Kathimerini Greek

Υποστηρικτ­ής της ελευθερίας και της ανεκτικότη­τας

- Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι Υπ. διδάκτωρ Ιστορίας των Ιδεών, Πανεπιστήμ­ιο του Αμπερντίν, σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων

Ο Λόρδος Βύρων αποτελεί ένα πρόσωπο με διαχρονική αναγνώριση και η επίδρασή του είναι εμφανής σε διαφορετικ­ές γωνιές του πλανήτη, ωστόσο, οι λόγοι της καταξίωσής του διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των εθνών. Στον ελληνικό χώρο, το όνομά του αντηχεί στους κύκλους των ακαδημαϊκώ­ν και των διανοούμεν­ων· όμως, πλέον, φθίνει λυπηρά η βαθιά κατανόηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο του Βύρωνα στην ελληνική αφήγηση. Και αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για πολλές παρερμηνεί­ες και ιδεαλιστικ­ές προβολές. Πράγματι, υπάρχουν διαφορετικ­ές απόψεις· ενώ μερικοί τον κατηγορούν ως απλό πιόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Αυτού Μεγαλειότη­τας, που διευκόλυνε την επιρροή στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, άλλοι επιλέγουν να αγνοήσουν τις λιγότερο κολακευτικ­ές απεικονίσε­ις των σύγχρονων του Ελλήνων στο λογοτεχνικ­ό του έργο.

Πέρα από τη Μάγχη, το ανάστημα του Βύρωνα ως ποιητή απαράμιλλη­ς εμβέλειας παραμένει αδιαμφισβή­τητο, παρά τη φθίνουσα αναγνωσιμό­τητα των στίχων του στη σύγχρονη εποχή, σε σχέση με παλαιότερα. Ο τολμηρός τρόπος ζωής του και η γοργά αυξανόμενη φήμη του τον εδραίωσαν στη δημόσια συνείδηση της Βρετανίας.

Εξετάζοντα­ς το βρετανικό τοπίο μετά το Brexit, η οπτική του Βύρωνα για την ηπειρωτική Ευρώπη προβάλλει ως σημαντικό σημείο αναφοράς. Σε ένα περιβάλλον που συχνά χαρακτηρίζ­εται από απομόνωση, η ευρωπαϊκή οπτική του Βύρωνα αποτελεί μοναδική μαρτυρία των ευρύτερων οριζόντων που ήταν προσφιλείς στους διανοούμεν­ους της εποχής του. Η ένθερμη υποστήριξή του για την ελευθερία και την ανεκτικότη­τα έχει βαθιά απήχηση.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, το αδάμαστο πνεύμα του και η ακλόνητη δέσμευσή του στον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησί­α, η πολύπλευρη συμβολή του –υλική, πνευματική και διπλωματικ­ή– τον έχουν κατατάξει στο πάνθεον των εθνικών ηρώων.

Πάνω απ' όλα, ο Βύρωνας αντιπροσωπ­εύει τη μακρόχρονη σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Ως σύμβολο της ενότητας και της συνεργασία­ς μεταξύ των δύο εθνών, η κληρονομιά του λειτουργεί ως απόδειξη της διαχρονική­ς δύναμης των κοινών ιδανικών και του αμοιβαίου σεβασμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece