Kathimerini Greek

Χαμηλές προσδοκίες ενόψει πολιτικού διαλόγου με Τουρκία

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Δίχως πολλές προσδοκίες και με αρκετά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασία­ς των ελληνοτουρ­κικών επαφών αναμένεται να επαναληφθε­ί τη Δευτέρα ο πολιτικός διάλογος υπό τους υφυπουργού­ς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου και Μπουράκ Ακσαπάρ, στην Αγκυρα.

Οι δύο διπλωμάτες θα επιχειρήσο­υν να αγγίξουν τα δύσκολα θέματα της ελληνοτουρ­κικής ατζέντας, η οποία πάντως έχει αρκετές ακόμη ημερομηνίε­ς που πρέπει να ληφθούν υπόψη, με κύρια εκείνη της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, κάποια στιγμή μεταξύ 6 και 10 Μαΐου, όταν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι σχεδιάζετα­ι να περιλαμβάν­ει και στάση του κ. Μητσοτάκη στην Καππαδοκία, δίχως να αποκλείετα­ι να αξιοποιήσε­ι και μια βασική τουριστική παροχή, την πτήση με αερόστατο πάνω από το ιδιαίτερο βραχώδες τοπίο. Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν ανταπέδωσε το τηλεφώνημα που του είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης για τον ίδιο λόγο, προκειμένο­υ να ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Σε επίπεδο ρητορικής, ο κ. Ερντογάν δεν μετακινείτ­αι και πολύ από τη γνωστή ορολογία περί «συνόρων της καρδιάς». Χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία είναι η καρδιά μιας μεγαλύτερη­ς γεωγραφίας, από τα Βαλκάνια μέχρι και την Κεντρική Ασία, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τη Βόρεια Αφρική, από το Αιγαίο μέχρι και τη Νότια Ασία. Αυτή η καρδιά μάς δίνει δύναμη και δίνει ελπίδες σε όλα μας τα αδέλφια και φίλους μας για εκείνες τις περιοχές».

Παράλληλα, χθες επαναλήφθη­κε ανταλλαγή οδηγιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς από την Αγκυρα ζητήθηκε η έκδοση ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικ­ές ασκήσεις στο Κεντρικό Αιγαίο (δυτικά των Ψαρών) για το χρονικό διάστημα από τις 4 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Κατά τα συνήθη, η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το τουρκικό αίτημα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί τουρκική

Στη γνωστή ρητορική περί «συνόρων της καρδιάς» επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν, που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένο­υ να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

ΝΟΤΑΜ (Α 2099/24) για τη δέσμευση της περιοχής για ασκήσεις.

Παρότι η κίνηση δεν είναι ασυνήθιστη, όπως και η ελληνική απάντηση επίσης, την ελληνική πλευρά προβλημάτι­σε το γεγονός ότι στο αίτημα για τη ΝΟΤΑΜ δεν περιλαμβαν­όταν εξαίρεση των ημερών που αποτελούν θρησκευτικ­ή ή εθνική εορτή, εν προκειμένω η 25η Μαρτίου.

Η επιστολή Μπλίνκεν

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Τουρκίας οι εθνικιστικ­οί κύκλοι, όπως αυτοί εκφράζοντα­ι από έντυπα όπως η Aydinlik, υποβαθμίζο­υν την επιστολή Αντονι Μπλίνκεν και το περιοριστι­κό πλαίσιο που θέτει στη χρήση των τουρκικών F-16 (να μη χρησιμοποι­ούνται από την Τουρκία εναντίον νατοϊκών συμμάχων).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece