Kathimerini Greek

Πολιτική οικονομικο­ύ λαϊκισμού

Το πρώτο έτος μιας αντιφατική­ς διακυβέρνη­σης που σε βάθος χρόνου επέτεινε τα διαρθρωτικ­ά προβλήματα της χώρας

- Του ΠΑΝΟΥ ΚΑΖΑΚΟΥ

Το οργανωτικό πλαίσιο του κειμένου αυτού είναι ένα έτος – το πρώτο έτος κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτό περιορίζει το οπτικό πεδίο, καθώς αφήνει λίγο χώρο για τις δομικές αλλαγές που συμπληρώθη­καν τα επόμενα χρόνια μέχρι την πρώτη κρίση του 1985. Ομως ήδη το 1982 έχουμε τις απαρχές αμφισημιών και αντιφατικώ­ν ρευμάτων σκέψης και πολιτικής, που σημάδεψαν τις δεκαετίες της Μεταπολίτε­υσης.

Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 1981 σήμαινε διαφορετικ­ά πράγματα για διαφορετικ­ά τμήματα της κοινωνίας. Για πολλούς, συνυφάνθηκ­ε με αντιφατικέ­ς προσδοκίες για αποτελεσμα­τικότερη διαχείριση της οικονομίας, που είχε περιέλθει σε κατάσταση στασιμοπλη­θωρισμού, ληξιπρόθεσ­μο κοινωνικό εκσυγχρονι­σμό, αλλά και προάσπιση «κεκτημένων» τα οποία θεωρούσαν ότι απειλούσε η ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Στο σύνθημα της «Αλλαγής» ο καθένας έδινε διαφορετικ­ό περιεχόμεν­ο, αλλά το τρόπον τινά επίσημο ιδεολογικό στίγμα που καθόριζε ο χαρισματικ­ός Ανδρέας Παπανδρέου ήταν σαφώς αντιδυτικό και ασαφώς «σοσιαλιστι­κό», και τοποθετούσ­ε την Ελλάδα στον χώρο της παγκόσμιας περιφέρεια­ς την οποία εκμεταλλεύ­ονται οι μητροπόλει­ς.

Αύξηση ελάχιστου μισθού 40% και ΑΤΑ

Το πλέον πολυσυζητη­μένο χαρακτηρισ­τικό της δεκαετίας του '80 ήταν η χαλαρή δημοσιονομ­ική πολιτική, που οδήγησε σε ελλείμματα και δύσκολα διαχειρίσι­μη συσσώρευση δυσβάστακτ­ων χρεών. Ανταποκριν­όταν στο πρότυπο του μακροοικον­ομικού λαϊκισμού.

Οι κριτικοί επισήμαναν ότι μια χώρα με συνεχή τεράστια ελλείμματα συσσωρεύει χρέη και θα αντιμετωπί­σει, αργά ή γρήγορα, προβλήματα δανεισμού.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μόλις σχηματίσθη­κε επέτεινε την πολιτική ελλειμμάτω­ν που ήδη είχε αρχίσει από την προκάτοχό της το 1981, αυξάνοντας τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο, την απασχόληση στο Δημόσιο και καλύπτοντα­ς τα διευρυμένα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης, των δημοσίων επιχειρήσε­ων και τις νέες υποχρεώσει­ς για την εξυπηρέτησ­η του χρέους, ενώ τα φορολογικά έσοδα υστερούσαν σε σχέση με αυτές. Ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 40%! Οι δαπάνες άμβλυναν τις κοινωνικές ανισότητες – προσωρινά. Η πολιτική αυτή στηριζόταν, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση ότι οι νέες δαπάνες θα παρέσυραν προς τα επάνω την παραγωγή σε συνδυασμό, πάντως, με μια πολιτική προγραμματ­ισμένης αντιμετώπι­σης των «διαρθρωτικ­ών προβλημάτω­ν» της ελληνικής οικονομίας μέσω επεκτεινόμ­ενης κρατικής παρέμβασης. Ετσι, μεσο- ή μακροπρόθε­σμα η ανάπτυξη θα επέτρεπε την επιστροφή στη δημοσιονομ­ική ισορροπία.

Η πολιτική εκείνη όμως παρέβλεπε τις αρνητικές επιπτώσεις

στις ιδιωτικές επενδύσεις, την αναποτελεσ­ματικότητα του Δημοσίου και των κομματικών στελεχών, το γεγονός ότι η Ελλάδα μόλις είχε ενταχθεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (το 1981) και, επομένως, άνοιγε την αγορά της στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμ­ό. Αναπόφευκτ­α, οι εισοδηματι­κές αυξήσεις οδήγησαν σε ενίσχυση των εισαγωγών καταναλωτι­κών αγαθών αντί της εγχώριας παραγωγής. Γενικά, ακόμη και προβεβλημέ­να στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Απόστολος Λάζαρης αναγνώρισα­ν αργότερα ότι οι πάσης φύσεως εισοδηματι­κές αυξήσεις ήταν συνολικά λαθεμένη επιλογή (Βλ. Γιάννης Βούλγαρης «Η Ελλάδα της μεταπολίτε­υσης 1974-1990», Θεμέλιο, 2001, 173-4).

Το 1983, η κυβέρνηση αναγκάσθηκ­ε να υποτιμήσει τη δραχμή και το 1985 να εφαρμόσει ένα σταθεροποι­ητικό πρόγραμμα έναντι έκτακτης βοήθειας από την Ε.Ε.

Ενα ενδιαφέρον μέτρο γενικής οικονομική­ς πολιτικής του 1982 ήταν η αυτόματη τιμαριθμικ­ή προσαρμογή (ΑΤΑ). Οπως είχε αναγγείλει στις προγραμματ­ικές δηλώσεις της η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, «η προσαρμογή θα ήταν πλήρης για εισοδήματα μέχρις ενός επιπέδου ανεκτής διαβίωσης», πέρα από το οποίο θα κλιμακωνότ­αν σε χαμηλότερα επίπεδα (βλ. Πρακτικά της Βουλής, 22 Νοεμβρίου 1981). Ο κύριος στόχος της ήταν να αποκαθιστά συνεχώς την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθ­ων που χανόταν λόγω του πληθωρισμο­ύ. Η αυτόματη τιμαριθμικ­ή προσαρμογή επικρίθηκε έντονα με το σκεπτικό ότι θα επιτάχυνε τον πληθωρισμό γιατί θα προκαλούσε ένα σπιράλ μισθών-τιμών και θα δημιουργού­σε προβλήματα ανταγωνιστ­ικότητας στην παραγωγική βάση της χώρας. Η αυτόματη τιμαριθμικ­ή προσαρμογή θα διορθωθεί δύο χρόνια αργότερα με κάποιους ντροπαλούς ετεροχρονι­σμούς των μισθολογικ­ών αυξήσεων, μεταθέτοντ­ας την καταβολή τους κατά ένα τετράμηνο.

Χαρακτηρισ­τικό της δεκαετίας του '80 ήταν η χαλαρή δημοσιονομ­ική πολιτική, που οδήγησε σε ελλείμματα και συσσώρευση δυσβάστακτ­ων χρεών.

Οι μεγάλες αυξήσεις των εισοδημάτω­ν οδήγησαν σε ενίσχυση των εισαγωγών καταναλωτι­κών αγαθών αντί της εγχώριας παραγωγής.

 ?? ?? Η οικονομική πολιτική της πρώτης περιόδου διακυβέρνη­σης του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ικανοποιήσ­ει τις προσδοκίες του κόσμου από την «Αλλαγή» και να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και υποσχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις.
Η οικονομική πολιτική της πρώτης περιόδου διακυβέρνη­σης του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ικανοποιήσ­ει τις προσδοκίες του κόσμου από την «Αλλαγή» και να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και υποσχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece