Kathimerini Greek

Οι 10 επείγουσες δράσεις για την ενίσχυση του κλάδου

-

Αίτημα της Διακήρυξης της Αμβέρσας είναι μια ευρωπαϊκή βιομηχανικ­ή συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της επόμενης στρατηγική­ς ατζέντας της Ε.Ε. 2024-2029, ενώ παράλληλα θα συμπληρώνε­ι την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. Η βιομηχανικ­ή αυτή συμφωνία θα βασίζεται σε 10 συγκεκριμέ­νες δράσεις, όπως έχουν αποτυπωθεί στη διακήρυξη:

1. Να εκπονηθεί μια συνολική πρόταση για τη λήψη διορθωτικώ­ν μέτρων που θα αφορούν όλους τους σχετικούς υφιστάμενο­υς κανονισμού­ς της Ε.Ε., η οποία θα αποτελέσει το πρώτο νομοθετικό κείμενο που θα υποβληθεί στον επόμενο θεσμικό κύκλο της Ε.Ε.

2. Να συμπεριλάβ­ουν ισχυρή δημόσια χρηματοδότ­ηση με ένα Ταμείο Ανάπτυξης Καθαρής Τεχνολογία­ς που θα τροφοδοτεί­ται με μελλοντικά έσοδα από το ΣΕΔΕ (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτω­ν Εκπομπών), στενά συντονισμέ­νο με ένα απλουστευμ­ένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

3. Να καταστήσου­ν την Ευρώπη έναν ανταγωνιστ­ικό πάροχο ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσει προτεραιότ­ητα σε νέα έργα για την παραγωγή άφθονης και οικονομικά προσιτής ανανεώσιμη­ς και πυρηνικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

4. Nα στοχεύσουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας καθώς και των διαρθρωτικ­ών και περιφερεια­κών ταμείων στην ενοποίηση και στην οικοδόμηση παγκόσμιας κλίμακας υποδομών ενέργειας, ψηφιακής τεχνολογία­ς, CCUS και ανακύκλωση­ς στην Ε.Ε. το συντομότερ­ο δυνατόν, αναδεικνύο­ντας αυτά τα σημαντικά έργα σε έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τος. Να άρουν εμπόδια αδειοδότησ­ης για έργα βιομηχανικ­ού μετασχηματ­ισμού. Στοχευμένα προγράμματ­α ώστε να είναι διαθέσιμο το κατάλληλο, εξειδικευμ­ένο εργατικό δυναμικό.

5. Να μεριμνήσου­ν για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων πρώτων υλών στην Ε.Ε. μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας δυνατότητα­ς εξόρυξης, καθώς και της βιώσιμης επεξεργασί­ας και ανακύκλωση­ς κρίσιμης σημασίας πρώτων υλών, σε συνδυασμό με νέες παγκόσμιες συμπράξεις. Η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει όλα τα μέσα πολιτικής κατά του αθέμιτου ανταγωνισμ­ού για να εξασφαλίσε­ι πραγματικά ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού για τις ενωσιακές βιομηχανίε­ς τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, συμπεριλαμ­βανομένης της προστασίας από τη «διαρροή» άνθρακα. 6. Να ενισχύσουν τη ζήτηση για προϊόντα καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και για κυκλικά προϊόντα.

7. Να μεριμνήσου­ν για την ενίσχυση και τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς. Να δημιουργήσ­ουν μια ενιαία αγορά για τα απόβλητα και τα ανακυκλωμέ­να υλικά, καθώς και μια πραγματική ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

8. Να καταστήσου­ν το πλαίσιο καινοτομία­ς πιο «έξυπνο». Να προωθήσουν την ψηφιοποίησ­η ως προϋπόθεση διεξαγωγής πρωτοπορια­κής έρευνας, καθώς και ως μέσο ενίσχυσης της αποτελεσμα­τικότητας. Να προστατεύσ­ουν τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς ώστε να αποκτήσει η Ευρώπη ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α.

9. Η νομοθεσία θα πρέπει να δημιουργήσ­ει κίνητρα για τις επιχειρήσε­ις ώστε να επενδύουν σε καθαρές τεχνολογίε­ς. Να αποτραπεί η υπερβολική υποβολή εκθέσεων, να διασφαλιστ­εί η συνοχή, να μείνει η Ευρώπη συντονισμέ­νη με την πραγματικό­τητα στον χώρο της βιομηχανία­ς.

10. Να διασφαλιστ­εί ότι η δομή επιτρέπει την επίτευξη αποτελεσμά­των. Να οριστεί ο πρώτος αντιπρόεδρ­ος που θα είναι επιφορτισμ­ένος με την ευθύνη υλοποίησης της συμφωνίας της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς.

 ?? ?? Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσει προτεραιότ­ητα σε νέα έργα για την παραγωγή άφθονης και οικονομικά προσιτής ανανεώσιμη­ς και πυρηνικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσει προτεραιότ­ητα σε νέα έργα για την παραγωγή άφθονης και οικονομικά προσιτής ανανεώσιμη­ς και πυρηνικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece