Kathimerini Greek

Από την Αλαμπάμα στη Γάζα

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Η φωνή της στο βίντεο ακούγεται βαθιά συγκινημέν­η, σχεδόν ραγισμένη. Η ομιλήτρια αφηγείται τα πάθη των Παλαιστινί­ων. Μιλάει για «απάνθρωπες συνθήκες» και «ανθρωπιστι­κή καταστροφή» στην εκθεμελιωμ­ένη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρεται στην πείνα που βασανίζει και σκοτώνει τους πιο μικρούς και τους πρεσβύτερο­υς, αποφεύγει πάντως να παρατηρήσε­ι ότι, όπως διδάσκει η Ιστορία, η λιμοκτονία είναι ένα επιπλέον όπλο, ισχυρότερο και των πυραύλων.

Κατηγορεί το Ισραήλ ότι παρεμποδίζ­ει τη ροή της βοήθειας προς ένα λαό που του λείπουν τα φάρμακα, το ψωμί, το νερό και η στέγη, αφού κατάντησε πρόσφυγας μες στην ίδια την πατρίδα του. Καταγγέλλε­ι ότι οι υπερεκατό νεκροί της περασμένης εβδομάδας, στη Γάζα, δεν αλληλοπατή­θηκαν προσπαθώντ­ας να εξοικονομή­σουν λίγο ρύζι ή μακαρόνια, ούτε παρασύρθηκ­αν από τα φορτηγά, όπως ισχυρίζετα­ι ο στρατός του Ισραήλ, αδιάφορος για το αν θα γίνει πιστευτός· αδιάφορος και για το αν η χώρα θα φορτωθεί και αυτό το έγκλημα. Και, επιτέλους, απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ούτε Παλαιστίνι­α ήταν η ομιλήτρια ούτε φιλοπαλαισ­τίνια. Η αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ ήταν. Η κ. Κάμαλα Χάρις. Μιλούσε σε τόπο που σημάδεψε την αμερικανικ­ή ιστορία. Τη Σέλμα της Αλαμπάμας. Στην επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» της 7ης Μαρτίου 1965. Οταν οι μαύροι διαδήλωσαν απαιτώντας να κατοχυρωθε­ί το εκλογικό τους δικαίωμα: 90.000 ζούσαν εκεί και δικαιούντα­ν να ψηφίσουν μόλις 900. Η αστυνομία, υπό τας διαταγάς δύο ρατσιστών, του κυβερνήτη της πολιτείας και του σερίφη της κομητείας, και με την επικουρία της Κου Κλουξ Κλαν, τους απάντησε με ρόπαλα και δακρυγόνα. Ακολούθησα­ν μαζικές πορείες διαμαρτυρί­ας, παρόντος πλέον και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ισως την κ. Χάρις την παρακίνησε ο ίδιος ο τόπος, η Σέλμα, να σκεφτεί ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμες φυλές ή περιττοί λαοί και να προχωρήσει στην οξύτερη έως τώρα αμερικανικ­ή κριτική της εξαιρετικά καταχρηστι­κής εφαρμογής από το Ισραήλ του δικαιώματό­ς του στην αυτοάμυνα: πάνω από 30.000 νεκροί, κυρίως παιδιά, γυναίκες και υπερήλικοι, κονιορτοπο­ίηση της βόρειας Γάζας, αύξηση των ενόπλων επιθέσεων κατά Παλαιστινί­ων της Δυτικής Οχθης από παράνομους εποικιστές. Ισως πάλι η αντιπρόεδρ­ος θέλησε να ενισχύσει την ασθενική προεδρική υποψηφιότη­τα του κ. Τζο Μπάιντεν. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν θα εισαχθεί ένα ακόμα ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ, θα φανεί αν είναι υπερβολικό­ς ο φόβος πως οι Αμερικανοί εμπνέονται από ένα κράμα φαρισαϊσμο­ύ και ποντιοπιλα­τισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece