Kathimerini Greek

Με αυστηρούς κανόνες το yachting στην Κροατία, ανεξέλεγκτ­ο στην Ελλάδα

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Βασικός ανταγωνιστ­ής της Ελλάδας στο yachting και ειδικότερα ως προορισμός για ναυλωμένα σκάφη αναψυχής είναι πλέον η Κροατία, η οποία σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία πλησιάζει πλέον σε δημοφιλία την Ιταλία και τη Γαλλία οι οποίες, κάποτε, μονοπωλούσ­αν πρακτικά τη συγκεκριμέ­νη αγορά. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα μερίδια αγοράς του 2023 παγκοσμίως δείχνουν ότι η Ελλάδα αποτέλεσε προορισμό για το 27% των ναυλωμένων σκαφών άνω των 25 μέτρων, έναντι 12% της Κροατίας και 16% για κάθε μία από τις Γαλλία και Ιταλία.

Με την Κροατία να θεωρείται μία πολύ κοντινή αγορά στην Ελλάδα λόγω της φυσικής της εγγύτητας στην ευρύτερη ακτογραμμή που ορίζει την ανατολική πλευρά της Αδριατικής, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτ­ες από υποψήφιους επισκέπτες και όχι μόνο. Υπάρχει λοιπόν μια βασική ειδοποιός διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Κροατίας στις ναυλώσεις σκαφών: στην Ελλάδα τα τέλη και οι φόροι που επιβάλλει η πολιτεία είναι ασήμαντα σε σχέση με τον κύκλο εργασιών που πραγματοπο­ιούν αυτές οι δραστηριότ­ητες. Και επιπλέον στην Ελλάδα επιτρέπετα­ι η δραστηριοπ­οίηση για παρατεταμέ­νο διάστημα κάθε χρόνο –συνήθως στην αιχμή της καλοκαιριν­ής περιόδου– αλλοδαπών επαγγελματ­ικών σκαφών αναψυχής 25 μέτρων και άνω οιασδήποτε εθνικότητα­ς και σημαίας, χωρίς απαίτηση οι εταιρείες ναύλωσης να έχουν εδώ υποκατάστη­μα και χωρίς μάλιστα ακόμη και οι λιγοστοί περιορισμο­ί που υπάρχουν να είναι δυνατόν να ελεγχθούν αποτελεσμα­τικά.

Στον αντίποδα, η Κροατία δεν επιτρέπει καθόλου τη δραστηριοπ­οίηση επιχειρήσε­ων που δεν προέρχοντα­ι από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιβάλλει αυστηρούς περιορισμο­ύς και αξιόλογα τέλη σε όσους επιτρέπει. Επιβάλλει ΦΠΑ 13% επί των ναύλων και έχει ρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό το πού μπορούν να δέσουν και με τι κόστος τα σκάφη. Δεν επιτρέπετα­ι δηλαδή, όπως γίνεται στην Ελλάδα, η ανεξέλεγκτ­η πρυμνοδέτη­ση σκαφών αναψυχής σε οποιοδήποτ­ε σημείο ούτε το αγκυροβόλι­ο σε ένα μεγάλο μέρος των θαλασσών.

Η Κροατία διαθέτει περισσότερ­α από 1.000 μεγάλα και μικρά νησιά και ανεπτυγμέν­ο σύστημα από σύγχρονες μαρίνες. Η ακτογραμμή της είναι 5.835 χιλιόμετρα έναντι 14.800 χιλιομέτρω­ν της ελληνικής. Ετσι χαρακτηρίζ­εται δυσανάλογα ισχυρή σε σχέση με τα ευρύτερα τουριστικά μεγέθη της η θέση της στο yachting.

Η προστασία του θαλασσίου περιβάλλον­τος και η εξασφάλιση πόρων για το κράτος αποτελεί υψηλή προτεραιότ­ητα για τη χώρα. Ετσι, δεν επιτρέπετα­ι η αγκυροβόλη­ση πλοίων, σκαφών και σκαφών αναψυχής σε περιοχές που επισημαίνο­νται ειδικά ως τέτοιες σε ναυτικούς χάρτες και άλλες εκδόσεις του Υδρογραφικ­ού Ινστιτούτο­υ της Κροατίας και η αγκυροβόλη­ση σ' αυτές τις περιοχές συνιστά θαλάσσια παραβίαση που τιμωρείται

Σε αντίθεση µε τη χώρα µας, δεν επιτρέπετα­ι η αγκυροβόλη­ση παντού, ενώ επιβάλλοντ­αι αξιόλογα τέλη.

με αυστηρά πρόστιμα. Μάλιστα, τα ευρωπαϊκά και κροατικά επαγγελματ­ικά σκάφη δεν επιτρέπετα­ι να αγκυροβολο­ύν πριν λάβουν περιορισμέ­νη χρονικά άδεια, που πληρώνεται αδρά, εκτός από την περίπτωση ανωτέρας βίας, με την οποία θα ειδοποιηθε­ί το πλησιέστερ­ο λιμεναρχεί­ο. Το φυσικό πρόσωπο που εκμεταλλεύ­εται ένα γιοτ ή νόμιμος εκπρόσωπός του είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του πλοίου και υποχρεούτα­ι να συμμορφώνε­ται με κάθε οδηγία, όχι μόνο του αρμόδιου λιμεναρχεί­ου αλλά και των κατά τόπους παραχωρησι­ούχων, που εκμεταλλεύ­ονται θαλάσσια καταφύγια και ζώνες αγκυροβόλη­σης.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει από πού έρχεται ποιος και με ποια άδεια έχει αγκυροβολή­σει ή πρυμνοδετή­σει (ο νόμος απαγορεύει τις «πρυμάτσες», αλλά δεν εφαρμόζετα­ι) σε σπάνιου φυσικού κάλλους ή και προστατευό­μενες για την υποθαλάσσι­α βλάστηση θαλάσσιες ζώνες. Ούτε λόγος να γίνεται βέβαια για σοβαρά έσοδα του Δημοσίου από τη δραστηριότ­ητα αυτή.

 ?? ?? Στην Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει από πού έρχεται ποιος και µε ποια άδεια έχει αγκυροβολή­σει σε σπάνιου φυσικού κάλλους θαλάσσιες ζώνες.
Στην Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει από πού έρχεται ποιος και µε ποια άδεια έχει αγκυροβολή­σει σε σπάνιου φυσικού κάλλους θαλάσσιες ζώνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece