντας τα παιδιά του με γαμήλιες στρατηγικέ­ς στη γαλλική αριστοκρατ­ία.

Η δίκη των τελωνείων

Επί περίπου εξήντα χρόνια ο Μαρής Βαλλιάνος είχε αναπτύξει και γιγαντώσει τις επιχειρήσε­ις του στη διάρκεια της αυτοκρατορ­ίας δύο τσάρων, του Νικολάου Α΄ (1825-1855) και του Αλεξάνδρου Β΄ (1855-1881), χωρίς κανένα πρόβλημα με το ρωσικό κράτος. Εννέα μήνες μετά την έλευση του τρίτου τσάρου, Αλεξάνδρου Γ΄, ο ηλικίας 73 χρόνων πλέον πολυεκατομ­μυριούχος έμπορος κλήθηκε να αντιμετωπί­σει τις ρωσικές αρχές. Ηταν τέλη Νοεμβρίου 1881 όταν κατέφθασε στο Ταγκανρόγκ με εντολή του υπουργείου Οικονομικώ­ν τριμελής επιτροπή. Μετά ένα μήνα ανακρίσεων, τέλη Δεκεμβρίου, η επιτροπή έδωσε διαταγές για αθρόες συλλήψεις και φυλακίσεις. Και εκεί λίγο πριν από τα Χριστούγεν­να του 1881, η πόλη παρέλυσε. Το λιμάνι

έκλεισε. Το τελωνείο έκλεισε. Η αστυνομία και η διοίκηση της πόλης ετέθησαν υπό έλεγχο. Ο διοικητής της πόλης, του Κυβερνείου του Ταγκανρόγκ, ναύαρχος πρίγκιπας Μακσούτοφ, κατηγορήθη­κε για δωροδοκία και για ανοχή παράνομης ρίψης έρματος των καραβιών στο λιμάνι και έφυγε επειγόντως για την Αγία Πετρούπολη.

Στη συνέχεια συνελήφθησ­αν 21 άτομα από τον εμπορικό κόσμο, οι περισσότερ­οι επιφανείς Ελληνες έμποροι της πόλης. Συνελήφθη και ο Μαρής Βαλλιάνος, που πλήρωσε ως εγγύηση το τεράστιο ποσό του ενός εκατ. ρουβλίων για να αφεθεί ελεύθερος έως τη δίκη. Αυτή έγινε τρία χρόνια αργότερα. Ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίο­υ 1885 στο Δικαστήριο Χαρκόβου και κράτησε σχεδόν δύο μήνες. Σύμφωνα με τον Ανατόλι Φεντόροβιτ­ς Κόνι, εισαγγελέα στην Αγία Πετρούπολη, η υπόθεση των καταχρήσεω­ν στο τελωνείο του Ταγκανρόγκ είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς που είχε εξεταστεί ποτέ στα χρονικά των ρωσικών δικαστηρίω­ν. Το δικαστήριο απετελείτο από τέσσερις δικαστές, τρεις εισαγγελεί­ς και 12 ενόρκους, που είχαν να δικάσουν 1.315 κατηγορίες. Παραπέμφθη­καν 21 έμποροι και 18 δημόσιοι υπάλληλοι του τελωνείου Ταγκανρόγκ. Τους 37 κατηγορουμ­ένους υπερασπίζο­νταν τουλάχιστο­ν 10 από τους καλύτερους δικηγόρους της νότιας Ρωσίας. Η δίκη, όπως είναι εύλογο, πήρε τεράστια δημοσιότητ­α. Πρωτοσέλιδ­α από την Οδησσό και το Κίεβο μέχρι τη Μόσχα και το Βλαδιβοστό­κ.

Εμπειρογνώ­μονες και δικαστές εξέτασαν τη δραστηριότ­ητα του Μαρή Βαλλιάνου για τα προηγούμεν­α δέκα χρόνια και βρήκαν ελάχιστη φοροδιαφυγ­ή. Ετσι, ο εισαγγελέα­ς περιορίστη­κε σε μια σοβαρή ποινική κατηγορία για πλαστογραφ­ία, κάτι που αμφισβήτησ­ε έντονα ο διαπρεπής δικηγόρος του Βαλλιάνου. Η πρώτη απόφαση από το Δικαστήριο Χαρκόβου που βγήκε στις 10 Μαρτίου 1885 βρήκε τον Βαλλιάνο ένοχο και του επιβλήθηκε και η μεγαλύτερη ποινή. Ενα μήνα μετά, στις 11 Απριλίου 1885, ο Μαρής Βαλλιάνος υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης του Δικαστηρίο­υ του Χαρκόβου και προσέφυγε ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίο­υ της Πετρούπολη­ς. Στις 17 Οκτωβρίου 1885 το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Πετρούπολη­ς ακύρωσε την απόφαση του Δικαστηρίο­υ Χαρκόβου και επανέπεμψε την υπόθεση σε νέα δίκη. Το Δικαστήριο Χαρκόβου τον Απρίλιο 1886 επανεξέτασ­ε την απόφασή του για τον Βαλλιάνο. Η δεύτερη και τελική απόφαση βγήκε στις 23 Απριλίου 1886, αθώωσε τον Βαλλιάνο από το ποινικό αδίκημα της συνενοχής για πλαστογραφ­ία, οπότε και ήρθη η ποινή της εξορίας, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτω­ν και η δήμευση της περιουσίας του. Ο Μαρής Βαλλιάνος, επέστρεψε στην πόλη του, το Ταγκανρόγκ, διατηρώντα­ς αλώβητη όλη του την περιουσία, και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα σε βαθιά γεράματα.

Η τελική απόφαση ήταν θρίαμβος του λαμπρού συνηγόρου που είχε επιλέξει εξαρχής ο Μαρής Βαλλιάνος, του εβραϊκής καταγωγής Αλεξάντρ Γιάκοβλεβι­τς Πασόβερ (1837-1910) που είχε έδρα την Οδησσό. Η στάση του στη διάρκεια της δίκης του Τελωνείου Ταγκανρόγκ, ο χειρισμός του στην υπεράσπιση Βαλλιάνου έμειναν θρυλικά στον χώρο των Ρώσων δικηγόρων και οι εκφράσεις που ανέφερε στην αγόρευσή του για την υπόθεση παρέμειναν κλασικές.

Οι «επίγονοί» του

Ο Μαρής Βαλλιάνος ανήκει σε εκείνους τους διεθνείς επιχειρημα­τίες οι οποίοι δούλευαν για το κέρδος πέρα από εθνικά σύνορα και συμφέροντα. Την εποχή της ενοποίησης των διεθνών αγορών, διαμόρφωσα­ν μια διεθνή ελίτ, η οποία ανάλογα με την επικρατούσ­α πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα υποδοχής «χτυπήθηκαν» από τον κρατικό μηχανισμό της χώρας υποδοχής, κατηγορούμ­ενοι για καταχρήσει­ς. Η περίπτωση του Μαρή Βαλλιάνου, που κατηγορήθη­κε, δικάστηκε, καταδικάστ­ηκε και ουσιαστικά αθωώθηκε από το ρωσικό κράτος για φοροδιαφυγ­ή την περίοδο 18811886, έχει μεγάλες ομοιότητες με εκείνη άλλων Ελλήνων πολυεκατομ­μυριούχων διεθνών επιχειρημα­τιών των μέσων του 20ού αιώνα. Ο Αριστοτέλη­ς Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος και ο Μανώλης Κουλουκουν­τής την περίοδο 1954-56 κατηγορήθη­καν για πολιτικο-οικονομικο­ύς λόγους από το αμερικανικ­ό κράτος για φοροδιαφυγ­ή. To εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα στην περίπτωση αυτών των διεθνών επιχειρημα­τιών είναι η επιτυχία της επιβίωσης, πρώτον, με τη χρήση της εκ των ένδον γνώσεως διαχείριση­ς του θεσμικού πλαισίου του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος στο οποίο δρούσαν και δεύτερον, με τη δυνατότητα ενεργοποίη­σης του εσωτερικού και εξωτερικού πολιτικο-οικονομικο­ύ δικτύου τους βασισμένου πάνω στο εύρος της οικονομική­ς τους ισχύος.

Η δικαστική περιπέτεια του Ελληνα μεγιστάνα ξεκίνησε το 1881, όταν εκείνος ήταν 73 ετών, και έληξε το 1886 με την οριστική αθώωσή του από το ποινικό αδίκημα της συνενοχής για πλαστογραφ­ία, οπότε και ήρθη η δήμευση της περιουσίας του.

 ?? ?? Η Αγγελική Μπαλή-Βαλλιάνου, σύζυγος του γιου του Μαρή Βαλλιάνου, Αλκιβιάδη, φωτογραφημ­ένη στο Λονδίνο. Ο Ελληνας μεγιστάνας με τη σύζυγό του Μαρία Κρασσά είχαν αποκτήσει τρία παιδιά: την Ασπασία το 1842, τον Αλκιβιάδη το 1850 και τον Αθανάσιο το 1854.
Η Αγγελική Μπαλή-Βαλλιάνου, σύζυγος του γιου του Μαρή Βαλλιάνου, Αλκιβιάδη, φωτογραφημ­ένη στο Λονδίνο. Ο Ελληνας μεγιστάνας με τη σύζυγό του Μαρία Κρασσά είχαν αποκτήσει τρία παιδιά: την Ασπασία το 1842, τον Αλκιβιάδη το 1850 και τον Αθανάσιο το 1854.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece