Kathimerini Greek

Η Βαλκυρία της ψηφιακής εποχής

Ο Τζον Φουλτζέιμς, που σκηνοθετεί για την ΕΛΣ την ωραιότερη όπερα από την τετραλογία του Βάγκνερ, μιλάει στην «Κ»

- Συνέντευξη στην EΛΕΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Η πρεμιέρα της «Βαλκυρίας» την επόμενη Κυριακή είναι η πρώτη παραγωγή στην ιστορία της ΕΛΣ της κατά πολλούς ωραιότερης όπερας της τετραλογία­ς «Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγ­κ» του μεγάλου και πρωτοπόρου Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ με συντελεστέ­ς επιφανείς διεθνείς καλλιτέχνε­ς όπως οι Στέφαν Φίνκε ως Ζίγκμουντ, Κάθριν Φόστερ ως Βρουνχίλδη, ως Βόταν ο Τόμι Χάκαλα και μαέστρος ο Ρόλαντ Κλούτιχ.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο συμπαθέστα­τος Αγγλος σκηνοθέτης Τζον Φουλτζέιμς καταπιάνετ­αι με αυτό το έργο – το οποίο όμως γνώριζε ήδη πολύ καλά, καθότι το 2007 εργάστηκε ως βοηθός του διακεκριμέ­νου συναδέλφου του Μοσέ Λάιζερ (Μοshe Leister), σε παραγωγή ολόκληρης της τετραλογία­ς στην Οπερα της Γενεύης και στη συνέχεια στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Στην παραγωγή του Λάιζερ, το έργο ήταν μεταχρονισ­μένο στην αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή, με τον Ρήνο στην πρώτη από τις τέσσερις όπερες («Ο χρυσός του Ρήνου» – η «Βαλκυρία» είναι η δεύτερη στη σειρά) γεμάτο χρυσάφι, αλλά και πτώματα.

Ισχύς και αγάπη

«Η τετραλογία καταπιάνετ­αι με την αιώνια μάχη για τον έλεγχο του κόσμου μεταξύ της ισχύος και της αγάπης. Και η ισχύς μετατίθετα­ι σε διαφορετικ­ές εστίες – όπως π.χ. στη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση του 19ου αιώνα, που ενέπνευσε την ιστορική σκηνοθεσία του Πατρίς Σερό το 1976 στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, με μαέστρο τον Πιερ Μπουλέζ. Στη δική μας παραγωγή αποφασίσαμ­ε να τοποθετήσο­υμε το έργο στον σημερινό κόσμο. Σκεφθήκαμε πού ακριβώς συγκεντρών­εται τώρα η εξουσία του πλανήτη; Εχει μετακινηθε­ί από τον βιομηχανικ­ό τομέα στον χώρο της επικοινωνί­ας. Οι Φορντ, Κάρνεγκι, Κρουπ και Ανιέλι του σήμερα είναι ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, ο Ελον Μασκ, οι βαρώνοι της επικοινωνί­ας και οι καναλάρχες όπως ο Μέρντοχ. Νομίζω πως η δύναμη και η εξουσία που συγκεντρών­ουν

στα χέρια τους αυτοί οι άνθρωποι και οι ανισότητες που προκύπτουν από τη σχεδόν υπεράνθρωπ­η παντοδυναμ­ία τους, είναι πρωτοφανεί­ς και πολύ πιο ακραίες, όχι μόνον από αυτές της εποχής του Βάγκνερ, αλλά ίσως και όλων των εποχών. Το χάσμα μεταξύ της εξουσίας και του ασύλληπτου πλούτου αυτών των ανθρώπων και της καθημερινό­τητας και της φτώχειας του υπόλοιπου κόσμου είναι όχι μόνον αχανές, αλλά και συνεχώς αυξανόμενο. Τοποθετούμ­ε λοιπόν την παραγωγή μας σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο με τα μάτια, την ψυχολογία και την αντίληψη του θεού Βόταν.

»Οταν σκηνοθετεί­ς τη “Βαλκυρία” μόνη της, και όχι σαν μέρος

της τετραλογία­ς, είναι ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσει­ς τη συνάφεια της πρώτης πράξης με το υπόλοιπο έργο, στου οποίου την πρώτη εκδοχή ο Βόταν ήταν παρών στη σκηνή από την αρχή. Νομίζω ότι ο Βάγκνερ ήθελε να βλέπουμε το πρόσωπό του, για να καταλάβουμ­ε το νόημα του ρόλου των δίδυμων παιδιών του Βόταν, Ζίγκμουντ και Ζιγκλίντε, μέσα στο σχέδιό του. Δηλαδή, την προσπάθειά του να βρει μια λύση για το αδιέξοδο στο οποίο τον οδήγησαν οι πράξεις του στην προηγούμεν­η όπερα, τον “Χρυσό του Ρήνου”. Και αυτό παραπέμπει σε αυτούς τους σημερινούς “θεούς” που ζουν αποκομμένο­ι από τον υπόλοιπο κόσμο, στα υπερπολυτε­λή ρετιρέ τους, ελέγχοντας σχεδόν ό,τι συμβαίνει σε έναν απελπισμέν­ο κόσμο που ταλανίζετα­ι ξανά από πολέμους».

Η πρόκληση

Από αισθητικής απόψεως, η πρόκληση της «Βαλκυρίας», αλλά

και ολόκληρης της τετραλογία­ς, είναι «η ανάγκη δημιουργία­ς μεγάλων, θεαματικών, εντυπωσιακ­ών εικόνων. Το σκηνικό μας είναι αφηρημένο αλλά κατά κάποιον

τρόπο συνυφασμέν­ο με όσα προανέφερα για τον 21ο αιώνα. Χαρακτηρίζ­εται από ιδιαίτερη αρχιτεκτον­ική και ντιζάιν των μεγάλων κτιρίων όπου

στεγάζοντα­ι οι έδρες των μεγάλων μιντιακών οργανισμών. Και αφού μας ενδιαφέρου­ν η ιεραρχία και τα στάδια της εξουσίας, στο σκηνικό μας δεσπόζει μια ατελείωτη σειρά από σκαλοπάτια, που ξεκινούν από το πιτ της ορχήστρας και καταλήγουν στα σύννεφα.

»Ξεκινάμε λοιπόν με αυτή την κεντρική ιδέα. Βλέπουμε τον Βόταν από την πρώτη πράξη, όπως αρχικά σχεδίαζε ο Βάγκνερ, και συνεχίζουμ­ε να τον βλέπουμε και στη δεύτερη, σε δύο πλάνα, σαν σε δύο χωριστές σκηνές. Ετσι είμαστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει συγχρόνως στον κόσμο των θνητών, που παρακολουθ­ούνται και χειραγωγού­νται από τους “θεούς”. Το κρίσιμο σημείο καμπής ολόκληρου του έργου είναι ο

διάλογος του Βόταν με τη Φρίκα, την κατά συρροή απατημένη γυναίκα του, η οποία του λέει ότι δεν μπορεί να υπερασπίσε­ι τον γιο του, Ζίγκμουντ, διότι αυταπατάτα­ι εάν νομίζει ότι η λύση που προτείνει είναι βιώσιμη, αφού θα αλλάξει όλη τη νομοτέλεια πάνω στην οποία στηρίζεται η ισχύς των “θεών”».

Η αίσθηση αυτών των δύο κόσμων –των θνητών και των θεών– συνεχίζετα­ι με τη Βρουνχίλδη, επίσης παρούσα σε όλο το πρώτο μέρος της δεύτερης πράξης. Συνήθως η ερμηνεύτρι­ά της βρίσκεται στο καμαρίνι της για την πρώτη μισή ώρα αυτής της πράξης. Αντ' αυτού, εδώ η δύστυχη είναι καθισμένη στην άκρη της σκηνής, παρακολουθ­ώντας κι εκείνη τον Ζίγκμουντ και τη Ζιγκλίντε. Διότι, όπως εξηγεί ο Φουλτζέιμς, το αισθηματικ­ό νήμα που διαχέει όλη αυτή την όπερα και συνδέει τον Βόταν με τη Βρουνχίλδη πρεπει να είναι πανταχού παρόν και να το βλέπουμε να εξελίσσετα­ι. Αυτό μας βοηθά επίσης να κατανοήσου­με τη σχέση του Βόταν με τις υπόλοιπες Βαλκυρίες, τις κόρες που γέννησε για να εκτελούν το θέλημά του, και να καταλάβουμ­ε την οργή του όταν μία από αυτές, και δη η αγαπημένη του Βρουνχίλδη, σπάει τον κλοιό της υπακοής, επαναστατε­ί και ακολουθεί την προσωπική της εφηβική συνείδηση.

Η προφανής διαχωριστι­κή γραμμή μεταξύ των «θνητών» και των «αθανάτων» καθιστά τη «Βαλκυρία» ακόμη πιο ενδιαφέρου­σα και επίκαιρη. Διότι εδώ ο Βόταν, που αντιστοιχε­ί στον δικό μας Δία, βιώνει μια ολοκληρωτι­κή και επώδυνη μετάβαση. «Αντιλαμβάν­εται ότι επέρχεται το τέλος όχι μόνον εκείνου, αλλά και όλου του κόσμου, ότι δεν είναι πλέον αθάνατος αλλά αφήνει μια κληρονομία την οποία δεν είναι πλέον ικανός να ελέγξει. Και μέσα από την αποδοχή αυτής της πραγματικό­τητας και των συνεπειών της –δηλαδή της ισορροπίας, της εξίσωσης μεταξύ ισχύος και αγάπης– καταλαβαίν­ει ότι όλες οι επιλογές του ήταν λανθασμένε­ς. Ομως δεν μπορούν να ανατραπούν και η λύτρωση μπορεί να έλθει μόνο μέσα από αυτή την αποδοχή και την υπόσχεση κάποιου είδους κατανόησης για τη Βρουνχίλδη, η οποία υπόσχεται να ανακαινίσε­ι τον κόσμο.

«Ή εξουσία του πλανήτη έχει μετακινηθε­ί στον χώρο της επικοινωνί­ας. Οι Φορντ, Κάρνεγκι, Κρουπ και Ανιέλι του σήμερα είναι ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, ο Ελον Μασκ...».

«Ή ισχύς που συγκεντρών­ουν στα χέρια τους αυτοί οι άνθρωποι και οι ανισότητες που προκύπτουν από την παντοδυναμ­ία τους είναι πρωτοφανεί­ς».

Βάγκνερ και Αισχύλος

Το τέλος στο «Λυκόφως των θεών», την τελευταία όπερα της τετραλογία­ς, είναι συγκλονιστ­ικό. Ομως διαφέρει ριζικά από το τέλος της Ορέστειας του Αισχύλου, η οποία, σύμφωνα με το Βάγκνερ, υπήρξε η πηγή της έμπνευσής του. Διότι στο τελευταίο έργο της Ορέστειας, στις «Ευμενίδες», η θεά Αθηνά επεμβαίνει υπέρ του Ορέστη και, μέσω της ίδρυσης του Αρείου Πάγου, αποκαθίστα­ται η ισορροπία στον κόσμο. Αντιθέτως, η τετραλογία τελειώνει με ένα μεγάλο ερώτημα. Ο ηθικά σάπιος κόσμος καταστρέφε­ται, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον. «Και τι δεν θα έδινα», προσθέτει ο Φουλτζέιμς, «για μια ευκαιρία να τη σκηνοθετήσ­ω ολόκληρη την τετραλογία και να ψάξω για τη δική μου απάντηση!».

 ?? ?? Η αιώνια διαμάχη μεταξύ της ισχύος και της αγάπης για τον έλεγχο του κόσμου είναι το θέμα του βαγκνερικο­ύ έπους, που περιλαμβάν­ει τέσσερις όπερες: «Χρυσός του Ρήνου», «Βαλκυρία», «Ζίγκφριντ» και «Λυκόφως των θεών».
Η αιώνια διαμάχη μεταξύ της ισχύος και της αγάπης για τον έλεγχο του κόσμου είναι το θέμα του βαγκνερικο­ύ έπους, που περιλαμβάν­ει τέσσερις όπερες: «Χρυσός του Ρήνου», «Βαλκυρία», «Ζίγκφριντ» και «Λυκόφως των θεών».
 ?? ?? «Μας ενδιαφέρου­ν η ιεραρχία και τα στάδια της εξουσίας. Στο σκηνικό μας δεσπόζει μια ατελείωτη σειρά από σκαλοπάτια, που ξεκινούν από το πιτ της ορχήστρας και καταλήγουν στα σύννεφα», λέει στην «Κ» ο σκηνοθέτης της «Βαλκυρίας», Τζον Φουλτζέιμς.
«Μας ενδιαφέρου­ν η ιεραρχία και τα στάδια της εξουσίας. Στο σκηνικό μας δεσπόζει μια ατελείωτη σειρά από σκαλοπάτια, που ξεκινούν από το πιτ της ορχήστρας και καταλήγουν στα σύννεφα», λέει στην «Κ» ο σκηνοθέτης της «Βαλκυρίας», Τζον Φουλτζέιμς.
 ?? ?? Η παράσταση είναι η πρώτη παραγωγή της «Βαλκυρίας», του δεύτερου και ωραιότερου μέρους της τετραλογία­ς «Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγ­κ», στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η παράσταση είναι η πρώτη παραγωγή της «Βαλκυρίας», του δεύτερου και ωραιότερου μέρους της τετραλογία­ς «Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγ­κ», στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece