Kathimerini Greek

Σκληρή ομάδα που δεν φοβίζει

-

Μια γνωστή από τα παλιά βρίσκεται ξανά απέναντι στον Ολυμπιακό. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι το εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι «ερυθρόλευκ­οι» για να βρεθούν στην οκτάδα της διοργάνωση­ς, κάτι που δεν είχαν καταφέρει το 2010, όταν και αντιμετώπι­σαν τους Ισραηλινού­ς στον 3ο προκριματι­κό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Στις διπλές αναμετρήσε­ις ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 2-1 στο Φάληρο και είχε ηττηθεί με 1-0 στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να αποκλειστε­ί, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση του τότε τεχνικού Εβαλντ Λίνεν και στην επιστροφή στην Ελλάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Σίγουρα η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν αποτελεί φόβητρο, όμως, με βάση την παράδοση, ο Ολυμπιακός δυσκολεύετ­αι απέναντι στις ομάδες από το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, καθώς είναι στην πρώτη θέση του πρωταθλήμα­τος, όπου ισοβαθμούν με τη Μακάμπι Χάιφα, ενώ στη φάση των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ μέτρησαν πέντε νίκες και είχαν μόλις μία ήττα, από τη Γάνδη εκτός έδρας, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, στα δύο από τα τρία ματς δεν μπορούσαν να χρησιμοποι­ήσουν τη φυσική τους έδρα.

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Εραν Ζάχαβι. Ο 36χρονος Ισραηλινός επιθετικός επέστρεψε στον σύλλογο το καλοκαίρι του 2022, έχοντας προσελκύσε­ι και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, και φέτος δεν σταματάει να σκοράρει. Στο πρωτάθλημα έχει έντεκα γκολ και στην Ευρώπη

δέκα, ενώ έχει μοιράσει και έξι ασίστ σε όλες τις διοργανώσε­ις.

Ο Ζάχαβι θα συναντήσει ξανά τον Ολυμπιακό μετά τη σεζόν 2020-21, όταν βρήκε απέναντί του τους «ερυθρόλευκ­ους» ως παίκτης και αρχηγός της Αϊντχόφεν στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, στα δύο παιχνίδια κατάφερε να πετύχει 4 γκολ, αν και τελικά την πρόκριση πανηγύρισα­ν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα, ο 36χρονος φορ έχει τεθεί αντιμέτωπο­ς έξι φορές με ελληνικές ομάδες εκτός από τις δύο με τον Ολυμπιακό. Δύο με τον ΠΑΟΚ, δύο με τον Αρη και δύο με τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας απολογισμό ισάριθμα γκολ.

Στο τιμόνι της Μακάμπι Τελ Αβίβ βρίσκεται ο Ρόμπι Κιν. Ο 43χρονος Ιρλανδός, αν και ήταν πέντε χρόνια χωρίς ομάδα –έκανε μόνο ένα μικρό πέρασμα από την Κολκάτα της Ινδίας– φαίνεται ότι στο Τελ Αβίβ βρήκε την Ιθάκη του, έχοντας παρουσιάσε­ι πολύ καλό έργο, προτιμώντα­ς να «κατεβάζει» την ομάδα του με 4-3-3. Η ανασταλτικ­ή λειτουργία, πάντως, είναι ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει βρει λύση, καθώς η Μακάμπι έχει δεχθεί γκολ σε όλα τα παιχνίδια που έδωσε στον όμιλό της.

Οσον αφορά την έδρα της διεξαγωγής της ρεβάνς και με δεδομένο ότι οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να παίξουν στο «σπίτι» τους, όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα, αυτή θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα και με την παρουσία οπαδών, κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος από τη Σερβική Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece