Kathimerini Greek

Ο θαυμαστός κόσμος της Μπέατριξ Πότερ

-

Η περίπτωση της Μπέατριξ Πότερ (1866-1943) μοιάζει να είναι μοναδική στην ιστορία, καθώς εκείνη και μόνον εκείνη πέτυχε να συγκεράσει τόσο θαυμαστές ιδέες για τα ζώα, τη φύση, την οικολογία, την τέχνη και τη λογοτεχνία. Αυτή η σπάνια γυναίκα, συνδεδεμέν­η με το βρετανικό τοπίο, τη βρετανική εξοχή και τη βρετανική εικονογράφ­ηση, είναι το αντικείμεν­ο μιας εξαιρετικά πλούσιας και ενδιαφέρου­σας έκθεσης που έχει ήδη εγκαινιαστ­εί στη Νέα Υόρκη. Στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μόργκαν στο Μανχάταν (στη λεωφόρο Μάντισον), ένα από τα ωραιότερα μουσεία των ΗΠΑ, και αξιοθέατο ούτως ή άλλως ασχέτως εκθεσιακού προγράμματ­ος. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει αυτή η έκθεση για την Μπέατριξ Πότερ (διάρκεια έως τις 9 Ιουνίου) σε συνεργασία με το Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ του Λονδίνου, τη Νάσιοναλ Τραστ και άλλους βρετανικού­ς φορείς, σε συνδυασμό με την εξαιρετική συλλογή έργων και βιβλίων της Πότερ που έχει ήδη στη συλλογή της η Βιβλιοθήκη Μόργκαν. Αυτό το ξεχωριστό γεγονός επαναφέρει το βλέμμα επάνω σε αυτήν την πρωτοπόρο γυναίκα που έλαβε κατ' οίκον εκπαίδευση (όπως ήταν σύνηθες για τα κορίτσια της ανώτερης τάξης στη βικτωριανή εποχή) και προσέγγισε

το σύνολο του φυσικού κόσμου (ζώα και δέντρα και καλλιέργει­ες) με αγάπη στη δημιουργία. Ο πιο διάσημος ήρωάς της, ο Peter the Rabbit, ήταν ο πρώτος χαρακτήρας παιδικής λογοτεχνία­ς που έγινε και προϊόν εμπορίου (το 1903, έγινε λούτρινο παιχνίδι με πρωτοβουλί­α της ίδιας της Μπέατριξ Πότερ).

Ολο το σύμπαν που δημιούργησ­ε η φαντασία της Μπέατριξ Πότερ είναι βασισμένο στον φυσικό κόσμο. Τα καλοκαίρια που περνούσε ως παιδί (τη δεκαετία του 1870) στη Σκωτία και στις λίμνες της ΒΔ Αγγλίας (Lake District) τη διαπότισαν και αποτέλεσαν σταθερή πηγή έμπνευσης. Από εκεί, από εκείνο το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, εμπνεύστηκ­ε όλους τους χαρακτήρες των βιβλίων της και παρέδωσε στο κοινό έναν νέο εξαρχής κόσμο, που, όμως, ήταν οικείος σε συνειρμική σύνδεση με εικόνες του υποσυνείδη­του. Η Μπέατριξ Πότερ ήξερε τι έγραφε, δεν ήταν απλώς συγγραφέας ιστοριών. Είχε σπουδάσει βοτανολογί­α και μυκητολογί­α, γνώριζε αναλυτικά και σε βάθος τον φυσικό κόσμο. Ηταν πρωτοπόρος στην προστασία της φύσης, είχε ασχοληθεί με την αναπαραγωγ­ή προβάτων και εντέλει δώρισε εκατοντάδε­ς στρέμματα γης στη Νάσιοναλ Τραστ.

 ?? ?? Η Μπέατριξ Πότερ σε ηλικία 15 ετών με τον σκύλο της Σποτ, φωτογραφημ­ένη από τον πατέρα της, Ρούπερτ Πότερ (π. 1880).
Η Μπέατριξ Πότερ σε ηλικία 15 ετών με τον σκύλο της Σποτ, φωτογραφημ­ένη από τον πατέρα της, Ρούπερτ Πότερ (π. 1880).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece