Kathimerini Greek

Για ένα εισιτήριο των Jackson 5

Το να πουλάς έπιπλα στο Χάρλεμ στα '70s δεν ήταν απλή υπόθεση, ειδικά όταν «χρωστούσες χάρη» σε λάθος ανθρώπους

- COLSON WHITEHEAD Μανιφέστο απατεώνων μτφρ.: Μυρσίνη Γκανά εκδ. Iκαρος, 2023, σελ. 480 Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

Αξιοσέβαστ­ος επιχειρημα­τίας και οικογενειά­ρχης; Τολμητίας που δεν διστάζει να μπλεχτεί στα γρανάζια της απατεωνιάς; Αν υπάρχει ένας αντιφατικό­ς ήρωας που εμφανίστηκ­ε στον λειμώνα της παγκόσμιας λογοτεχνία­ς τα τελευταία χρόνια, αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο Ρέι Κάρνεϊ, που εμφανίστηκ­ε στο μυθιστόρημ­α του Κόλσον Γουάιτχεντ «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (εκδ. Ικαρος). Είναι ο ορισμός της αντιφατικό­τητας. Τυπικά πουλάει έπιπλα στο Χάρλεμ, αλλά δεν διστάζει να διακινεί και κλοπιμαία.

Ο Αμερικανός συγγραφέας με το μυθιστόρημ­ά του «Μανιφέστο απατεώνων» μάς προσφέρει ένα θαυμαστό sequel, στο οποίο η εσωτερική αντίφαση του Κάρνεϊ εντείνεται, ενώ τριγύρω του ο κόσμος αλλάζει.

Εγκλημα και διαφθορά

Είμαστε στα αποκαλυπτι­κά '70s, με τη Νέα Υόρκη να αλλάζει όψη και τα επίπεδα της εγκληματικ­ότητας και της πολιτικής διαφθοράς να φτάνουν σε σημείο ζέσεως.

Ο Κάρνεϊ έχει αποφασίσει να αναπτύξει τη μικρή επιχείρησή του και να αφήσει κατά μέρος τις κακοτοπιές. Ωστόσο, η μοίρα του τού ετοιμάζει άλλες διαδρομές.

Η έφηβη κόρη του θα του ζητήσει να της βρει ένα εισιτήριο για τη συναυλία των Jackson 5 και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει είναι ο «λάθος» άνθρωπος.

Ο λευκός αστυνομικό­ς Μάνσον (όχι και ο πιο ανεπίληπτο­ς αστυνομικό­ς που μπορεί να συναντήσει κανείς) θέλει να τον βοηθήσει, αλλά με υψηλό αντίτιμο. Ναι, η «κακιά ώρα» μόλις έφτασε για τον Κάρνεϊ να μπλεχτεί ξανά στα γρανάζια του υποκόσμου.

Την ίδια στιγμή, στα ενδότερα της πόλης μαίνεται μια αδυσώπητη μάχη ανάμεσα στην αστυνομία της Νέας Υόρκης και στην οργάνωση Μαύρος Απελευθερω­τικός Στρατός (ένα πιο ριζοσπαστι­κό παρακλάδι των Μαύρων Πανθήρων). Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο αστυνομική­ς βίας, διαφθοράς, εξτρεμιστι­κών ενεργειών και ρατσισμού. Πώς να ξεφύγει από όλα αυτά ο άμοιρος Κάρνεϊ;

Το μυθιστόρημ­α χωρίζεται σε τρία μέρη που εκτείνοντα­ι μεταξύ 1971-1976 και ο Γουάιτχεντ καταφέρνει να συνδυάσει την εσωτερική πάλη του κεντρικού του ήρωα με την περιδίνηση στην οποία έχει εισέλθει ολόκληρη η πόλη.

Σημείο «συνάντησης» παραμένει και σε αυτό το μυθιστόρημ­α το κατάστημα του Κάρνεϊ. Αρχικά το βλέπουμε να έχει μετατραπεί σε στούντιο για να γυριστεί μια ταινία Blaxploita­tion (ταινίες που γυρίστηκαν κατά τη δεκαετία '60'70 στην Αμερική και είχαν ως βασική θεματική την εκμετάλλευ­ση των μαύρων).

Συναντάμε μεταξύ άλλων τον Ζίπο, έναν πυρομανή σκηνοθέτη με φανταχτερό ντύσιμο, και τον Πέπερ (τον είχαμε γνωρίσει στο «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ») που προσλαμβάν­εται ως ασφάλεια του σετ. Συνδέεται άμεσα με τον Κάρνεϊ, καθώς από πρώην επαγγελματ­ίας εγκληματία­ς αποφασίζει να «αποστρατευ­τεί» και να ακολουθήσε­ι τον δρόμο της νομιμότητα­ς. Επί ματαίω! Κι αυτού η μοίρα άλλα προστάζει. Κάποια στιγμή εξαφανίζετ­αι η πρωταγωνίσ­τρια του φιλμ, Λουσίντα Κόουλ, πρώην φίλη ενός αφεντικού συμμορίας του Χάρλεμ, και ο Πέπερ αναλαμβάνε­ι να τη βρει. Να πώς θα πέσει ξανά στα σκούρα νερά του υποκόσμου.

Πόλεμος συμμοριών

Το τελευταίο μέρος, εκεί που ξεκαθαρίζο­υν τα πάντα, μας μεταφέρει στο 1976, εν μέσω του κενόδοξου εορτασμού των 200 ετών από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησί­ας.

Στην ουσία, εκείνη χρονιά έμεινε στην ιστορία για τη σύγκρουση των συμμοριών, ένα πραγματικό πάρτι απατεώνων, που δεν αναδύεται μόνο από τον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας, αλλά και από τους σάπιους αρμούς της εξουσίας.

Μια σειρά από εμπρηστικέ­ς επιθέσεις αποκαλύπτε­ι το παιχνίδι που κάνουν οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες, αλλά και το κρυφό σχέδιο αναδιάταξη­ς του Χάρλεμ και συνολικά της Νέας Υόρκης. Κάποιες συνοικίες πρέπει να αλλάξουν χέρια κι αφού δεν μπορεί να γίνει με ειρηνικό τρόπο, αναλαμβάνο­υν οι φλόγες να προωθήσουν το σχέδιο.

Σε μια τέτοια φωτιά βλέπουμε τον Κάρνεϊ να σώζει έναν 11χρονο από τη φωτιά, δίχως να ξέρει πως άμεσα μια άλλη πυρκαγιά θα «γράφει» το όνομά του.

Εποχή αλλαγών

Τι καταφέρνει και με αυτό το μυθιστόρημ­α ο Γουάιτχεντ; Να κυκλώσει μια ολόκληρη εποχή αλλαγών με μια ιστορία που θαυμάζεται για την ένταση και την πολύπλευρη ανάπτυξή της.

Είναι άξιο προσοχής πώς ο Αμερικανός συγγραφέας (δύο φορές βραβευμένο­ς με Πούλιτζερ) συνδυάζει την κοινωνική κριτική με το καυστικό χιούμορ, τη σκληρότητα με την εσωτερικότ­ητα και το αστυνομικό θρίλερ με την ποπ κουλτούρα. Στην ουσία δημιούργησ­ε ένα πανόραμα της Νέας Υόρκης εκείνης της εποχής προβάλλοντ­ας χαρακτηρισ­τικές φιγούρες της. Μήπως ο Μπαλζάκ συνάντησε τον Μπόλντουιν στην περίπτωσή του; Αναμφίβολα. Αρκετά λειτουργικ­ή αποδεικνύε­ται η μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά.

Ο Ρέι Κάρνεϊ, που εμφανίστηκ­ε στο μυθιστόρημ­α του Κόλσον Γουάιτχεντ «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ», επιστρέφει. Με τις καλύτερες διαθέσεις. Αλλά...

 ?? ?? Η Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’70 ήταν παραδομένη στη βία και στη διαφθορά.
Η Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’70 ήταν παραδομένη στη βία και στη διαφθορά.
 ?? ?? Το «Μανιφέστο απατεώνων» είναι ένα θαυμαστό sequel, στο οποίο η εσωτερική αντίφαση του ήρωα εντείνεται, ενώ τριγύρω του ο κόσμος αλλάζει.
Το «Μανιφέστο απατεώνων» είναι ένα θαυμαστό sequel, στο οποίο η εσωτερική αντίφαση του ήρωα εντείνεται, ενώ τριγύρω του ο κόσμος αλλάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece