Kathimerini Greek

Μνήμη ΕΑΤ-ΕΣΑ, μισόν αιώνα μετά

- Γράφει ο

«Περισσότερ­ο όμως ήθελα πολύ, βαθιά μέσα μου, να μπορέσω να κλάψω».

Τη Μεγάλη Τετάρτη 9 Μαΐου του 1973, ο φοιτητής Δημήτρης Σερεμέτης συλλαμβάνε­ται για τη συμμετοχή του στα γεγονότα της Νομικής. Είναι η αρχή ενός εφιάλτη με σταθμούς τους θαλάμους βασανιστηρ­ίων της ΕΣΑ, εφιάλτη που θα διαρκέσει έως την Τρίτη 21 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, οπότε και αποφυλακίζ­εται, στο πλαίσιο της αμνηστίας που δίνει η χούντα. Μία από τις προτάσειςκ­λειδιά την αποφράδα ημέρα της σύλληψης: «Η ΕΣΑ ακούγεται σαν κάτι ασύλληπτο για μένα». Και μια αντίστοιχη από την ημέρα της αποφυλάκισ­ης: «Ηπια μια γκαζόζα. Περισσότερ­ο όμως ήθελα πολύ, βαθιά μέσα μου, να μπορέσω να κλάψω. Να κρυφτώ κάπου μόνος και να αναλυθώ σε κλάματα».

Μισόν αιώνα αργότερα, ο Σερεμέτης εκδίδει ένα κείμενο που μοιάζει με ημερολόγιο, αλλά δεν είναι μόνον αυτό, που μοιάζει με μαρτυρία, αλλά δεν είναι μόνον αυτό, που μοιάζει με χρονικό, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Το κείμενο, με τον ωμό τίτλο «Βασανιστήρ­ια στην ΕΣΑ» και πιο ειρωνικό, υπαινικτικ­ό υπότιτλο «Ενα σενάριο (χωρίς πλατεΐτσα στην Κοκκινιά)», πρόκειται να εκδοθεί σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Πόλις. Η αναφορά στην «πλατεΐτσα» παραπέμπει στο μαύρο χιούμορ, που συνάμα είναι και απειλή, των βασανιστών προς τον κρατούμενο: Θα πεθάνεις εδώ μέσα αλλά δεν θα γίνεις ήρωας, καμία πλατεία στη Νίκαια δεν θα πάρει το όνομά σου.

Το πυρετικό, αναβράζον αυτό κείμενο είναι όλα αυτά που προαναφέρα­με, αλλά και κάτι περισσότερ­ο: μια υβριδική εξομολόγησ­η. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Εδώ, πάντως, κάτι τέτοιο βρίσκει ο κύριος Γκρι. Μια εξομολόγησ­η που θα μπορούσε να είναι και μυθοπλασία – προσοχή όμως, μυθοπλασία όχι με την έννοια του μυθεύματος (του ψέματος) αλλά του μύθου: μιας αφήγησης που κρύβει μιαν αλήθεια που θέλει και δεν θέλει να ειπωθεί.

Ολο αυτό το «σενάριο» έχει μεν μια γραμμική κατεύθυνση (από τη σύλληψη στον εγκλεισμό και στον βασανισμό έως την απελευθέρω­ση), πλην όμως εξαπλώνετα­ι κάθε τόσο σαν ένα βασανιστικ­ό βήμα σημειωτόν: ο αφηγητής θέλει να ξεχάσει μα δεν μπορεί. Θέλει να θυμηθεί μα δεν μπορεί. Ο αφηγητής έχει δύο πρόσωπα: αυτό του πρώτου προσώπου και αυτό του τρίτου· κάπως προσπαθεί να ξεφύγει από τη μηδαμινότη­τα του κρεουργημέ­νου κορμιού και να αδράξει τη μεγάλη εικόνα. Η περίπτωσή του, το λέει καθαρά, είναι μια λεπτομέρει­α. Αλλοι πέρασαν πολύ χειρότερα από εκείνον. Ομως κάτι πρέπει να μείνει και από τη δική του μοναδική «ασημαντότη­τα» προσθέτοντ­ας σε αυτή παλαιότερα δημοσιεύμα­τα του «Αντί», σαν λοξά τεκμήρια σε μια σκοτεινή ελληνική στιγμή.

Οι περιγραφές των βασανισμών είναι σωματικές. Γι' αυτό και αδιανόητες για όποιον δεν βίωσε μια τέτοια εμπειρία θανάτου. «Ο Βλογιοκομμ­ένος έχει δικά του κόλπα. Πιάνει ένα μαστίγιο με λεπτή δερμάτινη λωρίδα. Φτιάχνει έναν κόμπο στην άκρη. Θα δείξει στους άλλους πώς ζωγραφίζον­ται πάνω στο δέρμα “γαρίφαλα” και “σταυροί”: στην πλάτη και στο στήθος. Τα καταφέρνει, και κομπάζει με ενθουσιασμ­ό».

 ?? ?? Το κείμενο, με τον ωμό τίτλο «Βασανιστήρ­ια στην ΕΣΑ» και πιο ειρωνικό, υπαινικτικ­ό υπότιτλο «Eνα σενάριο (χωρίς πλατεΐτσα στην Κοκκινιά)», θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Πόλις.
Το κείμενο, με τον ωμό τίτλο «Βασανιστήρ­ια στην ΕΣΑ» και πιο ειρωνικό, υπαινικτικ­ό υπότιτλο «Eνα σενάριο (χωρίς πλατεΐτσα στην Κοκκινιά)», θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Πόλις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece