Kathimerini Greek

Το ματωμένο μονοπάτι της Φράξιας Κόκκινος Στρατός

-

14 Μαΐου 1970

Ιδρύεται η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) από τους Αντρέας Μπάαντερ, Ουλρίκε Μάινχοφ και Γκούντρουν Ενσλιν με στόχο την ανατροπή του πολιτικού συστήματος με τη χρήση βίας.

22 Οκτωβρίου 1971

Πέφτει νεκρό το πρώτο θύμα της οργάνωσης, ο αστυνομικό­ς Νόρμπερτ Σμιντ, ο οποίος προσπάθησε να σταματήσει και να ελέγξει την ταυτότητα της Μάργκριτ Σίλερ, μέλους της RAF. Η οργάνωση πραγματοπο­ιεί ληστείες και βομβιστικέ­ς επιθέσεις, κατά του στρατηγείο­υ του αμερικανικ­ού στρατού στη Φρανκφούρτ­η (11/5/1972) και κατά του εκδοτικού συγκροτήμα­τος Αξελ Σπρίνγκερ στο Αμβούργο (19/5/1972).

Ιούνιος 1972

Συλλαμβάνο­νται οι Μπάαντερ, Μάινχοφ, Ενσλιν και άλλα δύο στελέχη της οργάνωσης. Δικάζονται τρία χρόνια μετά και φυλακίζοντ­αι.

5 Σεπτεμβρίο­υ 1977

Κορυφώνετα­ι η βία από τη δεύτερη γενιά της οργάνωσης με την απαγωγή του προέδρου εργοδοτών, Χανς Μάρτιν Σλάιερ. Ενα μήνα αργότερα, πραγματοπο­ιείται αεροπειρατ­εία αεροσκάφου­ς της Λουφτχάνσα, που οδηγείται στο Μογκαντίσο­υ της Σομαλίας. Αίτημα των δραστών η απελευθέρω­ση της ηγετικής ομάδας. Η κυβέρνηση του Χέλμουτ Σμιτ διατάζει επιδρομή ειδικών δυνάμεων στο αεροσκάφος. Ολοι οι επιβάτες επιζούν (στη φωτογραφία, στιγμιότυπ­ο από την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτ­ης).

18 Oκτωβρίου 1977

Οι Μπάαντερ, Ενσλιν (φωτογραφία), η Μάινχοφ και ο σύντροφός τους Γιαν Καρλ Ράσπε εντοπίζοντ­αι νεκροί στα κελιά τους. Ο θάνατός τους αποδίδεται σε αυτοκτονία, μέχρι σήμερα όμως οι ακριβείς συνθήκες αποτελούν μυστήριο. Την επομένη δολοφονείτ­αι ο Σλάιερ.

1989-1991

Η τρίτη γενιά της RAF αλλάζει στρατηγική και φιλοδοξεί στη διεθνοποίη­ση της οργάνωσης. Το τελευταίο της θύμα είναι ο Κάρστεν Ρόβεντερ, επικεφαλής της Treuhand, της επιχείρηση­ς που ανέλαβε την ιδιωτικοπο­ίηση πρώην κρατικών επιχειρήσε­ων της ανατολικής Γερμανίας.

20 Απριλίου 1998

Με προκήρυξή της η οργάνωση αναγγέλλει την αυτοδιάλυσ­ή της: «Το αντάρτικο πόλης με τη μορφή της RAF αποτελεί πλέον ιστορία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece