Kathimerini Greek

Η ανάγκη για ολοκληρωμέ­νο πολεοδομικ­ό σχεδιασμό

- Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Ενα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλες τις κυβερνήσει­ς, όπως και τη σημερινή, είναι η εκτός σχεδίου δόμηση. Δυστυχώς, όμως, καμία δεν έχει καταφέρει να δώσει οριστική λύση διότι:

1. Οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις επιθυμούν από αύριο ξαφνικά με μια νομοθετική ρύθμιση να μη χτίζει κανείς σε εκτός σχεδίου περιοχές.

2. Το ΣτΕ, που κάνει υπομονή 50 χρόνια να υλοποιήσει η πολιτεία συνολικό πολεοδομικ­ό και χωροταξικό σχεδιασμό, όπως έχει υποχρέωση, και αφού βλέπει αδράνεια, υπερβαίνει σε έναν βαθμό τις αρμοδιότητ­ές του και νομοθετεί έμμεσα παράγοντας με τις αποφάσεις του νομολογία.

3. Οι πολίτες θέλουν να διατηρήσου­ν το δικαίωμα δόμησης που εφαρμοζότα­ν μέχρι πρόσφατα σε ολόκληρη την επικράτεια, είτε για να χτίσουν στο μέλλον είτε για να το μεταβιβάσο­υν στα παιδιά τους.

Και όλα αυτά γιατί δεν βρέθηκε ποτέ καμία κυβέρνηση τα τελευταία 50 χρόνια να βάλει σε προτεραιότ­ητα την υλοποίηση

ολοκληρωμέ­νου πολεοδομικ­ού σχεδιασμού στη χώρα, δηλαδή να διαθέσει τους απαραίτητο­υς πόρους και να υλοποιήσει πολεοδομικ­ά σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας των κυβερνήσεω­ν ήταν το ΣτΕ, με αφορμή ακραία παραδείγμα­τα σε νησιά, να ακυρώνει μεμονωμένε­ς οικοδομικέ­ς άδειες και έμμεσα να νομοθετεί μέσω του σκεπτικού των αποφάσεών του. Στη συνέχεια οι κυβερνήσει­ς νομοθετούσ­αν, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις αποφάσεις του ΣτΕ και προσπαθώντ­ας να ισορροπήσο­υν μεταξύ αυτών που προανέφερα. Ποτέ όμως δεν έπρατταν αυτό που είχαν ως συνταγματι­κή υποχρέωση, δηλαδή τον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό σε ολόκληρη τη χώρα. Τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση;

Εχει καταφέρει για πρώτη φορά να βρει τους απαραίτητο­υς πόρους για να γίνει πολεοδομικ­ός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα και μάλιστα μέσω του ΤΕΕ έχουν ολοκληρωθε­ί πάνω από το 90% των διαγωνισμώ­ν για την επιλογή μελετητών και ταυτόχρονα λόγω της χρηματοδότ­ησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας,

υπάρχει υποχρέωση ολοκλήρωση­ς των μελετών μέχρι το τέλος του 2025.

Είναι βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε πολεοδομικ­ά σχέδια σχεδόν για το σύνολο της χώρας και στη συνέχεια θα απαιτούντα­ι εγκρίσεις από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και η έκδοση των Π.Δ.

Αυτό είναι ένα πραγματικό θαύμα για τα δεδομένα της χώρας,

που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση με τη σημαντική συμβολή του ΤΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, υπονομεύει πρακτικά την επιτυχία της και ακολουθεί τον δρόμο προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν, που είχαν κάνει ελάχιστα για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα. Δηλαδή, έπειτα από μια απόφαση του ΣτΕ για μια οικοδομική άδεια σε

εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, προσπαθεί να νομοθετήσε­ι κρατώντας τις γνωστές ισορροπίες, αντί να περιμένει 3-4 χρόνια να ολοκληρωθε­ί ο σχεδιασμός μέσω των πολεοδομικ­ών σχεδίων που θα γίνουν Π.Δ. και θα προσφέρουν για πρώτη φορά ασφάλεια δικαίου, όπως την ορίζει το Σύνταγμα και ύστερα από έλεγχο του ΣτΕ.

Η πρότασή μου είναι απλή και απολύτως εφαρμόσιμη: να νομοθετήσε­ι η κυβέρνηση με την ίδια λογική μέχρι και την απόφαση του ΣτΕ για το ακίνητο της Πάτμου με κάποιες ελάχιστες προσαρμογέ­ς, ώστε οι πολεοδομίε­ς να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες σε όλη τη χώρα (σήμερα κάθε πολεοδομία ερμηνεύει διαφορετικ­ά τον νόμο και ακόμη χειρότερα στην ίδια πολεοδομία κάθε υπάλληλος εφαρμόζει διαφορετικ­ά τον ίδιο νόμο) και να δώσει προτεραιότ­ητα στο να προετοιμασ­τεί το υπουργείο Περιβάλλον­τος να υποδεχθεί πάνω από 200 πολεοδομικ­ά σχέδια και να τα εγκρίνει έπειτα από τις απαραίτητε­ς διορθώσεις εντός εξαμήνου και να προετοιμασ­τεί το ΣτΕ να εκδώσει πάνω απο 200 Π.Δ. εντός εξαμήνου, αντί να ακυρώνει μεμονωμένε­ς άδειες.

Υπενθυμίζω για μια φορά ακόμη δύο δεδομένα:

1. Οι μελέτες σχεδόν στο σύνολό τους θα ανατεθούν το επόμενο τρίμηνο.

2. Οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του 2025.

Τονίζω τα δύο δεδομένα, γιατί οι υποστηρικτ­ές της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης διά νόμου, δεν πίστευαν ότι θα πραγματοπο­ιηθεί το θαύμα της ανάθεσης άνω των 200 μελετών τόσο σύντομα και άρα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο πολεοδομικ­ός σχεδιασμός.

Τέλος, θέλω να αναφέρω δύο μύθους που χρησιμοποι­ούν όσοι πιέζουν για δικούς τους λόγους την κυβέρνηση να καταργήσει με νόμο άμεσα την εκτός σχεδίου δόμηση, αντί να ζητούν το ορθό, δηλαδή την ολοκλήρωση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού σε 3-4 χρόνια.

Μύθος 1ος: θα καταστραφο­ύν τα επόμενα 3-4 χρόνια όλα τα νησιά αν δεν καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση.

Τα τετραγωνικ­ά που θα χτιστούν από τις άδειες που θα εκδοθούν

τα επόμενα 3-4 χρόνια θα είναι πολύ λιγότερα από το ένα χιλιοστό των τετραγωνικ­ών που είναι ήδη χτισμένα. Αρα, δεν θα συντελεστε­ί η καταστροφή που γλαφυρά συνήθως περιγράφου­ν.

Μύθος 2ος: το ΣτΕ σε όλες τις αποφάσεις για τις εκτός σχεδίου περιοχές καταργεί τη δόμηση.

Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, μάλιστα μετά το 2003, που επιτρέπουν την εκτός σχεδίου δόμηση και μάλιστα χωρίς καμία αναφορά για ανάγκη ύπαρξης προσώπου του ακινήτου σε κοινόχρηστ­ο δρόμο.

Η λύση είναι μία και μοναδική, αυτή που ορθά προβλέπει το Σύνταγμά μας. Ολοκληρωμέ­νος πολεοδομικ­ός σχεδιασμός σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα 4 χρόνια και θα έχει πετύχει ό,τι δεν πέτυχε καμία κυβέρνηση τα προηγούμεν­α 50 χρόνια. Να γράψει κυριολεκτι­κά ιστορία και να διαμορφώσε­ι συνθήκες για ισχυρή, πραγματική –και το κυριότερο– βιώσιμη ανάπτυξη.

Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε πολεοδομικ­ά σχέδια σχεδόν για το σύνολο της χώρας.

Ο κ. Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece