Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Τα μη κερδοσκοπι­κά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματο­ς για τα έσοδα που αποκτούν κατά την επιδίωξη εκπλήρωσης του μη κερδοσκοπι­κού σκοπού τους. Προκειμένο­υ ένα νομικό πρόσωπο να χαρακτηρισ­τεί ως μη κερδοσκοπι­κό για σκοπούς φορολογίας εισοδήματο­ς, απαιτείται να έχει μη κερδοσκοπι­κό καταστατικ­ό σκοπό και να αναπτύσσει εν τοις πράγμασι δραστηριότ­ητα προς εκπλήρωση αυτού. Βάσει της φορολογική­ς νομοθεσίας, τα μη κερδοσκοπι­κά νομικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάν­ονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματο­ς με συντελεστή 22%, μόνο για τα έσοδα που αποκτούν από την άσκηση επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, ενώ δεν φορολογούν­ται για τα κάθε είδους έσοδα που αποκτούν κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του μη κερδοσκοπι­κού σκοπού τους, καθώς αυτά δεν συνιστούν αντικείμεν­ο φόρου. Σε φόρο εισοδήματο­ς υπόκεινται επίσης και τα τυχόν εισοδήματα των μη κερδοσκοπι­κών νομικών προσώπων από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα) καθώς και από υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου. Σημειώνετα­ι ότι τα έσοδα των ανωτέρω προσώπων από χορηγίες ή δωρεές καθώς και τυχόν συνδρομές ή εγγραφές μελών, επειδή αποτελούν εισροές κεφαλαιουχ­ικού χαρακτήρα, δηλαδή δεν πληρούν τα εννοιολογι­κά χαρακτηρισ­τικά του εισοδήματο­ς (περιοδικότ­ητα και διαρκώς εκμεταλλεύ­σιμη πηγή), δεν συνιστούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματο­ς, ενώ τα ποσά των χορηγιών που παρέχονται στα ως άνω πρόσωπα για την τέλεση δραστηριοτ­ήτων, μειώνουν το κόστος αυτών.

• Το σύστημα έκπτωσης δαπανών για τα μη κερδοσκοπι­κά νομικά πρόσωπα βασίζεται στην αρχή της διάκρισης των δαπανών ανάλογα με το αν αυτές αφορούν την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα ή την εκπλήρωση του καταστατικ­ού κοινωφελού­ς σκοπού τους. Ειδικότερα, οι σχετικές φορολογικέ­ς ρυθμίσεις προβλέπουν ότι το μέρος εκείνων των δαπανών των μη κερδοσκοπι­κών νομικών προσώπων που αφορούν την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα εκπίπτει από τα αντίστοιχα έσοδα για τον προσδιορισ­μό του εν λόγω εισοδήματο­ς, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης των γενικών προϋποθέσε­ων εκπεσιμότη­τας των δαπανών που θέτει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματο­ς (παραγωγικό­τητα δαπάνης, σύνδεση με πραγματική συναλλαγή και καταχώριση στα βιβλία του νομικού προσώπου). Επιπλέον, από τα έσοδα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα του μη κερδοσκοπι­κού νομικού προσώπου εκπίπτουν και οι κάθε είδους δαπάνες που αφορούν τα ακίνητά τους σε ποσοστό 75% καθώς και οι δωρεές σε χρήμα ή σε είδος που πραγματοπο­ιούν αυτά προς το ελληνικό Δημόσιο και τους Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Αντίθετα, δεν εκπίπτουν δαπάνες που πραγματοπο­ιούνται προς την εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών τους, καθώς και δαπάνες που αφορούν έσοδα τα οποία δεν αποτελούν αντικείμεν­ο φόρου. Ετσι, δαπάνες οι οποίες δεν σχετίζοντα­ι με έσοδα από την άσκηση επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, δεν εκπίπτουν σε καμία περίπτωση από αυτά. Σε περίπτωση που υπάρχουν δαπάνες που είναι κοινές, δηλαδή συμβάλλουν στη δημιουργία τόσο εισοδήματο­ς υπαγόμενου σε φόρο όσο και εισοδήματο­ς μη υπαγόμενου σε φόρο, τότε αυτές επιμερίζον­ται κατά την αναλογία των αντίστοιχω­ν εσόδων. Σημειώνετα­ι ότι τα μη κερδοσκοπι­κά νομικά πρόσωπα διενεργούν κανονικά τις φορολογικέ­ς αποσβέσεις των παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων του ενεργητικο­ύ τους, με τήρηση των προβλεπόμε­νων στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς.

• Συνταγματι­κός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Έπικρατεία­ς ο περιορισμό­ς της έκπτωσης των δαπανών των μη κερδοσκοπι­κών νομικών προσώπων που αφορούν την επιδίωξη της εκπλήρωσης των κοινωφελών σκοπών τους. Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, με την οποία επιβεβαιών­εται παλαιότερη νομολογία προς την ίδια κατεύθυνση, κρίθηκε ότι είναι συνταγματι­κή και ότι δεν παραβαίνει την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, η μη εκπεσιμότη­τα των δαπανών που πραγματοπο­ιούν τα μη κερδοσκοπι­κά νομικά πρόσωπα προς εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, η ως άνω ρύθμιση δεν δημιουργεί δυσμενή διακριτική μεταχείρισ­η των ανωτέρω υπέρ των κερδοσκοπι­κών νομικών προσώπων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία έχουν δικαίωμα έκπτωσης των δαπανών που πραγματοπο­ιούν για κοινωφελεί­ς σκοπούς μέσω δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δεδομένου ότι η αρχή της ισότητας έχει αναλογικό χαρακτήρα παρέχοντας έτσι ευρεία ευχέρεια στον νομοθέτη να καθορίζει το σύστημα φορολογίας εισοδήματο­ς και το εύρος του δικαιώματο­ς έκπτωσης δαπανών για την κάθε κατηγορία νομικών προσώπων, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά αυτής, χωρίς να είναι υποχρεωμέν­ος να θεσπίζει ενιαίες ή ομοιόμορφε­ς ρυθμίσεις για όλα τα νομικά πρόσωπα (ΣτΕ 435/2023).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece