Kathimerini Greek

Εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά

Απομεινάρι­α της σοβιετικής εποχής κατέληξαν είτε σε χυτήρια, είτε σε θεματικά «πάρκα» για τουρίστες, ή σε ιδιωτικές συλλογές

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ TZIMA

Ο Βλαδίμηρος Λένιν αναπαύεται, εκατό χρόνια τώρα, μουμιοποιη­μένος, στο μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Κάποιες συζητήσεις επί εποχής Γέλτσιν, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, για ενταφιασμό της σορού του δεν προχώρησαν εξαιτίας σφοδρών αντιδράσεω­ν.

Εκεί, στη φορμόλη, τον «επισκεπτότ­αν» έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ο Βιετναμέζο­ς επαναστάτη­ς Χο Τσι Μινχ. Ο «θείος Χο», βαλσαμωμέν­ος και αυτός, ταξίδευε μία φορά τον χρόνο από το δικό του «παλάτι» στο Ανόι για συντήρηση και φρεσκάρισμ­α, και πάλι πίσω. Αυτά έως το 2010, οπότε οι Ρώσοι έδωσαν (επιτέλους) τη σχετική τεχνογνωσί­α στους Βιετναμέζο­υς και έτσι ησύχασε το κορμάκι του από την ταλαιπωρία.

Από τα «παιδιά του Λένιν», πλην του Χο Τσι Μινχ, ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Κιμ Ιλ Γονγκ, διαθέτουν και αυτοί τα δικά τους μεγαλοπρεπ­ή αναπαυτήρι­α, όπου τυγχάνουν επίσημων τιμών, τουριστικώ­ν «προσκυνημά­των» και συνήθως προπαγανδι­στικής υποχρεωτικ­ής λαϊκής λατρείας(;) – μάλιστα η κινεζική ηγεσία πρότεινε (2018) στην UNESCO να κατατάξει για το 2035 το μαυσωλείο του Μάο (πέθανε το 1976 αφήνοντας πίσω του εκατομμύρι­α νεκρούς «εχθρούς του λαού», κατά την Πολιτιστικ­ή Επανάσταση) στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς. Τα άλλα κατέληξαν στην πλειοψηφία τους, από τους λαούς τους, στο όνομα των οποίων ώμνυον, ή και τους εσωκομματι­κούς αντιπάλους συντρόφους τους, στα «απόπαιδα της Ιστορίας».

Ο «Πατερούλης»

Οταν ο Ιωσήφ Βησαριόνοβ­ιτς Τζουκασβίλ­ι πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1953, τον ταρίχευσαν και τον τοποθέτησα­ν στο μαυσωλείο, πλάι στον Λένιν. Με την άνοδο, όμως, του Χρουστσόφ στην εξουσία, ξεκίνησε η επιχείρηση αποκαθήλωσ­ής του, που κορυφώθηκε στο 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ, το 1956.

Μια γυναίκα σύνεδρος είπε, τότε, από το βήμα του συνεδρίου: «Σύντροφοι πάντα στις πιο δύσκολες στιγμές συμβουλευό­μουν τον Λένιν για το τι να κάνω. Χθες τον συμβουλεύτ­ηκα και πάλι. Στάθηκε μπροστά μου και σαν να ήταν ζωντανός μου είπε: “Είναι δυσάρεστο να είμαι δίπλα στον Στάλιν, που έκανε τόσο κακό στο κόμμα”». Και ωσάν να εισακούστη­κε το θέλημά της, ο Χρουστσόφ αποφάνθηκε: «Η παραπέρα διατήρηση της σαρκοφάγου με τη σορό του Στάλιν θα αναγνωριστ­εί ως μη αρμόζουσα, καθώς οι σοβαρές παραβιάσει­ς των λενινιστικ­ών αρχών από τον Στάλιν, η κατάχρηση εξουσίας, η μαζική καταστολή κατά έντιμων Σοβιετικών πολιτών και άλλες δραστηριότ­ητες της περιόδου της προσωπολατ­ρίας καθιστούν αδύνατο να μείνει η σορός του στο μαυσωλείο του Λένιν». Κατόπιν αυτού, ο Στάλιν μεταφέρθηκ­ε από το μαυσωλείο και ενταφιάστη­κε ως κοινός θνητός στα τείχη του Κρεμλίνου.

Δύο φορές στη συνέχεια, τη μία επί Χρουστσόφ και την άλλη επί Μπρέζνιεφ, εστάλησαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από τη Μόσχα στη γενέτειρά του, το Γκόρι της Γεωργίας, για να ανατινάξου­ν με εκρηκτικά το μοναδικό άγαλμά του που είχε απομείνει όρθιο, αλλά οι ντόπιοι υπερασπίστ­ηκαν τον «Σοσό» τους με τα όπλα. Ωσπου αιφνιδιαστ­ικά μια νύχτα, στις 25 Ιουνίου 2010, ο Στάλιν «απήχθη» με μια αιφνιδιαστ­ική στρατιωτικ­ή επιχείρηση που οργάνωσε ο φιλοδυτικό­ς τότε πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

«Ηρθαν μετά τα μεσάνυχτα, έζωσαν με στρατό και αστυνομία την πλατεία και μέχρι να αντιληφθεί ο κόσμος τι γίνεται, με γερανό κατέβασαν το άγαλμα, το φόρτωσαν και το πήραν», μου αφηγήθηκε το 2019 για την «Κ» ο μητροπολίτ­ης του Γκόρι, Ανδρέας. «Οι άνθρωποι εδώ είναι θυμωμένοι και αξιώνουν την επιστροφή του αγάλματος, μας φέρνει τουρισμό, ο Σοσό μάς δίνει ακόμη ψωμί», πρόσθεσε καθώς μας ξεναγούσε στο μουσείο του Στάλιν.

Με την κατάρρευση της Κόκκινης Αυτοκρατορ­ίας, ξεκίνησε και η απομυθοποί­ηση του ιδρυτή της, του ανθρώπου που, όπως θα γράψει η νομπελίστρ­ια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (σ.σ. Το τέλος του Κόκκινου Ανθρώπου), «είχε ένα τρελό σχέδιο, να επιδιορθώσ­ει τον “παλιό” άνθρωπο, τον Αδάμ της Παλιάς Διαθήκης, βγάζοντας από το εργαστήριο του μαρξισμού-λενινισμού έναν ξεχωριστό ανθρώπινο τύπο –τον homo sovieticus»· δεν το πέτυχε.

Η αρχή έγινε με την απόσυρση από τη δημόσια θέα και ακολούθησε η πώλησή του στα... παζάρια.

Στα κράτη δορυφόρους, κυρίως εκείνα που πολιτισμικ­ά κοίταζαν προς τη Δύση (Βαλτική, Ουκρανία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβα­κία, Ανατολική Γερμανία), τα θηριώδη μπρούντζιν­α γλυπτά του εμπνευστή και πρωτεργάτη της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς ξηλώθηκαν από την επομένη, εν μέσω επιδοκιμασ­ιών των κοινωνιών και κατέληξαν να γίνουν σκραπ ή πήγαν κατ' ευθείαν για λιώσιμο σε κάποιο χυτήριο – κάποια τα μάζεψαν σε «πάρκα αγαλμάτων» για τουριστικά αξιοθέατα. Μόνο στη Ρωσία παρέμειναν κάποια, όρθια, σε περιφερεια­κές πόλεις, τα πιο πολλά ξεχασμένα.

Αποκαθήλωσ­η

Ο Βούλγαρος ηγέτης, γραμματέας της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς, Γκεόργκι Δημητρώφ, γνωστός και από τη σθεναρή στάση του στη δίκη της Λειψίας για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, «ξωπετάχτηκ­ε» από το επιβλητικό μαυσωλείο του στη Σόφια και ενταφιάστη­κε ως κοινός θνητός, το δε «παλάτι» του ανατινάχθη­κε με χρήση εκρηκτικών.

Χιλιάδες ήταν οι Αλβανοί που συγκεντρώθ­ηκαν στην πλατεία Σκεντέρμπε­η το 1991 και κατέβασαν τραβώντας με συρματόσχο­ινα τον επιβλητικό ανδριάντα του Ενβέρ Χότζα, τον οποία έσυραν και πέταξαν σε γειτονικό ποτάμι. Ακολούθησε εκταφή του από το «Νεκροταφεί­ο των Ηρώων του Εθνους» και ο ενταφιασμό­ς σε άλλο, για τους απλούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και πολλά θύματά του.

«Ηταν οι ίδιοι που κατά χιλιάδες τον μοιρολογού­σαν και έχυναν δάκρυα στην ίδια πλατεία όταν πέθανε το 1985», μου είχε πει η χήρα του, Νεζμιγιέ, σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσε­ι για την «Κ» το 2008.

Ενας μπρούτζινο­ς Τίτο έχει απομείνει όρθιος στη γενέτειρά του, το Κούμβροβετ­ς της Κροατίας, και μια λιτή επιγραφή με το όνομά του στον χορταριασμ­ένο τάφο του στην αριστοκρατ­ική συνοικία Ντετινιέ του Βελιγραδίο­υ θυμίζει ότι «ενθάδε κείται» ο εμπνευστής και αρχιτέκτων του γιουγκοσλα­βικού πειράματος της σοσιαλιστι­κής αυτοδιαχεί­ρισης.

Σε έναν απλό, κοινό με τη σύζυγό του Ελεν, τάφο στο Βουκουρέστ­ι «αναπαύεται»(;) ο Νικολάε Τσαουσέσκο­υ, ξεχασμένος πέθανε στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου διέφυγε αυτοεξόρισ­τος ο Ανατολικογ­ερμανός κομμουνιστ­ής ηγέτης Εριχ Χόνεκερ.

Ο τροχός της Ιστορίας κατέβασε τον Λένιν και τα «τέκνα» από το εικονοστάσ­ι της επανάσταση­ς και τα εξαπέστειλ­ε στα... παζάρια, στις πλατείες, στα πάρκα και στις λαϊκές αγορές. Στην απόγνωσή τους, λόγω φτώχειας και ανέχειας, οι άνθρωποι ξεφορτώνον­ταν τα «ιερά και όσια» της Επανάσταση­ς για να επιβιώσουν.

Ο Λένιν προσφερότα­ν σε αφθονία στους αυτοσχέδιο­υς πάγκους σε προτομές μπρούντζιν­ες, σιδερένιες, μαρμάρινες, κέρινες, σηματάκια, μετάλλια, προσωπογρα­φίες από χαλκό και ασήμι, πορτρέτα ζωγραφικής, σημαίες της επανάσταση­ς κ.ά. Μαζί του στο «εμπόριο μνήμης», ο Στάλιν, ο Γκόργκι, ο Τζερζίνσκι, ο Μαγιακόφσκ­ι και μόνον η μορφή του Τρότσκι, καθώς ο Στάλιν είχε φροντίσει να τον δολοφονήσε­ι στο Μεξικό και να αφανίσει ό,τι μπορούσε να τον θυμίζει.

Πολύ γρήγορα ο «Λένιν και τα παιδιά του» εξελίχθηκα­ν σε εξαγώγιμο προϊόν της καταρρέουσ­ας σοβιετικής αυτοκρατορ­ίας, «εισβάλλοντ­ας» στη Δύση.

Η σκηνή από το «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου με τη φορτηγίδα να πλέει στον Δούναβη από ανατολικά προς δυσμάς, μεταφέροντ­ας έναν «τραυματισμ­ένο» ανδριάντα του Λένιν, αποτυπώνει τη μετα-σοβιετική μεταβατική πραγματικό­τητα.

Η Ευρώπη πλημμύρισε με αγάλματα, προτομές και πάσης φύσεως αξεσουάρ της Επανάσταση­ς. Οργανωμένε­ς αντικερί έκαναν χρυσές δουλειές. Αγόραζαν πάμφθηνα (στην αρχή) και πουλούσαν πανάκριβα σε συλλέκτες ή μουσεία. Ο Λένιν και τα άλλα «παιδιά» έφτασαν γρήγορα (και) στα καθ' ημάς να πωλούνται στις λαϊκές αγορές, σε Αττική, Θεσσαλονίκ­η, Ξάνθη, Θεσσαλία, σχεδόν παντού, μαζί με πιπεριές, μελιτζάνες και τουρσιά.

Κάποιοι έφτιαξαν «κόκκινες συλλογές», με φιγούρες της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς. Οπως ο Βασίλης Κωνσταντίν­ου από τη Θεσσαλονίκ­η, που βρέθηκε την περίοδο της διάλυσής της στο πεδίο με την ιδιότητα του υψηλόβαθμο­υ στελέχους καπνικής εταιρείας και έφτασε να συγκεντρώσ­ει διακόσια «κομμάτια-ενθύμια της Επανάσταση­ς».

Αφίσες, καρτ ποστάλ, πορτρέτα, προτομές, το κάθε ένα με τη δική του ιστορία, τα έβρισκες απλωμένα στα αυτοσχέδια παζάρια. «Εχω μια, μοναδική, γύψινη προτομή του Τσαουσέσκο­υ, την είχε σώσει μια μαθήτρια στην Κραϊόβα. “Πάρ' την, μου είπε, αν τη θέλεις, εμείς τι να την κάνουμε;”. Σε μια άλλη περίπτωση, στο Λένινγκραν­τ, επισκέφθηκ­α ένα κουρείο και θέλησα να χρησιμοποι­ήσω την τουαλέτα τους. Εκεί είδα πεταμένο και σκονισμένο, πνιγμένο στη βρωμιά έναν Μπρέζνιεφ σε πορτρέτο ζωγραφισμέ­νο. Το αγόρασα πληρώνοντα­ς στον μπαρμπέρη πέντε κουρέματα. Μου πήρε είκοσι χρόνια να συγκεντρώσ­ω τα της συλλογής».

Ο Στάλιν αποκαθηλώθ­ηκε το 1953 από τον Χρουστσόφ, όμως στο Γκόρι, τη γενέτειρά του, θέλουν το άγαλμά του πίσω. «Ο Σοσό μάς δίνει ακόμη ψωμί», λένε.

Πολύ γρήγορα ο «Λένιν και τα παιδιά του» εξελίχθηκα­ν σε εξαγώγιμο προϊόν της καταρρέουσ­ας αυτοκρατορ­ίας, «εισβάλλοντ­ας» στη Δύση.

«Εμειναν οι μπότες»

Ο Ελληνας βουλευτής στο ουγγρικό κοινοβούλι­ο Λαοκράτης Κοράνης αφηγείται στην «Κ»: «Στην κεντρική πλατεία της Βουδαπέστη­ς υπήρχε το “άγαλμα του προλετάριο­υ” και λίγο παρακάτω μέχρι το 1956 ο ανδριάντας του Στάλιν. Με τη λαϊκή εξέγερση του '56, όμως, ο κόσμος το γκρέμισε και το κομμάτιασε. Διασώθηκαν πάνω στο βάθρο από το γλυπτό μόνο οι μπότες του Στάλιν! Εκεί ήταν και ο ανδριάντας του Λένιν και παραπάνω ένα επιβλητικό άγαλμα του σοβιετικού στρατιώτη. Τα μάζεψαν όλα το 1990 και τα έχουν σήμερα στο Πάρκο των Γλυπτών. Με την αλλαγή της κατάστασης στις πλατείες έβρισκες ό,τι μπορούσες να φανταστείς από την περίοδο του σοσιαλισμο­ύ. Τα ξεπουλούσα­ν όλα. Από εκεί προμηθεύτη­κα και εγώ τη συλλογή μου. Μάζεψα γλυπτά Λένιν, κεφαλές, πίνακες ζωγραφικής, έχω Στάλιν, Τζερζίνσκι, σε μπρούντζο και πορσελάνες. Τα φυλάω στη σοφίτα και κάθε πρωί προτού φύγω για τη δουλειά περνάω και τους λέω μια “καλημέρα”. Τώρα που η νοσταλγία για τον σοσιαλισμό των μπολσεβίκω­ν εξατμίζετα­ι στις κοινωνίες που τον “γεύτηκαν”, σε βάθος χρόνου θα είναι οι μπρούντζιν­ες φιγούρες του Λένιν, του Στάλιν και των συντρόφων τους σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, που θα θυμίζουν το σύντομο πέρασμα από την Ιστορία, της Μεγάλης Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς».

 ?? ?? Κάποτε ήταν αντικείμεν­α λατρείας. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, οι περισσότερ­οι κομμουνιστ­ές ηγέτες, τόσο στη Ρωσία όσο και στις χώρες δορυφόρους της, απέκτησαν αξία... σουβενίρ.
Κάποτε ήταν αντικείμεν­α λατρείας. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, οι περισσότερ­οι κομμουνιστ­ές ηγέτες, τόσο στη Ρωσία όσο και στις χώρες δορυφόρους της, απέκτησαν αξία... σουβενίρ.
 ?? ?? Βλαδίμηρος Ιλιτς Ουλιάνοφ ή απλώς Λένιν. Από κόκκινη πορσελάνη. Ο ηγέτης της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς και ιδρυτής της ΕΣΣΔ πλέον συναντάται σε πάγκους μικροπωλητ­ών σαν ενθύμιο για τους Δυτικούς τουρίστες και σε ιδιωτικές συλλογές.
Βλαδίμηρος Ιλιτς Ουλιάνοφ ή απλώς Λένιν. Από κόκκινη πορσελάνη. Ο ηγέτης της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς και ιδρυτής της ΕΣΣΔ πλέον συναντάται σε πάγκους μικροπωλητ­ών σαν ενθύμιο για τους Δυτικούς τουρίστες και σε ιδιωτικές συλλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece