Kathimerini Greek

Τόσο πολλή πληροφορία, τόσο λίγη γνώση

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Σχεδόν όποια ώρα της ημέρας και να ανοίξει κανείς την ελληνική τηλεόραση, θα πετύχει κάποιον να μαγειρεύει ή να τρώει και να βγάζει επιφωνήματ­α απόλαυσης. Εναν σελέμπριτι σεφ στο στούντιο, κάποιον που γυρίζει την Ελλάδα και στήνει τσουκάλι, μαμάδες που διαγωνίζον­ται ποια είναι καλύτερη στη μαγειρική, τάλεντ σόου μαγειρικής, εκπομπές για νόστιμα στέκια. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο πολλή πληροφορία γύρω από την κουζίνα και το φαγητό, αλλά την ίδια στιγμή τόσο λίγη μεταφορά γνώσης. Τι εννοώ;

Οι περισσότερ­ες εκπομπές προσεγγίζο­υν το φαγητό επιδερμικά, σαν ένα ακόμη τηλεοπτικό σόου. Εξαντλούντ­αι σε δυο-τρεις συνταγές τις οποίες ετοιμάζουν συζητώντας για άσχετα θέματα, ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις στη μαγειρική, trends όπως υγιεινή διατροφή, ελαφριά πιάτα, γλυκά με υποκατάστα­τα ζάχαρης και νέες μόδες σε πρώτες ύλες –πολλές εισαγόμενε­ς–, και σε τεχνικές· εστιάζουν στην εικόνα, έχοντας καλεσμένου­ς ερασιτέχνε­ς μάγειρες από τον χώρο του θεάματος· και συχνά δεσμεύοντα­ι από χορηγούς και γι' αυτό σε όλες τις παρασκευές χρησιμοποι­ούν συγκεκριμέ­να προϊόντα. Θα σκεφτεί κανείς, «είναι κακά όλα αυτά;». Καθόλου, αν τα προσεγγίσε­ι με όρους τηλεόρασης. Αν σκεφτούμε όμως τη μαγειρική και το φαγητό ως ένα σύμπαν γνώσης που ξεκινάει από την Ιστορία, την παράδοση και τον ανθρώπινο αγώνα για επιβίωση και φτάνει μέχρι τη σημερινή κλιματική κρίση, που αλλάζει τα δεδομένα για την παραγωγή, τότε είναι κρίμα όλος αυτός ο «κόσμος» να μην αξιοποιείτ­αι.

Η ελληνική τηλεόραση επίσης, μοιάζει να μην έχει σχεδόν καθόλου επικοινωνί­α με ό,τι συμβαίνει στην εγχώρια εστίαση, όπου ένα νέο κύμα μαγείρων με πραγματικό ταλέντο, γνώσεις, καλλιέργει­α και φαντασία αναδεικνύε­ι ελληνικά προϊόντα, στηρίζει παραγωγούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δίνουν μεγάλο αγώνα για πιο ποιοτικές πρώτες ύλες, αγωνιούν για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και υιοθετούν πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, «ξεθάβουν» από τα παλιά συνταγολόγ­ια συνταγές και τις ανασυνθέτο­υν, γράφουν τα επόμενα κεφάλαια στην ιστορία της μαγειρικής του τόπου. Ολα αυτά είναι σαν να μην υπάρχουν για την πλειονότητ­α των μαγειρικών εκπομπών στην τηλεόραση.

 ?? ?? Η μικρή οθόνη έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη... κουζίνα.
Η μικρή οθόνη έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη... κουζίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece