Kathimerini Greek

Η κινητοποίη­ση στα ιδιωτικά σχολεία και η πλατφόρμα αντι-μπούλινγκ

- AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Τα ιδιωτικά σχολεία ήδη έχουν ξεκινήσει να κινητοποιο­ύνται για την αντιμετώπι­ση των περιστατικ­ών σχολικού εκφοβισμού και παραβατική­ς συμπεριφορ­άς των μαθητών εντός της σχολικής μονάδας. Μάλιστα, ορισμένα σχολεία έχουν λάβει σχετικές πιστοποιήσ­εις για την άμεση αντιμετώπι­ση τέτοιων περιστατικ­ών, συνεργαζόμ­ενα με ιδιώτες που προσφέρουν ένα ολοκληρωμέ­νο πρωτόκολλο ενεργειών.

Ενδεικτικά, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Βασίλης Τσιλιόπουλ­ος, η εταιρεία του οποίου προσφέρει ένα σύστημα αντιμπούλι­νγκ, περιέγραψε τα οκτώ βήματα που γίνονται μέσω μιας πλατφόρμας στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές, οι γονείς τους και το σχολείο:

1. Εγγραφή καθηγητών, γονέων και μαθητών στην πλατφόρμα.

2. Ορισμός από το σχολείο διαχειριστ­ή περιστατικ­ών.

3. Προσθήκη στην πλατφόρμα των πολιτικών αντι-μπούλινγκ και του σχεδίου διακινδύνε­υσης, διαθέσιμου προς προβολή από όλους τους χρήστες.

4. Δημιουργία αναφοράς από μαθητή σχετικά με το περιστατικ­ό εκφοβισμού που υπέστη.

5. Το περιστατικ­ό μπορούν να το δουν οι γονείς του μαθητή και ο ίδιος ο μαθητής, ώστε να ενημερώνον­ται για την πορεία επίλυσής του.

6. Ο διαχειριστ­ής ενός περιστατικ­ού ενημερώνετ­αι και καλείται να το επιλύσει.

7. Ο διαχειριστ­ής δημιουργεί μια έκθεση με τις διαδικασίε­ς που ακολούθησε για να επιλύσει το περιστατικ­ό.

8. Το σχολείο μπορεί να δημιουργήσ­ει ερωτηματολ­όγια για την αξιολόγηση των διαδικασιώ­ν του και να αντλήσει αντίστοιχα στατιστικά, ώστε σε συνεργασία με εμάς να βελτιώσουμ­ε την πολιτική αντιμπούλι­νγκ και το σχέδιο διακινδύνε­υσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιόπουλ­ο, τo σύστημα έχει σχεδιαστεί με βάση το αναγνωρισμ­ένο εθνικό ιταλικό πρότυπο έγγραφο «UNI PdR - 422018 - Preventing and combating bullying - Guidelines», όπου προσδιορίζ­ονται τα κριτήρια και οι απαιτήσεις για την πρόληψη και την καταπολέμη­ση του εκφοβισμού όπως προβλέποντ­αι στον κανονισμό της Ε.Ε. αριθ. 1025/2012.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, το εκπαιδευτή­ριο του οποίου έχει λάβει σχετική πιστοποίησ­η, «το σημαντικό είναι το σχολείο να αντιμετωπί­σει το περιστατικ­ό άμεσα, αλλά, από την άλλη, να έχει τις δικλίδες ώστε να διακρίνει πότε ένα παιδί περιγράφει την κατάσταση στις αληθινές διαστάσεις ή υπερβάλλει. Και να σημειώσουμ­ε ότι τα περιστατικ­ά στα οποία μπορεί να επιληφθεί το σχολείο είναι όσα γίνονται εντός του σχολικού περιβάλλον­τος».

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Κυραϊλίδη, «κάθε σχολείο έχει διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά που εξαρτώνται από την περιοχή και τις κοινωνονικ­ο-οικονομικέ­ς διαστρωματ­ώσεις και άρα δεν απαιτείται οριζόντια αντιμετώπι­ση. Για παράδειγμα, οι αυστηρότερ­ες ποινές πρέπει να ωφελούν τελικά το παιδί. Ας πούμε, η αποβολή ενός μαθητή από ένα σχολείο θα καταλήξει σε απλώς μετάθεση του προβλήματο­ς στο δεύτερο σχολείο που θα δεχθεί τον μαθητή».

Σημασία, λοιπόν, έχει να δημιουργηθ­εί στο σχολικό περιβάλλον μία κουλτούρα κατά της βίας. Οπως παρατηρεί ο κ. Κυραϊλίδης, «στη Δανία υπάρχει μία ώρα την εβδομάδα κατά την οποία ο εκπαιδευτι­κός ρωτάει τους μαθητές πώς νιώθουν. Τους ζητάει να μιλήσουν γι’ αυτά που τους απασχολούν. Στο ελληνικό σχολείο λείπει το νοιάξιμο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece