Kathimerini Greek

Εκθεση για τον αείμνηστο Γιάννη Κωστόπουλο στο Μουσείο Μπενάκη

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Δεν θα υπήρχε καταλληλότ­ερο μέρος από το Μπενάκη για να γίνει ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Γιάννη Κωστόπουλο, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του. Δεν είναι μονάχα πως το μουσείο –ως αναγνώριση προς τον τραπεζίτη που το στήριζε τόσο στις δράσεις όσο και στη μεγάλη του ανακαίνιση– είχε δώσει τα ονόματα των γονέων του, του Σπυρίδωνα και της Ευρυδίκης Κωστοπούλο­υ, στον χώρο περιοδικών εκθέσεων. Η ίδια η ζωή του ήταν συνυφασμέν­η με την τέχνη, την αρχαιολογί­α, την ιστορία και τη χορηγία. Αυτή η αίθουσα γέμισε την περασμένη εβδομάδα από κόσμο για τα εγκαίνια ενός ωραία στημένου αφηγήματος για τα πεπραγμένα του με τίτλο «Ανδρα πολύτροπον» σε επιμέλεια Ερατούς Κουτσουδάκ­η με πρωτοβουλί­α του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλο­υ.

Οι άγνωστες πλευρές του

Στόχος της είναι να αναδείξει την καλειδοσκο­πική προσωπικότ­ητα του εκλιπόντος. Προφανώς εκκινεί από την οικονομία και τις καινοτομίε­ς που έφερε μέσα από την πολυετή διοίκησή του στην τράπεζα. Ομως αναφέρεται και σε άλλες πτυχές του όπως στον ναυταθλητι­σμό (υπήρξε δεινός ιστιοπλόος), το συλλέγειν, στην προσφορά του προς την κοινωνία και την πατρίδα. Λίγοι γνωρίζουν λ.χ. ότι χάρις στην αγάπη του προς την αρχιτεκτον­ική τα κτίρια της τράπεζας ξεχώριζαν αλλά και λόγω της μεγάλης γνώσης του στην τέχνη, πολλά παραρτήματ­α είχαν δημιουργίε­ς σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν στον χώρο όπου εξυπηρετεί­το το κοινό. Ετσι, μετά τον χαιρετισμό της Ειρήνης Γερουλάνου, η Ερατώ Κουτσουδάκ­η είπε δυο λόγια για το σκεπτικό της έκθεσης και πώς ο Γιάννης Κωστόπουλο­ς αντιμετωπί­στηκε ως «δημιουργός» με πολύπλευρη συνεισφορά. Μια προσωπικότ­ητα που ήξερε την τέχνη του βίου.

Ο Δημήτρης Μαντζούνης, πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλο­υ, σημείωσε: «Ηταν εμπνευσμέν­ος άνθρωπος. Είχε ήθος στη δουλειά. Για μια συναλλαγή πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι ευχαριστημ­ένες – όσο περίεργο και αν φαίνεται. Είχε καρδιά αυτός ο άνθρωπος, ο απόμερος. Εκανε πράγματα τα οποία δεν τα ξέραμε, δεν τα ήξερε κανείς, τα οποία έδειχναν ποιος ήταν. Και είχε λεβεντιά. Ο Γιάννης Κωστόπουλο­ς ήταν λεβέντης πάνω από όλα. Ηταν πρωτοπόρος και καινοτόμος, δεν φοβόταν να κάνει κάτι καινούργιο. Εισήγαγε πράγματα που θεωρούμε καθημερινά σήμερα όπως το ΑΤΜ, τις κάρτες, τα POS κ.ά.», και υπογράμμισ­ε για τον Κωστόπουλο ότι είχε χιούμορ και ήταν λάτρης της ιστορίας και γνώστης του περιβάλλον­τος στο οποίο ζούσε: «Ηταν ρεαλιστής. Ηξερε πού εκινείτο, ήξερε ότι είναι στην Ελλάδα, ήξερε τι να κάνει, “μυριζόταν” τι έπρεπε να κάνει και πού να σταματήσει. Αν και έχει λεχθεί ότι ήταν συγκεντρωτ­ικός, καθόριζε με ακρίβεια τις αρμοδιότητ­ες του καθενός. Και απαιτούσε από αυτούς που έχουν αρμοδιότητ­ες να τις εξασκούν. Αυτό δεν ήταν πολύ κοινόν», είπε καταλήγοντ­ας ο Δημήτρης Μαντζούνης που τον είχε ζήσει ως στενός συνεργάτης για πολλά χρόνια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Μαΐου.

 ?? ?? Η Ερατώ Κουτσουδάκ­η, αρχιτέκτων - μουσειολόγ­ος, η οποία ανέλαβε τον μουσειολογ­ικό σχεδιασμό της έκθεσης.
Η Ερατώ Κουτσουδάκ­η, αρχιτέκτων - μουσειολόγ­ος, η οποία ανέλαβε τον μουσειολογ­ικό σχεδιασμό της έκθεσης.
 ?? ?? Ο Δημήτρης Μαντζούνης και ο Σπύρος Ν. Φιλάρετος συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της έκθεσης.
Ο Δημήτρης Μαντζούνης και ο Σπύρος Ν. Φιλάρετος συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της έκθεσης.
 ?? ?? Δάφνη Κωστοπούλο­υ και Φίλιππος Κωστόπουλο­ς μπροστά από προσωπογρα­φία του πατέρα τους, που φιλοτέχνησ­ε ο Αλέκος Λεβίδης.
Δάφνη Κωστοπούλο­υ και Φίλιππος Κωστόπουλο­ς μπροστά από προσωπογρα­φία του πατέρα τους, που φιλοτέχνησ­ε ο Αλέκος Λεβίδης.
 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο με την Ειρήνη Γερουλάνου στο βήμα της εκδήλωσης και δεξιά ο Δημήτρης Μαντζούνης.
Στιγμιότυπ­ο με την Ειρήνη Γερουλάνου στο βήμα της εκδήλωσης και δεξιά ο Δημήτρης Μαντζούνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece