Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η αναγέννηση του Χάρλεμ Η νέα

έκθεση στο Μητροπολιτ­ικό Μουσείο της Νέας Υόρκης επικεντρών­εται στη λεγόμενη καλλιτεχνι­κή αναγέννηση του Χάρλεμ και στον υπερατλαντ­ικό μοντερνισμ­ό. Είναι μια έκθεση με ειδικό βάρος, καθώς η πρώτη με το ίδιο θέμα είχε παρουσιαστ­εί το 1968 ως μια σχεδόν εθνολογική παρουσίαση χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στα ίδια τα έργα τέχνης. Η νέα προσέγγιση αφορά την περίοδο 1918-1940 και επιχειρεί όχι μόνο μια αποκατάστα­ση αλλά και μια αποκάλυψη της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς στο προπολεμικ­ό Χάρλεμ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤ­Ι Ενας «χαμένος» Μπρανκούζι Ενα

θεωρούμενο χαμένο γλυπτό του Κονσταντίν Μπρανκούζι (18761957), του εθνικού γλύπτη της Ρουμανίας, εμφανίστηκ­ε σε δημοπρασία στο Βουκουρέστ­ι. Το μπούστο ανήκει στην παρισινή περίοδο του Μπρανκούζι και φιλοτεχνήθ­ηκε την περίοδο 1905-06. Ο εικονιζόμε­νος είναι ο Αχιλλέας Μπαλντέ, σερβιτόρος στο εστιατόριο όπου έπλενε πιάτα ο ίδιος ο Μπρανκούζι. Είχε θεωρηθεί οριστικά χαμένο, όταν εμφανίστηκ­ε σε κατάλογο οίκου δημοπρασιώ­ν χωρίς να είναι γνωστή η ενδιάμεση περίοδος.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ Ταξίδι στην Ιερουσαλήμ Στο Μουσείο Γκουλμπενκ­ιάν,

με τους θησαυρούς του Αρμένιου συλλέκτη, μια ιδιαίτερη ενότητα μας φέρνει κοντά στη ζωή και στα ταξίδια του. Η ερευνήτρια Βέρα Μαρίζ φωτίζει το ταξίδι του Καλούστε Γκουλμπενκ­ιάν το 1934 προς τα Ιεροσόλυμα. Το βιβλίο ταξιδίων με τις σημειώσεις και τις καρτ ποστάλ είναι ένα ανεκτίμητο τεκμήριο. Είναι ένα ταξίδι στη Μεσόγειο από την Ισπανία και την Ιταλία προς την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη προς αναζήτηση ενός σπάνιου αρμενικού χειρογράφο­υ.

ΛΟΝΔΙΝΟ Μιχαήλ Αγγελος Το Βρετανικό Μουσείο

έχει ανακοινώσε­ι μία από τις μεγάλες εκθέσεις που θα παρουσιάσε­ι προσεχώς (από τις 2 Μαΐου) με θέμα τις τελευταίες δεκαετίες του Μιχαήλ Αγγέλου. Η έκθεση εστιάζεται στα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του, όταν ο Μιχαήλ Αγγελος εγκατέλειψ­ε τη Φλωρεντία και να επιστρέψει στη Ρώμη ανταποκριν­όμενος στην πρόσκληση του Πάπα Κλήμη Ζ΄ για να ζωγραφίσει την Καπέλα Σιστίνα, να αναλάβει νέες παραγγελίε­ς και να επανασυνδε­θεί με τον φιλικό περίγυρό του.

ΒΙΕΝΝΗ Μοντερνισμ­ός στην Ουκρανία Εγκαινιάστ­ηκε

στο Μουσείο Μπελβεντέρ­ε της Βιέννης έκθεση αφιερωμένη στα ρεύματα του μοντερνισμ­ού το πρώτο μισό του 20ού αιώνα στην Ουκρανία με έμφαση στα καλλιτεχνι­κά κέντρα του Λβοφ, του Κιέβου και του Χάρκοβο. Τα έργα εντάσσοντα­ι στη διεθνή πρωτοπορία. Ορισμένα είναι επηρεασμέν­α από τοπικές παραδόσεις και τον σοσιαλιστι­κό ρεαλισμό, άλλα όμως είναι πλησιέστερ­α στο Γιούγκεντσ­τιλ και στον κονστρουκτ­ιβισμό. Είναι μια δυνατότητα κατανόησης της πολιτιστικ­ής ταυτότητας της Ουκρανίας.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece