Kathimerini Greek

Συντεταγμέ­να πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Χωρίς ηχηρές διαφοροποι­ήσεις αναμένεται η προγραμματ­ισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία θα αποφασιστε­ί η στάση του κόμματος στη συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίο­υ για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρόκειται αύριο να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διαμόρφωση ενιαίας θέσης και ότι όλοι οι βουλευτές θα κινηθούν συντεταγμέ­να, με βάση την απόφαση που θα ληφθεί. «Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν τυχόν προβληματι­σμούς ή ενστάσεις, αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει επί της ουσίας διαφοροποί­ηση από την απόφαση να καταψηφιστ­εί το νομοσχέδιο», ανέφερε χθες συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημαντική στην κατεύθυνση υποχώρησης των

όποιων ενστάσεων εκτιμάται ότι υπήρξε η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που δήλωσε ότι θα καταψηφίσε­ι το νομοσχέδιο.

Ετσι, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, καθώς δείχνει να επικρατεί, πέρα από την ατομική άποψη και τοποθέτηση, το στοιχείο της συλλογικής ευθύνης όσον αφορά το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτή θα είναι και μια ισχυρή απάντηση προς την κυβέρνηση, στην οποία αποδίδουν προσπάθεια να φανεί το ΠΑΣΟΚ σαν «σκορποχώρι», σαν ένα κόμμα που δεν έχει συγκεκριμέ­νη, ενιαία γραμμή για κανένα θέμα, ως συνέχεια και των διαφοροποι­ήσεων που υπήρξαν στην ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο τομεάρχης Παιδείας Στέφανος Παραστατίδ­ης εφοδίασε τους βουλευτές με ένα 70σέλιδο εγχειρίδιο, στο οποίο αποτυπώνετ­αι με σαφήνεια η πρόταση του κόμματος. Είναι τέσσερις οι άξονες στους οποίους η πρόταση του ΠΑΣΟΚ διαφοροποι­είται από το κυβερνητικ­ό νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται αρμοδίως: η επιδίωξη για πραγματικά μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα στα ιδρύματα που θα έρθουν στη χώρα μας, η εξασφάλιση ενιαίας πρόσβασης, τα γεωγραφικά κριτήρια ώστε να ενισχυθεί και η περιφέρεια και τα ποιοτικά κριτήρια με βάση και τις διεθνείς κατατάξεις. Και όλα αυτά βεβαίως με προϋπόθεση την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς.

Συνάντηση με πρυτάνεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς συναντήθηκ­ε χθες με πρυτάνεις, οι οποίοι ανέλυσαν τα προβλήματα των πανεπιστημ­ίων, με έμφαση στην υποστελέχω­ση, στην υποχρηματο­δότηση και στο αυτοδιοίκη­το, τα οποία, όπως είπαν, δεν αντιμετωπί­ζονται με το νομοσχέδιο. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς τους είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της λειτουργία­ς μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, αλλά με συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις και με παράλληλη ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημ­ίου, που είναι η βασική προτεραιότ­ητα. «Κάθε κυβέρνηση έχει χρέος να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο και σε επίπεδο υπηρεσιών, παροχής εφοδίων προς τους φοιτητές και έρευνας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε δίπλα σας όχι ως παράγοντες ακινησίας, όπως άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, αλλά ως παράγοντες προόδου που θέλουν την κανονικοπο­ίηση και την προοπτική της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς».

Σήμερα η συνεδρίαση της Κ.Ο. – Εκτιμάται πως θα εγκριθεί η απόφαση για καταψήφιση και δεν θα χρειαστεί να τεθεί κομματική πειθαρχία.

Τα Τέμπη

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχου­ν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ζήτησαν χθες από τον πρόεδρο της επιτροπής να αιτηθεί στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας να διαβιβαστε­ί στην επιτροπή το σύνολο της δικογραφία­ς που έχει σχηματισθε­ί, καθώς μόνο ένα μέρος της έχει φθάσει στη Βουλή. Κύκλοι του προεδρείου της Εξεταστική­ς απάντησαν ότι η αρμόδια εισαγγελικ­ή αρχή έχει την ευθύνη αξιολόγηση­ς του υλικού που δύναται κάθε φορά να χορηγηθεί σε μια άλλη αρχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece