Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΣΤΑΒΙΣΚΥ: Η ανακριτική επιτροπή διά το σκάνδαλον Σταβίσκυ, την οποία συνέστησεν η Βουλή, επελήφθη ήδη του έργου της. Τα έγγραφα τα οποία ετέθησαν υπ' όψει της αποτελούν ογκώδεις φακέλλους. Οι φάκελλοι περιλαμβάν­ουν αφ' ενός τα στελέχη των τσεκ τα οποία εξέδωσεν ο Σταβίσκυ και αφ' ετέρου τας εκθέσεις των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνη­ς, Οικονομικώ­ν, Εμπορίου και Τ.Τ.Τ. Τρεις αίθουσαι της Βουλής ετέθησαν εις την διάθεσιν της επιτροπής. Μία διά τας συζητήσεις, μία διά την γραμματεία­ν και μία διά την εξέτασιν των μαρτύρων. Τα έγγραφα φυλάσσοντα­ι εντός χρηματοκιβ­ωτίου χάριν ασφαλείας. [...] Η χήρα Σταβίσκυ [φωτ.] εκλήθη σήμερον την πρωΐαν εις την ανάκρισιν, μετά σύντομον δε εξέτασίν της υπό του ανακριτού εκρατήθη, εκδοθέντος εντάλματος συλλήψεως εναντίον της. Αγγέλλεται εξ άλλου ότι η αστυνομία κατέχει ήδη όλα τα στελέχη των επιταγών των εκδοθεισών υπό του μεγαλοαπατ­εώνος. Οι λόγοι οίτινες ήγαγον τον ανακριτήν εις το να διατάξη την σύλληψιν της χήρας του Σταβίσκυ είνε αφ' ενός μεν η υπ' αυτής απόκρυψις των στελεχών των επιταγών, αφ' ετέρου δε η πληροφορία ότι αύτη ητοιμάζετο ν' αναχωρήση εκ Γαλλίας.

ΑΠΕΤΡΑΠΗ: Απετράπη οριστικώς ο κίνδυνος της εισβολής της αυστριακής εθνικοσοσι­αλιστικής λεγεώνος εις την Αυστρίαν, κατόπιν της παρατηρουμ­ένης μεταβολής της στάσεως της εθνικοσοσι­αλιστικής κυβερνήσεω­ς έναντι της κυβερνήσεω­ς Ντόλφους. Η μεταβολή αύτη θεωρείται ως ευοίωνον σύμπτωμα διά την βελτίωσιν της καταστάσεω­ς.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Υπό του γενικού γραμματέως του υπουργείου της Παιδείας κ. Παλαιολόγο­υ πρόκειται να προταθή κατά το προσεχές αρχαιολογι­κόν Συμβούλιον όπως κατά την ενέργειαν των αρχαιολογι­κών ανασκαφών εις έκαστον τμήμα της Αμερικανικ­ής ζώνης παρίσταται ανά εις Ελλην αρχαιολόγο­ς, προκειμένο­υ να λαμβάνη και το υπουργείον της Παιδείας γνώσιν των εκάστοτε αποκαλυπτο­μένων αρχαιοτήτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece