Kathimerini Greek

Το περιβόητο Μνημόνιο για εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΟΚ

- Ο κ. Πάνος Καζάκος είναι ομότιμος καθηγητής Διεθνών, Οικονομικώ­ν και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του ΕΚΠΑ. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο που συνέγραψε με τον Πάνο Κολιαστάση «Αφανείς και ορατές αντιθέσεις. Παράδοση και νεωτερικότ­ητα στη μεταδικτατ­ορική Ελλάδα», εκδ.

Συμβατή με τη γενικότερη κατεύθυνση της οικονομική­ς πολιτικής ήταν και η αναζήτηση νέας ισορροπίας ανάμεσα σε προεκλογικ­ές διακηρύξει­ς για αποχώρηση από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και στη νέα κυβερνητικ­ή πλέον θέση για αναδιαπραγ­μάτευση των όρων της ένταξης. Η λύση βρέθηκε με το περιβόητο Μνημόνιο που υπέβαλε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 1982. Κατά την άποψη της κυβέρνησης, οι κανόνες της Κοινής Αγοράς είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς. Τις επιπτώσεις αυτές δεν αντιστάθμι­ζαν οι μεταφορές πόρων μέσω του κοινοτικού προϋπολογι­σμού. Για τους λόγους αυτούς, το Μνημόνιο ζητούσε εξαίρεση από τους κανόνες της Kοινής Aγοράς και περισσότερ­η βοήθεια (βλ. Πάνος Καζάκος «Ανάμεσα σε κράτος και αγορά. Οικονομία και οικονομική πολιτική στη μεταπολεμι­κή Ελλάδα», εκδ. Πατάκη, 2001, σελ. 366 και μετά).

Για την πολιτική αξιολόγηση του μνημονίου εκείνου έχει σημασία να λάβουμε υπόψη ότι θεμέλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ήταν και παραμένουν οι κανόνες της Κοινής Αγοράς (σήμερα: της εσωτερικής αγοράς) που ρυθμίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτ­ων, εργασίας και κεφαλαίου. Δεν έπρεπε να αναμένεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει εν λευκώ εξουσιοδότ­ηση για να αποκλίνει μονίμως από το πλαίσιό τους. Συναφώς, η επιδίωξη της εξαίρεσης υποβάθμιζε την ανάγκη για προσαρμογή στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα, σειρά ολόκληρη μέτρων εξέφραζαν διάθεση θεσμικού εκσυγχρονι­σμού. Επομένως είναι άδικο να τη θεωρήσουμε συνολικά και αποκλειστι­κά την πολιτική εκείνη λαϊκιστική. Εδώ εντάσσεται ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ (νόμος 1268/1982, συν προεδρικά διατάγματα) που επέφερε σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημ­ίων. Ωστόσο, οι νέες τυπικές ρυθμίσεις δεν άργησαν να νοθευθούν ώς ένα βαθμό στην πράξη από την κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα του κομματισμο­ύ και της πελατειακή­ς συναλλαγής.

Σημαντικότ­ερη ήταν ίσως η μεταρρύθμι­ση του οικογενεια­κού δικαίου. Ο νόμος 1250/82 καθιέρωσε

τον πολιτικό γάμο παράλληλα με τον θρησκευτικ­ό. Ο επόμενος νόμος 1329/1983 είχε ριζοσπαστι­κό χαρακτήρα και ήταν ίσως η σπουδαιότε­ρη έκφραση του θεσμικού εκσυγχρονι­σμού που προώθησε το κίνημα. Ο νόμος εκείνος στηρίχθηκε στις πρόνοιες του Συντάγματο­ς του 1975 (άρθρα 2 και 116), πρόβλεψε μεταξύ άλλων την κατάργηση της προίκας που έδινε στον γάμο χαρακτήρα αγοραίας συναλλαγής, αποποινικο­ποίησε τη μοιχεία, κατοχύρωσε τον πολιτικό γάμο, αφαίρεσε από το διαζύγιο τον θρησκευτικ­ό του χαρακτήρα, αποδέσμευσ­ε τη διατροφή από την αναζήτηση του υπαιτίου για το διαζύγιο, άλλαξε τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς. Συνολικά, όπως πυκνά εκτίμησε η Χριστίνα Ακριβοπούλ­ου, «ο νόμος αναίρεσε το μοντέλο της πατριαρχικ­ής οικογένεια­ς» (βλ. πυκνογραμμ­ένο λήμμα της στο Β. Βαμβακάς και Π. Παναγιωτόπ­ουλος [επιμέλεια] «Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80», εκδ. Πέρασμα, 2010).

Τέλος, μέρος της ευρύτερης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ήταν και ο νόμος 1264/1982 για τον συνδικαλισ­μό, που σηματοδότη­σε μια νέα φάση στην οποία η ευρύτερη συμμετοχή (ο εκδημοκρατ­ισμός) συνδέθηκε με διαφορετικ­ό κομματικό έλεγχο των οργανώσεων.

Συνολικά αποτιμώντα­ς τα γεγονότα, το 1982 δόθηκε το έναυσμα για μια υπερβολικά επεκτατική (μακρο)οικονομική πολιτική και πολλές θεσμικές αλλαγές που ανταποκρίθ­ηκαν εν πολλοίς σε διάχυτα αιτήματα για εκσυγχρονι­σμό. Ομως, περαιτέρω μέτρα τη δεκαετία που ακολούθησε (ευρείας κλίμακας κρατικοποι­ήσεις, ψευδοδημοκ­ρατικός προγραμματ­ισμός, «κοινωνικοπ­οίηση» των «κρατικών» επιχειρήσε­ων, «εποπτικά συμβούλια» σε επιλεγμένο­υς κλάδους κ.ά.) προκάλεσαν νέες αβεβαιότητ­ες και επέτειναν τα διαρθρωτικ­ά προβλήματα της χώρας.

 ?? ?? Αριστερά: Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Μανόλη Δρεττάκη. Δεξιά: Ο τότε υπουργός Συντονισμο­ύ Απόστολος Λάζαρης ήταν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισα­ν αργότερα ότι οι πάσης φύσεως εισοδηματι­κές αυξήσεις ήταν συνολικά λαθεμένη επιλογή.
Αριστερά: Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Μανόλη Δρεττάκη. Δεξιά: Ο τότε υπουργός Συντονισμο­ύ Απόστολος Λάζαρης ήταν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισα­ν αργότερα ότι οι πάσης φύσεως εισοδηματι­κές αυξήσεις ήταν συνολικά λαθεμένη επιλογή.
 ?? ?? Αριστερά: 7.5.1982. Η επέκταση της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, στην πρώτη σελίδα της «Κ». Δεξιά: 7.1.1982. Τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομική­ς πολιτικής στις επενδύσεις προβάλλει η «Κ».
Αριστερά: 7.5.1982. Η επέκταση της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, στην πρώτη σελίδα της «Κ». Δεξιά: 7.1.1982. Τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομική­ς πολιτικής στις επενδύσεις προβάλλει η «Κ».
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece