Kathimerini Greek

Σε φόρμα, αλλά με αμυντικά κενά

-

Με τις μνήμες ακόμη νωπές από τα όσα δυσάρεστα είχαν προηγηθεί των αγώνων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την ΑΕΚ, τον περασμένο Αύγουστο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του οπαδού της Ενωσης Μιχάλη Κατσούρη, οι Κροάτες βρίσκονται ξανά στον ευρωπαϊκό δρόμο ελληνικής ομάδας, καθώς η κληρωτίδα τούς έφερε απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Το όνομα σίγουρα δεν τρομάζει τον «Δικέφαλο», όμως δεδομένων όσων είχαν συμβεί το καλοκαίρι, αυτομάτως τα δύο παιχνίδια αποκτούν υψηλό βαθμό επικινδυνό­τητας, που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αγωνιστικό κομμάτι. Αλλωστε, ήδη η UEFA έχει απαγορεύσε­ι τη μετακίνηση των οπαδών της Ντιναμό στην Τούμπα για τη ρεβάνς.

Η Ντιναμό, αν και είναι η απόλυτη δύναμη στο κροατικό ποδόσφαιρο, φέτος δεν διανύει την καλύτερή της περίοδο. Βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογία­ς, κυνηγώντας τις Χάιντουκ και Ριέκα, και αν τελικά δεν καταφέρει να πάρει τον τίτλο, αυτό θα συμβεί για δεύτερη μόλις φορά από το 2006 μέχρι και σήμερα, καθώς τον είχε χάσει μόνο το 2017.

Για να φτάσει μέχρι εδώ έπαιξε αρχικά στα προκριματι­κά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστη­κε από την ΑΕΚ, ενώ στη συνέχεια δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε το εμπόδιο της Σπάρτα Πράγας στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Ετσι, μπήκε σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ, με Βικτόρια Πλζεν, Αστάνα, Μπάλκανι, όπου τερμάτισε στη 2η θέση με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες. Τη μεγάλη έκπληξη την έκανε στα μπαράζ, καθώς κατάφερε να αποκλείσει την Μπέτις με νίκη 1-0 στην Ισπανία και ισοπαλία 1-1 στο «Μάξιμιρ».

Αν και στη διαδρομή έχασε παίκτες, με τελευταίο τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτ­ς που πήγε στην ΑΕΚ, διαθέτει στις τάξεις της αρκετούς ποδοσφαιρι­στές με ταλέντο, απόρροια βεβαίως της παράδοσης της κροατικής σχολής. Ο σταρ της ομάδας είναι ο 21χρονος Μάρτιν Μπατούρινα, καθώς από τα πόδια του περνάει όλο το παιχνίδι, ενώ ακολουθούν ο Γιόσιπ Μίσιτς, όπως και ο 24χρονος επιθετικός Μπρούνο Πέτκοβιτς, ο οποίος μετράει μέχρι στιγμής 14 γκολ και επτά ασίστ σε 27 ματς.

Στις αλλαγές που έχουν υπάρξει από τα ματς με την ΑΕΚ είναι και αυτή του προπονητή, καθώς τη θέση του Ιγκόρ Μπίσκαν πήρε ο Σεργκέι Τζακίροβιτ­ς, ο οποίος κατάφερε να φέρει την ομάδα ξανά στον ίσιο δρόμο, αν και είχε χαθεί πολύτιμο έδαφος κυρίως στη μάχη του πρωταθλήμα­τος. Η Ντιναμό είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον 47χρονο Βόσνιο προπονητή, που έχει επιθετικό προσανατολ­ισμό, επιλέγοντα­ς κατά κύριο λόγο το 4-2-3-1 ως διάταξη, το οποίο μέσα στον αγώνα μετατρέπετ­αι πολλές φορές σε 4-3-3.

Το αδύναμο σημείο της είναι η ανασταλτικ­ή λειτουργία, καθώς σε 39 παιχνίδια έχει δεχτεί 35 γκολ, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να καλύψει τις καλοκαιριν­ές αποχωρήσει­ς των Γιόσιπ Σούταλο και Ντομινίκ Λιβάκοβιτς.

Η Ντιναμό αγωνίζεται στο θρυλικό «Μάξιμιρ», έδρα και της εθνικής Κροατίας. Το γήπεδο έχει χωρητικότη­τα 35.423 θέσεων, όμως προς χρήση είναι μόνο οι 25.912 λόγω ζημιών από σεισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece