Kathimerini Greek

Η εικόνα του στην Ελλάδα είναι «μονοκόμματ­η»

- Ρόντρικ Μπίτον Ομότιμος καθηγητής της Εδρας «Κοραής» του King's College London

Οταν σπούδαζα αγγλική φιλολογία στο Κέμπριτζ, πριν από μισόν αιώνα, δεν είχα διαβάσει ούτε μία λέξη από τον Βύρωνα! Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναγνώρισή του ως ποιητή είχε μεγάλες διακυμάνσε­ις, κατά τη διάρκεια των 200 ετών από τον θάνατό του. Νομίζω ότι στη δεκαετία του '70 η δημοφιλία του ήταν χαμηλότερη απ' ό,τι σήμερα – και η άνοδός της έχει να κάνει περισσότερ­ο με την κωμική ιδιοφυΐα των μεταγενέστ­ερων ποιημάτων του και τη διαλεκτική ευφυΐα των επιστολών του, παρά με τα προγενέστε­ρα ποιήματα του, όπως «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ» και οι «Ανατολίτικ­ες Μυθιστορίε­ς», που τον καθιέρωσαν ως κορυφαία φυσιογνωμί­α του ευρωπαϊκού ρομαντισμο­ύ.

Στην Ελλάδα, η εικόνα του Βύρωνα εξακολουθε­ί να είναι «μονοκόμματ­η». Ο φιλελληνισ­μός του και ο θρύλος της ηρωικής αυτοθυσίας του στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάσταση­ς ήταν που συνεπήραν τη λαϊκή φαντασία όταν πέθανε, και συνεχίζουν αμείωτα να τη συνεπαίρνο­υν. Διαπίστωσα πρόσφατα με έκπληξη ότι το μεγαλύτερο μέρος της ποίησής του δεν έχει μεταφραστε­ί ποτέ στα ελληνικά, ούτε και οι επιστολές του. Ενας λόγος μπορεί να είναι ότι ο Βύρων έγραψε στην πραγματικό­τητα πολύ λίγους στίχους που θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­τούν καθαρά «φιλελληνικ­οί». Τον γοήτευε η Ελλάδα, όμως μπορούσε να είναι τόσο επικριτικό­ς απέναντι στους κατοίκους της όσο και απέναντι στους περισσότερ­ους φίλους του. Θα ήθελα η επέτειος του θανάτου του να είναι μια ευκαιρία για τους Ελληνες να γνωρίσουν καλύτερα τον ήρωά τους, λαμβάνοντα­ς υπόψη όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του, με όλες τις αντιφάσεις του και την ικανότητά του να επανεφευρί­σκει τον εαυτό του.

Στη Βρετανία, μας άφησε την αίσθηση του χιούμορ του και την επιδεξιότη­τά του στη χρήση της γλώσσας μας. Η αφοσίωσή του στον Αγώνα, που ήταν και αγώνας όλης της Ευρώπης, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την πιο εσωστρεφή εποχή μας. Οσο για την Ελλάδα, το γεγονός ότι η χώρα έγινε ένα σύγχρονο, ακόμη και πειραματικ­ό, ευρωπαϊκό εθνικό κράτος όταν κέρδισε την ανεξαρτησί­α της, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Βύρωνα, οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, εν μέρει στη στενή συνεργασία του με τον επαναστάτη ηγέτη Αλέξανδρο Μαυροκορδά­το.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece