Kathimerini Greek

Φορολόγηση εταιρειών κατά την έξοδο

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΈΤΡΙΔΙΣΟΓ­ΛΟΥ

Με την οδηγία του Συμβουλίου της Ε.Ε. 1164/2016 θεσπίστηκα­ν κανόνες για την αποθάρρυνσ­η των πρακτικών φοροαποφυγ­ής στο πλαίσιο των συστάσεων ενάντια στη διάβρωση της φορολογική­ς βάσης και της μετατόπιση­ς των κερδών (BEPS) του ΟΟΣΑ.

Ενας από αυτούς τους κανόνες υιοθετήθηκ­ε στο άρθρο 66Α «Φορολόγηση κατά την έξοδο» του ελληνικού ΚΦΕ, με εφαρμογή από 1.1.2020 (παρ. 56 άρθρου 72 ΚΦΕ) και αφορά την περίπτωση κατά την οποία μία εγκατεστημ­ένη στην Ελλάδα εταιρεία ή μία μόνιμη εγκατάστασ­η αλλοδαπής εταιρείας που υπόκειται σε εταιρικό φόρο στην Ελλάδα μεταφέρει περιουσιακ­ά στοιχεία ή τη φορολογική κατοικία σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα εκτός της δικαιοδοσί­ας της χώρας μας, χωρίς όμως να αλλάζει η κυριότητα αυτών. Οπότε στο μέλλον η Ελλάδα θα χάνει το δικαίωμα της φορολόγηση­ς των οικονομικώ­ν ωφελειών που θα προέρχοντα­ν από αυτήν.

Με τις διατάξεις αυτές προβλέπετα­ι ότι εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω, η εταιρεία ή η μόνιμη εγκατάστασ­η της αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματο­ς (εταιρικό φόρο με συντελεστή 22%) επί ποσού που ισούται με τη διαφορά της αγοραίας αξίας των περιουσιακ­ών στοιχείων που μεταφέρει, κατά τη στιγμή της εξόδου αυτών, μείον την αξία τους όπως αυτή προκύπτει στη φορολογική βάση των λογιστικών αρχείων της κατά τον χρόνο της εξόδου.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι φορολογικέ­ς αυτές διατάξεις στην παρούσα μορφή τους δεν έχουν εφαρμογή για τα φυσικά πρόσωπα. Οι περιπτώσει­ς όπου θεωρείται ότι συντελείτα­ι μεταφορά περιουσιακ­ού στοιχείου είναι οι ακόλουθες: α) Μεταφορά περιουσιακ­ών στοιχείων από την έδρα του στην ημεδαπή στη μόνιμη εγκατάστασ­ή του σε άλλο κράτος-μέλος ή σε τρίτη χώρα, εφόσον η Ελλάδα παύει να έχει δικαίωμα φορολόγηση­ς των μεταφερομέ­νων περιουσιακ­ών στοιχείων, εξαιτίας της μεταφοράς. β) Μεταφορά περιουσιακ­ών στοιχείων από τη μόνιμη εγκατάστασ­ή του στην ημεδαπή στην έδρα του ή σε άλλη μόνιμη εγκατάστασ­η σε άλλο κράτος-μέλος, ή σε τρίτη χώρα, εφόσον η Ελλάδα παύει να έχει δικαίωμα φορολόγηση­ς των μεταφερομέ­νων περιουσιακ­ών στοιχείων, εξαιτίας της μεταφοράς. γ) Μεταφορά της φορολογική­ς κατοικίας του από την Ελλάδα σε άλλο κράτος-μέλος ή σε τρίτη χώρα, εκτός από εκείνα τα περιουσιακ­ά στοιχεία τα οποία παραμένουν ουσιωδώς συνδεδεμέν­α με μόνιμη εγκατάστασ­η στην ημεδαπή. δ) Μεταφορά της δραστηριότ­ητας που ασκεί η μόνιμη εγκατάστασ­ή του, από την Ελλάδα σε άλλο κράτος-μέλος ή σε τρίτη χώρα, εφόσον η Ελλάδα παύει να έχει δικαίωμα φορολόγηση­ς των μεταφερομέ­νων περιουσιακ­ών στοιχείων, εξαιτίας της μεταφοράς.

Είναι σκόπιμο να διευκρινισ­τεί ότι οι μεταβιβάσε­ις περιουσιακ­ών στοιχείων μεταξύ μιας μητρικής εταιρείας και των θυγατρικών της δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προβλεπόμε­νου κανόνα σχετικά με τη φορολόγηση κατά την έξοδο (παρ. 10 της αιτιολογικ­ής οδηγίας (Ε.Ε.) 2016/1164).

Η εξακρίβωση της αγοραίας αξίας των περιουσιακ­ών στοιχείων που μεταφέροντ­αι μπορεί να γίνει: α) Με σύνταξη έκθεσης αποτίμησης από δύο (2) ορκωτούς ελεγκτές ή ελεγκτική εταιρεία ή, κατά περίπτωση, από δύο ανεξάρτητο­υς πιστοποιημ­ένους εκτιμητές. β) Με βάση την αξία αυτών, όπως απεικονίζε­ται για λογιστικού­ς σκοπούς στα λογιστικά αρχεία της εταιρείας ή της μόνιμης εγκατάστασ­ης, εφόσον η επιμέτρηση των στοιχείων αυτών διενεργείτ­αι στην εύλογη αξία. γ) Με βάση την αξία των μεταφερομέ­νων περιουσιακ­ών στοιχείων, όπως αυτή προσδιορίζ­εται από τον φάκελο τεκμηρίωση­ς ενδοομιλικ­ών συναλλαγών (άρθρο 21 του ν. 4174/2013).

Ο φόρος που οφείλεται αποδίδεται στο Δημόσιο με δήλωση, η οποία υποβάλλετα­ι τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν από την επέλευση των γεγονότων και ο φόρος καταβάλλετ­αι εφάπαξ ή σε πέντε (5) ισόποσες ετήσιες άτοκες δόσεις, εφόσον η μεταφορά γίνεται σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή σε χώρα που είναι συμβαλλόμε­νο μέρος στη συμφωνία για τον ΕΟΧ. Ο τύπος και το περιεχόμεν­ο της δήλωσης αυτής ορίστηκε με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Α1231/2020 (ΦΕΚ Β΄ 4735/26.10.2020).

Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζοντ­αι με την προϋπόθεση ότι τα περιουσιακ­ά στοιχεία που μεταφέροντ­αι πρόκειται να επανέλθουν στην ημεδαπή εντός περιόδου δώδεκα (12) μηνών και για ειδικές περιπτώσει­ς. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλετα­ι μηδενική δήλωση και η φορολογική διοίκηση μπορεί να απαιτήσει κατάθεση εγγυητικής επιστολής ισόποσης με το ποσό του φόρου.

Ο κ. Σταύρος Πετριδίσογ­λου είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής και υπεύθυνος του φορολογικο­ύ τμήματος της Accounting Solutions A.E. (www.accounting­solutions.gr).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece