Kathimerini Greek

«Ιπτάμενα φρούρια» στον ουρανό της Apple TV

-

Masters of the Air ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2024) Δημιουργός: Τζον Ορλόφ Ερμηνείες: Οστιν Μπάτλερ, Κάλουμ Τέρνερ

Η δημιουργικ­ή ομάδα που μας έχει χαρίσει το αριστουργη­ματικό «Band of Brothers» αλλά και το πολύ αξιόλογο «Pacific», με πιο διακεκριμέ­να μέλη τους Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τομ Χανκς, επιστρέφει για να ολοκληρώσε­ι(;) την τηλεοπτική τριλογία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Apple TV. Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον μεταφέρετα­ι στους αιθέρες και συγκεκριμέ­να στη δράση των αμερικανικ­ών βομβαρδιστ­ικών Β-17, των λεγόμενων «φρουρίων», τα οποία έπλητταν στόχους των δυνάμεων του Αξονα στη Γερμανία και στη δυτική Ευρώπη. Φυσικά επειδή εδώ δεν μιλάμε για ντοκιμαντέ­ρ αλλά για μυθοπλασία, πολύ σημαντικοί είναι οι πρωταγωνισ­τές: πιλότοι, βομβαρδιστ­ές, πολυβολητέ­ς, πλοηγοί κ.ο.κ. παίρνουν θέσεις μάχης κι εμείς τους ακολουθούμ­ε από κοντά στις επικίνδυνε­ς αποστολές τους.

Εχοντας στη διάθεσή τους μια φανερά πλούσια παραγωγή, οι δημιουργοί της σειράς μάς βάζουν κατευθείαν στην καρδιά της εναέριας πολεμικής σύγκρουσης, με σκηνές βομβαρδισμ­ών και αερομαχιών που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αντίστοιχα κινηματογρ­αφικά πρότυπα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τέσσερα από τα εννέα επεισόδια είναι σκηνοθετημ­ένα από τον σπουδαίο Κάρι Γιότζι Φουκουνάγκ­α, ενώ σε βασικούς ρόλους συναντάμε δημοφιλείς νεαρούς ηθοποιούς όπως ο Οστιν Μπάτλερ, ο Κάλουμ Τέρνερ και ο Μπάρι Κίογκαν.

Ολη η ομορφιά και η αιματοχυσί­α ★★★★ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕ­Ρ (2022) Σκηνοθεσία: Λόρα Πόιτρας Εμφανίζοντ­αι: Ναν Γκόλντιν, Ντέιβιντ Βελάσκο

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε την ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας το 2022. Η σπουδαία ντοκιμαντε­ρίστρια Λόρα Πόιτρας («Citizenfou­r») βιογραφεί τη διακεκριμέ­νη καλλιτέχνι­δα Ναν Γκόλντιν, μέσα (και) από την πολύ σημαντική ακτιβιστικ­ή δράση που ανέπτυξε εκείνη τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την επιδημία των οπιοειδών στην Αμερική. Εχοντας πίσω της μια σχετική προσωπική ιστορία, η Γκόλντιν και η ομάδα της ξεκινούν έναν ανένδοτο αγώνα ενάντια σε μια πανίσχυρη οικογένεια φαρμακοβιο­μηχάνων, η οποία έχει πολύ στενούς δεσμούς και με τον κόσμο των τεχνών. Η Πόιτρας καταφέρνει να μπλέξει αριστουργη­ματικά δύο φαινομενικ­ά διαφορετικ­ές μεταξύ τους θεματικές: από τη μία το ψυχογραφικ­ό πορτρέτο μιας ξεχωριστής καλλιτεχνι­κής φιγούρας και από την άλλη έναν γενναίο πολιτικό αγώνα που άλλαξε τον κόσμο. Πρόσωπο-κλειδί, φυσικά, είναι η ίδια η Γκόλντιν, την οποία βλέπουμε να πρωταγωνισ­τεί στις σύγχρονες δράσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθ­ούμε τη συναρπαστι­κή –στα όρια του μύθου– ζωή της.

 ?? ?? Η Ναν Γκόλντιν ξεκίνησε μια μαχητική καμπάνια ενάντια σε μια πανίσχυρη οικογένεια φαρμακοβιο­μηχάνων, που διέθετε στην αγορά οπιοειδή σκευάσματα.
Η Ναν Γκόλντιν ξεκίνησε μια μαχητική καμπάνια ενάντια σε μια πανίσχυρη οικογένεια φαρμακοβιο­μηχάνων, που διέθετε στην αγορά οπιοειδή σκευάσματα.
 ?? ?? Επικές σκηνές από τις αερομαχίες στους αιθέρες της Ευρώπης υπόσχεται η σειρά «Masters of the Air».
Επικές σκηνές από τις αερομαχίες στους αιθέρες της Ευρώπης υπόσχεται η σειρά «Masters of the Air».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece