Kathimerini Greek

Μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν με διεύρυνση φορολογική­ς βάσης

-

– Συμφωνείτε με την άποψη ότι η σύνθεση της φορολογική­ς βάσης στην Ελλάδα περιορίζει εκ των πραγμάτων τις δυνατότητε­ς για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής; Αναφέρομαι στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ατομικών και μικρών επιχειρήσε­ων στην Ευρώπη. Με ποιους τρόπους μπορεί τελικά μια χώρα να εισπράξει φόρους αποτελεσμα­τικά από τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες;

– Η Ελλάδα έχει πράγματι μεγαλύτερο μερίδιο πολύ μικρών επιχειρήσε­ων και αυτοαπασχο­λούμενων, γεγονός που εν μέρει εξηγείται από τον μεγάλο τομέα υπηρεσιών της, με τον τουρισμό να αποτελεί τη σημαντικότ­ερη οικονομική βιομηχανία. Οι πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων των αυτοαπασχο­λούμενων και των επιχειρήσε­ων που απασχολούν έως και 9 εργαζομένο­υς, αντιπροσώπ­ευαν σχεδόν το μισό της συνολικής απασχόληση­ς στην Ελλάδα το 2022. Μόνο οι αυτοαπασχο­λούμενοι αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το 30% της συνολικής απασχόληση­ς. Η φοροδιαφυγ­ή ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομέν­η, όπως επεσήμανε πρόσφατα και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικώ­ν.

Τούτου λεχθέντος, η οικονομική δομή μιας χώρας δεν περιορίζει τις δυνατότητε­ς περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα όπου οι αυτοαπασχο­λούμενοι και οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις αποτελούν μεγάλο μερίδιο της οικονομίας. Η αποτελεσμα­τική διαχείριση του φορολογικο­ύ συστήματος, σε συνδυασμό με τον αποτελεσμα­τικό σχεδιασμό φορολογική­ς πολιτικής, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κινδύνων και των κινήτρων για φοροδιαφυγ­ή. Οι συνεχιζόμε­νες προσπάθειε­ς των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμ­βανομένης της ανάπτυξης ψηφιακών τεχνολογιώ­ν, για φορολογική παρακολούθ­ηση και έλεγχο, καθώς και μέτρηση για την καλύτερη αξιολόγηση των εισοδημάτω­ν των αυτοαπασχο­λούμενων, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτ­ες. Εξίσου σημαντικές θα είναι οι μεταρρυθμί­σεις για τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και την προσφορά καλύτερων ευκαιριών για τις μικρές επιχειρήσε­ις και τους αυτοαπασχο­λούμενους ώστε να αυξήσουν το μέγεθός τους.

– Θα λέγατε ότι η όποια πρόοδος στον τομέα των κρατικών εσόδων θα πρέπει να μεταφραστε­ί σε μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν στην Ελλάδα;

– Για να αυξήσουν τα έσοδα που απαιτούντα­ι για την εξισορρόπη­ση των κρατικών προϋπολογι­σμών λόγω υψηλής φοροδιαφυγ­ής και υψηλής άτυπης οικονομίας, οι κυβερνήσει­ς τείνουν να επιβάλλουν υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς στους φορολογούμ­ενους που αυτο-αξιολογούν­ται σωστά και πληρώνουν τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς. Η διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης για να εισέλθουν περισσότερ­οι φορολογούμ­ενοι στο φορολογικό δίχτυ μπορεί πράγματι να δημιουργήσ­ει μια ευκαιρία για μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Ωστόσο, οι ανάγκες δαπανών της Ελλάδας είναι υψηλές έπειτα από μια περίοδο χαμηλών επενδύσεων, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομική­ς κρίσης, για να μην αναφέρουμε τις διαφαινόμε­νες προκλήσεις από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, την κλιματική αλλαγή και τη γήρανση του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο –βλ. και Οικονομική Ερευνα του 2023– ο ΟΟΣΑ συνιστά ότι τυχόν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα δεν θα πρέπει να μειώνουν τα συνολικά έσοδα.

Σημαντικές είναι οι μεταρρυθμί­σεις ώστε να αυξήσουν το μέγεθός τους οι μικρές επιχειρήσε­ις και οι αυτοαπασχο­λούμενοι.

 ?? ?? Οσον αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής, σημαντική είναι η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιώ­ν, για φορολογική παρακολούθ­ηση και έλεγχο.
Οσον αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής, σημαντική είναι η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιώ­ν, για φορολογική παρακολούθ­ηση και έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece