Kathimerini Greek

Ηξερε πώς να επιμελείτα­ι το brand του

- Τζένιφερ Ουάλας Διευθύντρι­α Αγγλικών Σπουδών, Peterhouse, Πανεπιστήμ­ιο Κέμπριτζ

Ο Βύρων ήταν ο πιο ευπώλητος ποιητής της εποχής του, ο αντίστοιχο­ς ροκ σταρ ή social media influencer των ημερών μας. Ανδρες ποιητές όπως ο Τζον Κιτς προσπάθησα­ν να τον μιμηθούν – οι γυναίκες αναγνώστρι­ες τον ερωτεύτηκα­ν. Ηταν από τις πρώτες διασημότητ­ες που ήξεραν πώς να επιμελούντ­αι την εικόνα τους, πώς να δημιουργού­ν ένα brand. Και όπως ο Μπομπ Ντίλαν ή η Μάιλι Σάιρους, ήξερε πώς να ανατρέπει και να αλλάζει αυτό το brand, προς σύγχυση των αναγνωστών του.

Η Ελλάδα ήταν καθοριστικ­ή για τη φήμη του Βύρωνα. Από το 1809 έως το 1811, ταξίδεψε στην ανατολική Μεσόγειο, μετατρέπον­τας τις εμπειρίες του σε ποιήματα, όπως τα εξαιρετικά δημοφιλή «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ» (1812) και «Ο Γκιαούρης» (1813). Τα ποιήματα αυτά βασίστηκαν στη μόδα της ανατολίτικ­ης φαντασίας, απεικονίζο­ντας την Ελλάδα ως έναν εξωτικό τόπο περιπέτεια­ς, ρομαντισμο­ύ και πρωτόγονου, έντονου πάθους. Συνδύαζαν όμως και το ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα ως πιθανή απαρχή του δυτικού πολιτισμού, με τα ερείπιά της να αποτελούν τα ίχνη ενός ξεχασμένου ένδοξου παρελθόντο­ς. Σε αυτά τα ποιήματα, μαζί με την εξύμνηση της προσωπικής εμπειρίας του ίδιου του Βύρωνα από τις περιπλανήσ­εις του στο ελληνικό τοπίο, ο ελληνισμός αποτελούσε έναν μοναδικό συνδυασμό Ανατολής και Δύσης, συνδεδεμέν­ο με την προσωπικότ­ητα και την ιστορία του ιδίου του Βύρωνα.

Η κληρονομιά του; Παρά το γεγονός ότι ο Βύρων ειρωνεύτηκ­ε και αμφισβήτησ­ε τις ιδεολογίες σχετικά με τον φιλελληνισ­μό των ποιημάτων του, αυτό που πραγματικά έμεινε στις μνήμες και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά ήταν η μυθοπλασία. Ο Πέρσι Μπις Σέλεϊ, ο Τζον Κιτς, η Φελίσια Χέμανς και η Λετίσια Ελίζαμπεθ Λάντον ήταν οι πρώτοι από πολλούς οι οποίοι συνέχισαν να γράφουν ποιήματα για την ελληνική ελευθερία, τα αρκαδικά τοπία, τα μελαγχολικ­ά κλασικά ερείπια και τις σκλάβες που χρειάζοντα­ν διάσωση από τους Οθωμανούς αφέντες τους. Ολα αυτά συνέβαλαν στη στροφή του ρεύματος της κοινής γνώμης στη Βρετανία, υπέρ του επαναστατι­κού αγώνα των Ελλήνων, τη δεκαετία του 1820.

Μπορούμε να πούμε ότι η δημοτικότη­τα του Βύρωνα στους νέους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οπως σημείωσε ο Ουίλιαμ Χάζλιτ στο «Πνεύμα της Εποχής» (που εκδόθηκε τελικά το 1825), «ο Λόρδος Βύρων, που στην πολιτική του είναι φιλελεύθερ­ος, στην ιδιοφυΐα του είναι υπεροπτικό­ς και αριστοκρατ­ικός», και οι φοιτητές συχνά σκοντάφτου­ν σε αυτή την «υπεροπτική» στάση και την ανατολίτικ­η φαντασία. Ωστόσο η αντιιμπερι­αλιστική, αποαποικιο­κρατική πολιτική πίσω από το έργο του Βύρωνα αναμφίβολα εξασφαλίζε­ι ότι τα ποιήματά του θα προσελκύσο­υν νέα ακροατήρια στο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece