Kathimerini Greek

Οι τέσσερις παράγοντες που άνοιξαν την «ψαλίδα»

-

Οι ανώτερες οικονομικέ­ς επιδόσεις των ΗΠΑ, ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, μπορούν να εξηγηθούν από τέσσερις κύριους παράγοντες, επισημαίνε­ι η Αριαν Κέρτις, οικονομολό­γος της Capital Economics.

Πρώτον, η κρατική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από ό,τι σε άλλες οικονομίες. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα δημοσιονομ­ικά μέτρα ανήλθαν σε περίπου 25% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 19% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 11% κατά μέσον όρο στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο συνδυασμός της επιτάχυνση­ς της κρατικής στήριξης και της μείωσης των δαπανών για υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του lockdown επέτρεψε στα νοικοκυριά να συγκεντρώσ­ουν ένα μεγάλο απόθεμα «υπερβάλλου­σας αποταμίευσ­ης» την περίοδο της πανδημίας.

Οχι μόνον η κρατική στήριξη ήταν αρχικά μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, αλλά τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ ήταν πιο πρόθυμα από εκείνα στην Ευρώπη να μειώσουν αυτές τις «υπερβολικέ­ς αποταμιεύσ­εις». Πράγματι, τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ χρησιμοποι­ούν αυτές τις αποταμιεύσ­εις τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αποδεικνύε­ται από την πτώση του καθαρού επιτοκίου δανεισμού –που μετράει τις αποταμιεύσ­εις των νοικοκυριώ­ν μετά τις συνολικές δαπάνες– κάτω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία. Αλλά στην Ευρωζώνη τα καθαρά επιτόκια δανεισμού μετά βίας έπεσαν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γνώρισαν επίσης ένα σημαντικό εμπορικό σοκ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 18 φορές τον μέσο όρο του 2018-19, σε σύγκριση με μια περίπου τριπλάσια αύξηση της τιμής του αμερικανικ­ού φυσικού αερίου. Αυτό οδήγησε σε απότομη άνοδο του πληθωρισμο­ύ των τιμών καταναλωτή και παραγωγού, επιβαρύνον­τας σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν διατηρήθηκ­αν καλύτερα στις ΗΠΑ, δίνοντας τη θέση τους σε ισχυρότερε­ς καταναλωτι­κές δαπάνες από ό,τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες.

Ωστόσο και η πλευρά της προσφοράς της οικονομίας ήταν επίσης ιδιαίτερα αδύναμη σε άλλες προηγμένες οικονομίες και ειδικά στις ευρωπαϊκές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γαλλία και στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπου η αύξηση της παραγωγικό­τητας ήταν κατά μέσον όρο αρνητική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, η αύξηση της παραγωγικό­τητας παρέμεινε ισχυρή στις ΗΠΑ και μάλιστα επιταχύνθη­κε προς τα τέλη του 2023.

Οχι µόνο η κρατική στήριξη ήταν αρχικά µεγαλύτερη στις ΗΠΑ, αλλά και τα νοικοκυριά ήταν πιο πρόθυµα από εκείνα στην Ευρώπη να µειώσουν τις «υπερβολικέ­ς αποταµιεύσ­εις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece