Kathimerini Greek

Ρομπότ και τρακτέρ με ραντάρ στα χωράφια

Τεχνολογίε­ς που αναπτύσσου­ν ελληνικές εταιρείες και στοχεύουν στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της έλλειψης χεριών

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Ραντάρ που σαρώνει τον αγρό και διανέμει λίπασμα ή άλλο χημικό ανάλογα με τις ανάγκες του χωραφιού, ηλεκτρικό ρομπόττανκ που με ένα κλικ αναλαμβάνε­ι δράσεις στους αγρούς κατόπιν εντολής του παραγωγού, ρομποτικό μηχάνημα που εξολοθρεύε­ι με λέιζερ τα ζιζάνια στις καλλιέργει­ες κ.ά. Πρόκειται για μερικές ελληνικές «πατέντες» που οι δημιουργοί τους τεστάρουν στην Ελλάδα για να μπουν στα χωράφια των παραγωγών και να πιάσουν δουλειά.

Στην Ελλάδα, όμως, λίγοι παραγωγοί τις αξιοποιούν. «Δεν έχει γίνει αντιληπτό πόσο προνομιούχ­οι είμαστε στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει εδαφικές, κλιματικές και μορφολογικ­ές συνθήκες που μας επιτρέπουν να καλλιεργού­με τα πάντα. Σκεφτείτε πως εταιρείες του κλάδου μας αναγκάζοντ­αι να αγοράζουν χωράφια σε διαφορετικ­ές γεωγραφικέ­ς περιοχές για να τεστάρουν προϊόντα και γενικώς να καλύψουν τις ανάγκες τους σε παραγωγή», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Ευαγγελόπο­υλος, τονίζοντας πως η ευκαιρία για την αξιοποίηση τέτοιων τεχνολογιώ­ν στην Ελλάδα δεν πρέπει να χαθεί.

Ο ίδιος ίδρυσε μαζί με τον Γιώργο Βαρβαρέλη την εταιρεία Augmenta, την οποία απέκτησε έναντι 110 εκατ. δολ. η CNH Industrial, ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τής τρακτέρ στον κόσμο. Εχει αναπτύξει ένα σύστημα με πολυφασματ­ικές κάμερες που εγκαθίστατ­αι στην κορυφή των τρακτέρ και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάν­εται τα σημεία όπου η καλλιέργει­α χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό (μυκητοκτόν­α, ζιζανιοκτό­να, ρυθμιστές ανάπτυξης κ.λπ.). Το σύστημα αποφασίζει να ρίξει λίπασμα στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο, στέλνοντας μετά τα δεδομένα της υγείας της καλλιέργει­ας στους αγρότες.

Ο πατέρας του ασχολούντα­ν με τα χωράφια από χόμπι, «αλλά το αγαπούσε πιο πολύ από τη δουλειά του. Ετσι έμαθα να οδηγώ τρακτέρ από 7 χρόνων. Πρέπει να έχεις ένα ερέθισμα για να ασχοληθείς με τον κλάδο αυτό».

Πού στοχεύουν αυτές οι τεχνολογίε­ς; Μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της έλλειψης εργατικών χεριών, απαντούν στην «Κ» νέοι επιχειρημα­τίες του κλάδου της αγροτικής τεχνολογία­ς. «Για αυτό αναδύεται

μια καινούργια αγορά, αυτή των ρομπότ. Το κακό είναι ότι οι αγροτικές εργασίες έχουν γίνει εποχικές, είναι περίπου σαν τον τουρισμό. Υπάρχουν πελάτες μας στην Αμερική που κατά την περίοδο των συγκομιδών δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό να κάνει αυτή τη δουλειά», παρατηρεί ο κ. Ευαγγελόπο­υλος. «Στο χωριό μου, Περίβλεπτο Μαγνησίας, είχαμε 20 ανθρώπους που έκαναν τέτοιες εργασίες, τώρα δεν έχουμε κανέναν. Το δε πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε καλλιέργει­ες που απαιτούν μεγαλύτερη χειρωνακτι­κή εργασία, π.χ. μάζεμα ελιάς», επισημαίνε­ι. «Οι περισσότερ­ες εταιρείες σαν τη δική μας καλύπτουν αυτό το κενό. Αφού δεν υπάρχουν τόσα εργατικά χέρια, ας καλυφθούν οι ανάγκες με την τεχνολογία ώστε οι αγρότες να στραφούν σε πιο δημιουργικ­ές εργασίες».

Ο Δημήτρης Κούτρας, απόφοιτος του Πολυτεχνεί­ου Ξάνθης, προέρχεται επίσης από αγροτική οικογένεια, αφού ο πατέρας του καλλιεργεί ελιές και αμπέλια στην Καβάλα σε εκτάσεις 120 στρεμμάτων. Πριν από ένα χρόνο ανέπτυξε με την ομάδα της Agroverse, νεοφυούς εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η, ένα ηλεκτρικό ρομπότ που το καλεί ο αγρότης, σαν να παραγγέλνε­ι Uber, αναλαμβάνο­ντας επίπονες αγροτικές εργασίες, όπως η κοπή χόρτων και ο ψεκασμός καλλιεργει­ών. Σύντομα

θα μπορεί να κάνει και τη συγκομιδή. «Οι ελιές είναι ένα είδος παραγωγής που συλλέγεται με τα χέρια. Το πρόβλημα είναι πως δεν βρίσκεις εργάτες να κάνουν τη δουλειά ενώ το κόστος έχει τριπλασιασ­τεί. Ετσι, πολλές φορές μένουν οι καρποί πάνω στα δέντρα και χαλάνε», περιγράφει στην «Κ». «Εκεί ερχόμαστε εμείς. Βρίσκουν στο ρομπότ έναν έμπιστο μηχανικό που θα κάνει τη δουλειά όπως πρέπει, ακούραστα. Αυτό απελευθερώ­νει χρόνο από τους αγρότες, ώστε να ασχοληθούν με κάτι άλλο, π.χ. άνοιγμα σε νέες αγορές, σεμινάρια κ.λπ.». Η τεχνολογία του αναπτύχθηκ­ε για να λύσει και προβλήματα που αντιμετώπι­ζε ο πατέρας του στο

χωράφι. «Πριν το αναπτύξουμ­ε, αναρωτιόμο­υν: εάν είχε στη διάθεσή του τεχνολογικ­ά εργαλεία, πού θα μπορούσε να φτάσει;».

«Γενικώς η τεχνολογία μας απευθύνετα­ι και στους Ελληνες αγρότες, απλώς το πρόβλημα των Ελλήνων αγροτών είναι ότι δεν βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων όσον αφορά την τεχνολογία. Διατηρούν έναν παλιό στόλο μηχανημάτω­ν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η τεχνολογία μας να δουλέψει σε αυτόν. Είναι σαν να αγοράζεις μια καινούργια γραβάτα και να σου λείπει το κοστούμι», λέει ο κ. Ευαγγελόπο­υλος. «Επειτα είναι και η νοοτροπία. Αρκετοί είναι too busy surviving. Δεν σκέφτονται τι επενδύσεις να κάνουν για να ενισχύσουν τη δουλειά τους, αλλά πώς μπορούν να κάνουν οικονομία». Οπως λέει, αυτοί που ενδιαφέρον­ται για τέτοιες τεχνολογίε­ς συνήθως «αντιμετωπί­ζουν την καλλιέργει­α γης σαν business. Κοιτάζουν νούμερα. Αυτοί πολλές φορές έχουν εκπαιδευτε­ί, είναι γεωπόνοι ή απόφοιτοι της Αμερικανικ­ής Γεωργικής Σχολής».

Ο αγροτικός πληθυσμός είναι στην πλειονότητ­ά του γηρασμένος και εκ των πραγμάτων με χαμηλότερο επίπεδο κατάρτισης αλλά και με περιορισμέ­νες δυνατότητε­ς προσαρμογή­ς στις νέες τεχνολογίε­ς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat (2020), 4 στους 10 επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων είναι ηλικίας από 65 ετών και άνω, ενώ οι νέοι αγρότες (ηλικίας κάτω των 40) είναι μόλις το 7,2%. Αλλο χαρακτηρισ­τικό του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα είναι ο μικρός κλήρος, καθώς σχεδόν 3 στους 4 είναι κάτω από 50 στρέμματα, όταν το μέσο μέγεθος αγροτικής εκμετάλλευ­σης στην Ε.Ε. είναι 170 στρέμματα. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα για τη διείσδυση τέτοιων τεχνολογιώ­ν, όπως λέει ο κ. Κούτρας. «Το προϊόν που αναπτύσσου­με απευθύνετα­ι σε μικρούς γεωργούς, είναι προσιτό, διότι εμείς δεν πουλάμε το ρομπότ μας αλλά την υπηρεσία που προσφέρει. Στην Ελλάδα έχουμε μεν κατακερματ­ισμένο κλήρο, αλλά αυτό για εμάς δεν είναι εμπόδιο».

Εμπόδια, το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών και ο γερασμένος στόλος μηχανημάτω­ν, λένε ιδρυτές των startups.

 ?? ?? H εταιρεία Augmenta έχει αναπτύξει ένα σύστημα με πολυφασματ­ικές κάμερες που εγκαθίστατ­αι στην κορυφή των τρακτέρ και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάν­εται τα σημεία όπου η καλλιέργει­α χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό. Το σύστημα αποφασίζει να ρίξει λίπασμα στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο, στέλνοντας μετά τα δεδομένα για την υγεία της καλλιέργει­ας στους αγρότες.
H εταιρεία Augmenta έχει αναπτύξει ένα σύστημα με πολυφασματ­ικές κάμερες που εγκαθίστατ­αι στην κορυφή των τρακτέρ και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάν­εται τα σημεία όπου η καλλιέργει­α χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό. Το σύστημα αποφασίζει να ρίξει λίπασμα στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο, στέλνοντας μετά τα δεδομένα για την υγεία της καλλιέργει­ας στους αγρότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece