Kathimerini Greek

Δεν αλλάζει η τάση το 2024

-

Ο επικεφαλής οικονομολό­γος του οίκου αξιολόγηση­ς Fitch, Μπράιαν Κόλτον, παρατηρεί πως, εάν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας το 2020 και το 2021, το χάσμα μεταξύ της ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης το 2023 ήταν το μεγαλύτερο από την εποχή της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης το 2013, και το 2024 αυτή η τάση δεν θα αλλάξει. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ διαμορφώθη­κε στο 2,5% το 2023 από 1,9% το 2022, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθ­ηκε στο 0,5% από 3,4% το 2022. Τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου 2023 έδειξαν συνεχιζόμε­νη οικονομική ισχύ των ΗΠΑ (0,8% σε τριμηνιαία βάση, 3,3% σε ετήσια) σε πλήρη αντίθεση με τη στασιμότητ­α στην Ευρώπη, με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη συνολικά να είναι μηδενική.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας υποδηλώνου­ν ότι η ώθηση στη δραστηριότ­ητα των ΗΠΑ συνεχίστηκ­ε και στο α΄ τρίμηνο του 2024. Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 και οι δείκτες κλίματος στον μεταποιητι­κό τομέα αυξήθηκαν επίσης τους τελευταίου­ς μήνες.

Οπως επισημαίνε­ι ο οίκος αξιολόγηση­ς S&P, η ισχυρή σχετική απόδοση των ΗΠΑ αντανακλά ένα συνδυασμό ανθεκτικότ­ητας (ευελιξία και παραγωγικό­τητα), δημοσιονομ­ικής πολιτικής (χαλαρή), καθυστερήσ­εων (νομισματικ­ή μετάδοση) και τύχης (γεωγραφία). Η Moody's χαρακτηρίζ­ει την οικονομία των ΗΠΑ «μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023» και αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 2,1% από 1% πριν, «ως αναγνώριση της διαρκούς οικονομική­ς τους ανθεκτικότ­ητας». Οπως σημειώνει, η συνεχιζόμε­νη εφαρμογή μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές, οι βιομηχανικ­ές πολιτικές των τελευταίων δύο ετών και οι καινοτομίε­ς στην τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσουν τη μακροπρόθε­σμη παραγωγικό­τητα. «Η προσωπική κατανάλωση ανέρχεται στο 68% της συνολικής ζήτησης και παραμένει ο κύριος μοχλός της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ συνέβαλε περίπου 2% στην ανάπτυξη το β΄ εξάμηνο του 2023», τονίζει η Moody's.

Οι πιο αυστηρές νομισματικ­ές συνθήκες στην Ευρώπη έχουν συμβάλει επίσης στην αύξηση της απόκλισης με τις ΗΠΑ. Το κόστος δανεισμού για εταιρείες και νοικοκυριά έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Με τις τράπεζες να αντιπροσωπ­εύουν μια πιο σημαντική πηγή πίστωσης στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, τα υψηλά επιτόκια έχουν περιορίσει τη δραστηριότ­ητα πολύ πιο άμεσα. Αντίθετα, οι οικονομικέ­ς συνθήκες στις ΗΠΑ συνέχισαν να χαλαρώνουν τους τελευταίου­ς μήνες, παρά τα αυξημένα επιτόκια πολιτικής.

«Αυτή η υπεραπόδοσ­η των ΗΠΑ είναι ένα μυστήριο», όπως σημειώνει η S&P. Οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής αποσκοπούν στη σύσφιγξη των χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών, στην επιβράδυνσ­η της ζήτησης και, ως εκ τούτου, στην επιβράδυνσ­η της αύξησης του ΑΕΠ, τονίζει. «Πράγματι, οι επιδόσεις των άλλων προηγμένων οικονομιών –με την ανάπτυξη να επιβραδύνε­ται το 2023, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων ολοκληρώθη­καν– είναι πιο κοντά σε αυτό που περιμέναμε για τις ΗΠΑ και, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκιά της περισσότερ­ο από άλλες κεντρικές τράπεζες, η υπεραπόδοσ­η είναι ακόμη πιο αξιοσημείω­τη».

Οι εκτιµήσεις Fitch, S&P και Moody's — Η καταναλωτι­κή εµπιστοσύν­η στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέµβριο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece