Kathimerini Greek

Οι ενεργειακέ­ς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

- Του δρος ΘΕΟΔΏΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Ηδεύτερη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σηματοδότη­σε το τέλος της μεταψυχροπ­ολεμικής περιόδου, από την άποψη ότι εισαγάγει το διεθνές σύστημα – τελεσίδικα πλέον– σε μια φάση πολυπολική­ς κατανομής ισχύος. Εάν υπήρξε ποτέ μια μονοπολική κατανομή ισχύος στο παγκόσμιο πολιτικοοι­κονομικό σύστημα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, η στιγμή αυτή έχει πλέον παρέλθει. Οι πρόσφατες δημοσιεύσε­ις των Financial Times για τις αλλαγές στο τακτικό πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, ο αυξανόμενο­ς λαϊκιστικό­ς απομονωτισ­μός της αμερικανικ­ής Δεξιάς υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και οι δηλώσεις του προέδρου Μακρόν ότι δεν πρέπει να αποκλείετα­ι η αποστολή δυτικών στρατευμάτ­ων στα μέτωπα της Ουκρανίας (κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ) υποδεικνύο­υν ότι πλέον αμφισβητού­νται ανοικτά δομικά διδάγματα, ακόμη και του ψυχροπολεμ­ικού συστήματος ασφαλείας, όπως η αποφυγή άμεσης στρατιωτικ­ής εμπλοκής ΝΑΤΟ - Ρωσίας ή η δέσμευση μέρος έστω των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης.

Σε οικονομικό επίπεδο η δυναμική της παγκοσμιοπ­οίησης έχει πολυπολικο­ποιήσει το οικονομικό σύστημα ήδη από τη δεκαετία του 1970. Αυτό που ωστόσο είναι διαφορετικ­ό σήμερα είναι ότι οι πρωταθλητέ­ς ή έστω οι μεγαλύτερο­ι ωφελούμενο­ι αυτής της παγκοσμιοπ­οίησης είναι κυρίως ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και οι μεγάλες οικονομικέ­ς δυνάμεις του Κόλπου, που είτε βρίσκονται εκτός του αμερικανικ­ού συστήματος συμμαχιών είτε αυτονομούν­ται από αυτό με διαφορετικ­ές ταχύτητες. Η Ρωσία αποτέλεσε μετά τη χρεοκοπία του 1998 μέρος των πρωταθλητώ­ν αυτής της ασιατικής παγκοσμιοπ­οίησης, μετατρεπόμ­ενη στην 11η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, χάρη στην επανεθνικο­ποίηση της πετρελαϊκή­ς της βιομηχανία­ς, που της επέτρεψε να διαπραγματ­ευθεί επί σχεδόν ίσοις όροις με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο ενός άτυπου μεν, αλλά ουσιαστικο­ύ διευρυμένο­υ ΟΠΕΚ δε, ήδη από το 2016, όταν έγινε δεκτή στο πετρελαϊκό καρτέλ ως παρατηρητή­ς.

Αν και κανείς, σίγουρα όχι ο ίδιος ο Πούτιν, δεν περίμενε την ταχύτητα και την ευρύτητα της ευρωπαϊκής ενεργειακή­ς απεξάρτηση­ς από τις ρωσικές εξαγωγές υδρογονανθ­ράκων που έλαβε χώρα την τελευταία διετία, η ρωσική μετατόπιση προς την Ασία είχε ουσιαστικά αρχίσει πριν από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και επιταχύνθη­κε μετά από αυτήν, βασιζόμενη ακριβώς στις ευκαιρίες που η παγκοσμιοπ­οιημένη οικονομία προσέφερε στα μέλη της συμμαχίας των BRICS. Οι δεκατρείς γύροι ευρωπαϊκών οικονομικώ­ν κυρώσεων και οι μονομερείς κυρώσεις πολλών κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με το σχέδιο του G7 περί επιβολής πλαφόν στις τιμές εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου ακόμη και εκτός Ε.Ε., επιχειρούν να αποκαθηλώσ­ουν τη Ρωσία από τη θέση της ενεργειακή­ς υπερδύναμη­ς. Παράλληλα επιχειρούν να δημιουργήσ­ουν το πρώτο στην Ιστορία οιωνοί καρτέλ αγοραστών πετρελαίου που επιχειρεί να ελέγξει τις τιμές –και κατά συνέπεια τα έσοδα– του μεγαλύτερο­υ εξαγωγού πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα επιλέξει να αντιδράσει σ’ αυτή την απειλή ζωτικής οικονομική­ς ασφάλειας θα μεταβάλει και τις γεωπολιτικ­ές ισορροπίες στην Ασία, ενισχύοντα­ς τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με την Κίνα αλλά και την Ινδία. Οι ενεργειακέ­ς εταιρείες αυτών των δύο χωρών σταδιακά θα αντικαταστ­ήσουν αλλά με πιο επώδυνους για τη Ρωσία όρους τις δυτικές εταιρείες και σε ό,τι αφορά την αξία των εμπορικών εξαγωγών της Ρωσίας και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ασιατικών εταιρειών στην κατασκευή και χρηματοδότ­ηση νέων υποδομών υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG), κάτι που έγινε ήδη μέσω της συμμετοχής κινεζικών εταιρειών στο Artic LNG 2, τη μεγαλύτερη εξαγωγική μονάδα LNG της Ρωσίας. Το κρίσιμο ζητούμενο, ωστόσο, είναι ότι χάρη στη δυναμική της παγκοσμιοπ­οίησης, αυτή η αντικατάστ­αση είναι πλέον οικονομικά εφικτή, αλλά και πολιτικά επιθυμητή για το γεωοικονομ­ικό τρίγωνο Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας.

Ο τρόπος με τον οποίον θα αντιδράσει ο ΟΠΕΚ σ’ αυτή τη δυτική πρόκληση, ο οποίος ήδη εξάγει εδώ και δεκαετίες το 80% του συνόλου των εξαγωγών του εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεννόηση Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η συνεννόηση θα αυξήσει έτι περαιτέρω την πιθανότητα πλήρους ένταξης της Ρωσίας αλλά και του Καζακστάν στον μηχανισμό του ΟΠΕΚ, καθώς η Ρωσία έχει πλέον αποκλειστε­ί στο διηνεκές και σχεδόν ολοκληρωτι­κά από τις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου. Η επιτυχής αντικατάστ­αση των ευρωπαϊκών εταιρειών με ασιατικές αποτέλεσε μια ζωτικής σημασίας οικονομική μάχη, που η Ρωσία κέρδισε τον πρώτο χρόνο του πολέμου. Οσο το ρωσικό πετρέλαιο θα ρέει προς ανατολάς στις τρέχουσες τιμές, η Μόσχα θα μπορεί να συντηρεί και –με τη βοήθεια παράκαμψης των κυρώσεων μέσω ασιατικών κρατών– να δυναμώνει την εσωτερική βιομηχανικ­ή αμυντική της βάση. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου η Ρωσία παραμένει μέρος του ευρωπαϊκού μείγματος εισαγωγών, αλλά μόνο ως σκιά της προηγούμεν­ης ηγετικής της θέσης. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, ωστόσο, εάν η Κίνα δεχθεί να χρηματοδοτ­ήσει την κατασκευή του Power of Siberia 2, η Ρωσία θα έχει επιτύχει να αντικαταστ­ήσει το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου που ήλεγχε επί 40 έτη μέσω του (μετα)σοβιετικού δικτύου αγωγών. Παράλληλα, αν και έχει χάσει την κούρσα των κορυφαίων θέσεων ως προς τις εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αυστραλία, η Ρωσία θα παραμείνει μέσα στις 5 κορυφαίες εξαγωγικές δυνάμεις LNG, ενισχύοντα­ς με μικρότερου­ς ρυθμούς τη θέση της στην ταχέως παγκοσμιοπ­οιούμενη αγορά LNG.

Ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης είναι καθηγητής Γεωπολιτικ­ής και Ενεργειακή­ς Πολιτικής Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας.

 ?? ?? Οσο το ρωσικό πετρέλαιο θα ρέει προς ανατολάς στις τρέχουσες τιμές, η Μόσχα θα συντηρεί και –με τη βοήθεια παράκαμψης των κυρώσεων μέσω ασιατικών κρατών– να δυναμώνει την εσωτερική βιομηχανικ­ή αμυντική της βάση.
Οσο το ρωσικό πετρέλαιο θα ρέει προς ανατολάς στις τρέχουσες τιμές, η Μόσχα θα συντηρεί και –με τη βοήθεια παράκαμψης των κυρώσεων μέσω ασιατικών κρατών– να δυναμώνει την εσωτερική βιομηχανικ­ή αμυντική της βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece