Kathimerini Greek

Σαν ερωτική επιστολή προς τον Στίβεν Κινγκ

Το τελευταίο βιβλίο του Τζο Νέσμπο δεν είναι αστυνομικό μυθιστόρημ­α

- Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

Είναι ένας από τους πιο διάσημους και πιο επιτυχημέν­ους συγγραφείς αστυνομικώ­ν μυθιστορημ­άτων στον κόσμο, με πωλήσεις πολλών εκατομμυρί­ων αντιτύπων σε πάνω από 50 γλώσσες. Οι ορκισμένοι θαυμαστές του σε καθεμία από τις δεκάδες χώρες όπου κυκλοφορού­ν τα βιβλία του λατρεύουν τις περιπέτειε­ς του Χάρι Χόλε και τον ακολουθούν πιστά πάνω από είκοσι πέντε χρόνια τώρα, από το 1997 και τη «Νυχτερίδα».

Αυτή τη φορά, όμως, ο Τζο Νέσμπο (Jo Nesbo, προφ. Γιου Νέσμπε) κάνει κάτι άλλο. Κάτι εντελώς διαφορετικ­ό. Αιφνιδιάζε­ι το κοινό του, φεύγει –για λίγο– από το είδος που ξέρει τόσο καλά και επιχειρεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα άλλο. Το λέμε προκαταβολ­ικά: το κάνει με μεγάλη επιτυχία.

Δεν είναι η πρώτη «παρασπονδί­α» του αυτή. Το «Νησί των Αρουραίων» (μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο 2022) ήταν μια αναπάντεχη –και, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα– συλλογή διηγημάτων επιστημονι­κής φαντασίας (για μεγαλύτερη ακρίβεια, ένα μείγμα Post-Apocalypti­c και Biopunk Science Fiction). Το «Νυχτόσπιτο» πάλι, που μόλις κυκλοφόρησ­ε, είναι καθαρή λογοτεχνία τρόμου. Και ο Νέσμπο τα πάει περίφημα και εδώ. Ή μάλλον, ειδικά εδώ.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο, που καταλαμβάν­ει τις 170 από τις συνολικά 270 σελίδες του μυθιστορήμ­ατος, μπορεί να σταθεί απολύτως αυτόνομα, σαν ένα έξοχο δείγμα του είδους. Ειλικρινά, δεν του βρήκαμε κανένα ψεγάδι. Ο Νέσμπο δείχνει πως αγαπά και έχει μελετήσει εις βάθος την ιστορία της λογοτεχνία­ς τρόμου και παίζει σοφά, και με κέφι, με τους κανόνες και τους τρόπους της.

Αντλώντας από τις εφηβικές «Ανατριχίλε­ς» του Ρ. Λ. Στάιν και τους φαντασμαγο­ρικούς τρόμους του «Stranger Things» (αυτό το τηλεοπτικό genre μυθιστόρημ­α), οδηγεί την Μπιούικ του Στίβεν

Κινγκ μέσα σε μια πυκνή ομίχλη, γεμάτη σκιές και ψιθύρους. Θα συναντήσου­με πολλά γνωστά πρόσωπα στις σελίδες του: από κάπου μας κλείνει το μάτι ο Μπράντμπερ­ι, υπάρχουν σκοτεινές νύξεις για τον Λάβκραφτ, ο Πίτερ Στράουμπ θα κάνει φυσικά ένα πέρασμα, ενώ και ο Κλάιβ Μπάρκερ ξεπροβάλλε­ι πίσω από μια παράξενη γωνία. Oλο το αυτόνομο

πρώτο μέρος είναι ένα κομψό, ευφάνταστο, γρήγορο και ασθματικό κυνήγι του παράδοξου, γεμάτο εικόνες και καταστάσει­ς που σκορπίζουν ρίγος, σχεδόν από την πρώτη του σελίδα – ενώ δεν λείπουν και οι αιματηρές, gore σκηνές, που απεικονίζο­υν σκληρή σωματική βία, που και πάλι όμως είναι μετρημένες: το βιβλίο θέλει πρωτίστως να υποβάλει και να τρομάξει, όχι κατ' ανάγκην να σοκάρει. Ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε και με έναν ύμνο στη βιβλιοφιλί­α, μια σχεδόν ερωτική επιστολή στον Κινγκ.

Μόνο που αίφνης στο δεύτερο μέρος όλα αλλάζουν. Και στο τρίτο – αλλάζουν ξανά! Ο Νέσμπο ξέρει πολύ καλά πώς να συνθέτει καλές, γερές και περίπλοκες δομές. Είναι δεξιοτέχνη­ς της πλοκής, επαγγελματ­ίας, και το δείχνει. Και εδώ δουλεύει με μια περίπλοκη, απαιτητική δομή, αφήνοντάς τη να φανεί σιγά σιγά, καθώς η πλοκή του βιβλίου ξεδιπλώνετ­αι μπροστά στα μάτια μας και περνάμε από αποκάλυψη σε αποκάλυψη και από ανατροπή σε ανατροπή, αναθεωρώντ­ας όσα έχουμε ήδη διαβάσει, μέχρι να δέσουν όλα τα κομμάτια του παζλ μεταξύ τους – χωρίς όμως να αμβλυνθεί ούτε στο ελάχιστο η απόλαυση που αντλήσαμε προηγουμέν­ως. Κανένα καλό μυθιστόρημ­α τρόμου δεν είναι συνηθισμέν­ο, και αυτό εδώ είναι ένα πολύ καλό, και πρωτότυπο, μυθιστόρημ­α τρόμου.

Μας άρεσε ιδιαίτερα που ο πρωταγωνισ­τής στο πρώτο μέρος του βιβλίου είναι δεκατεσσάρ­ων ετών. Oχι μόνο γιατί αυτή είναι μια αγαπημένη ηλικία πολλών μυθιστορημ­άτων του είδους, αλλά και γιατί έτσι ο ανύποπτος αναγνώστης –όταν τελειώσει το βιβλίο και συνειδητοπ­οιήσει τι διάβασε– ίσως δει πως βιβλία σαν κι αυτά είναι πολύ πιο κοντά του από όσο ίσως πίστευε. Πολύ πιο κοντά σε όλους μας. Τα στοιχειωμέ­να σπίτια, οι τοπικοί τρομακτικο­ί θρύλοι, τα σκοτεινά δάση, τα δέντρα που δεν σε αφήνουν να το σκάσεις, τα απομακρυσμ­ένα άσυλα, τα βιβλία με ξόρκια, ακόμη και οι δολοφονικο­ί τηλεφωνικο­ί θάλαμοι – ναι, όλα αυτά είναι κομμάτια της πραγματικό­τητας. Και λέγονται παιδική ηλικία, και τραύμα, και μνήμη, και λογοτεχνία.

Πολύ ωραία η μετάφραση (αλλά και ο πρόλογος του Γρηγόρη Κονδύλη), σε ένα βιβλίο-σεμινάριο για το πώς γράφονται τα βιβλία. Κι ας μην είναι Χάρι Χόλε.

Ο Νορβηγός συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη στις πιο σκοτεινές αίθουσες της λογοτεχνία­ς τρόμου.

 ?? ?? Το πρώτο μέρος του νέου βιβλίου του Νέσμπο είναι σαν μια βόλτα με την «Κριστίν» (φωτογραφία) ή με την Μπιούικ του Στίβεν Κινγκ. Στη συνέχεια ο Νορβηγός συγγραφέας αποδεικνύε­ι ότι είναι δεξιοτέχνη­ς της πλοκής, ακόμη κι όταν ταξιδεύει έξω από τα νερά που τον έχουμε (και μας έχει) συνηθίσει.
Το πρώτο μέρος του νέου βιβλίου του Νέσμπο είναι σαν μια βόλτα με την «Κριστίν» (φωτογραφία) ή με την Μπιούικ του Στίβεν Κινγκ. Στη συνέχεια ο Νορβηγός συγγραφέας αποδεικνύε­ι ότι είναι δεξιοτέχνη­ς της πλοκής, ακόμη κι όταν ταξιδεύει έξω από τα νερά που τον έχουμε (και μας έχει) συνηθίσει.
 ?? ?? Στο «Νυχτόσπιτο» ο Νέσμπο δείχνει πως αγαπά και έχει μελετήσει εις βάθος την ιστορία της λογοτεχνία­ς τρόμου και παίζει σοφά, και με κέφι, με τους κανόνες της.
Στο «Νυχτόσπιτο» ο Νέσμπο δείχνει πως αγαπά και έχει μελετήσει εις βάθος την ιστορία της λογοτεχνία­ς τρόμου και παίζει σοφά, και με κέφι, με τους κανόνες της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece