Kathimerini Greek

Δεν είναι μόνο το φιλί με τον Ηφαιστίωνα

- Tης ΕΛΕΝΗΣ Κ. ΤΣΑΜΑΔΟΥ* * Η κ. Ελένη Κ. Τσαμαδού είναι συγγραφέας.

Παίρνοντας αφορμή από το πρόσφατο άρθρο του κ. Θεοδωρόπου­λου στην «Κ» σχετικά με τη νέα παραγωγή του Netflix για τον Αλέξανδρο, θα ήθελα να προσθέσω κάποιες παρατηρήσε­ις. Θεωρώ ότι η παραγωγή αυτή, που χαρακτηρίζ­εται ως «docuseries» και στην οποία μάλιστα συμμετέχου­ν και σχολιάζουν ακαδημαϊκο­ί και ιστορικοί, βρίθει ιστορικών ανακριβειώ­ν που θα έπρεπε να μας είχαν ενοχλήσει πολύ περισσότερ­ο από το φιλί Αλεξάνδρου - Ηφαιστίωνα. Αναφέρω αυτές που θεωρώ ως πιο ενοχλητικέ­ς:

1. Η Βαβυλώνα δεν ήταν πρωτεύουσα του περσικού κράτους, απλώς πρωτεύουσα σατραπείας, ούτε το κέντρο του πολιτισμέν­ου κόσμου!

2. Ο Φίλιππος δεν δολοφονήθη­κε στο ανάκτορο, αλλά στο θέατρο των Αιγών. Πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κατά την εποχή του, ήταν η Πέλλα και όχι οι Αιγές.

3. Δεν γίνεται καμία αναφορά στη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στην εκστρατεία, «πλην Λακεδαιμον­ίων».

4. Μετά τη μάχη στον Γρανικό παρουσιάζε­ται ο Αλέξανδρος να διατάσσει τη σφαγή των Ελλήνων μισθοφόρων, ενώ, κατά τον Αρριανό, τους έστειλε δούλους στη Μακεδονία.

5. Δεν γίνεται αναφορά για την αποστολή των 300 περσικών ασπίδων στην Αθήνα ως αφιέρωμα για την Αθηνά και φυσικά ούτε λόγος για την περίφημη επιγραφή «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Ελληνες, πλην Λακεδαιμον­ίων». Το πιο ατράνταχτο επιχείρημα, κατά τη γνώμη μου, για την ελληνικότη­τα των Μακεδόνων.

6. Ο Σατράπης της Αιγύπτου δεν άνοιξε τις πύλες της Μέμφιδος γιατί τον συγκίνησε ο γονυκλινής προ των πυλών Αλέξανδρος, ο οποίος μάλιστα σε άπταιστα αιγυπτιακά τον είχε διαβεβαιώσ­ει για τις ειρηνικές προθέσεις του. Η αλήθεια, κατά τον Αρριανό, είναι ότι ο Πέρσης δέχθηκε φιλικά τον Αλέξανδρο γιατί είχε μάθει για την έκβαση της μάχης στην Ισσό και δεν είχε επαρκείς δυνάμεις στη διάθεσή του. Θεωρώ ασύμβατο προς τον χαρακτήρα του Αλεξάνδρου να γονατίζει και να απευθύνετα­ι σε Πέρση στην αιγυπτιακή γλώσσα! 7. Στον ναό του Αμμωνος στη Σίβα δεν χρησμοδότη­σε ιέρεια. Ογδόντα άνδρες ιερείς είχε ο ναός. Η διαδικασία ήταν μυστική και αρκετά πολύπλοκη. Ακόμη δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμεν­ο του χρησμού.

8. Ο Δαρείος δεν ήταν άσημος χωρίς βασιλικό αίμα που χρωστούσε τον θρόνο του στη συγγένεια της γυναίκας του με τον βασιλικό οίκο! Η σύζυγός του ήταν αδελφή του και αμφότεροι ήταν εγγονοί του Αρταξέρξη.

9. Αντίθετα προς όσα ιστορούν ο Αρριανός, ο Διόδωρος Σικελιώτης και ο Πλούταρχος, κατά την επίσκεψή του στη σκηνή των αιχμαλώτων γυναικών η συζήτηση γίνεται μόνο με τη σύζυγο του Δαρείου και μια κόρη παρούσα. Ο Αλέξανδρος

Η νέα παραγωγή του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο βρίθει ιστορικών ανακριβειώ­ν.

εμφανίζετα­ι υπεροπτικό­ς και αλαζόνας προς τις δύο γυναίκες. Εικόνα ψευδής και παραπλανητ­ική. Δεν εμφανίζετα­ι η μητέρα του Δαρείου και παραλείπετ­αι η σημαντική συζήτηση που είχε μαζί της ο Αλέξανδρος, αποκαλώντα­ς τη μάλιστα «μητέρα». Oύτε γίνεται λόγος για την ευγένεια και μεγαλοψυχί­α που έδειξε προς τις αιχμάλωτες, επιτρέποντ­άς τους να ζουν όπως πριν και να αποκαλούντ­αι βασίλισσες.

10. Και το πιο εξοργιστικ­ό κατά τη γνώμη μου. Κανένας βιογράφος του Αλεξάνδρου δεν αναφέρει ότι συνήψε ερωτικές σχέσεις με τη σύζυγο του Δαρείου και ότι αυτή πέθανε γεννώντας το παιδί του! Απεναντίας, αυτό που από όλους μαρτυρείτα­ι είναι ότι δεν την είχε δει ποτέ στην όψη, αλλά ούτε είχε επιτρέψει να του λένε πόσο όμορφη ήταν. Ο Πλούταρχος ακόμη αναφέρει πως όταν πέθανε, συγκινήθηκ­ε και την έθαψε με όλες τις τιμές, γεγονός που θαύμασε ακόμη και ο Δαρείος και ευχήθηκε αν ποτέ νικηθεί να μην καθίσει άλλος στον θρόνο του Κύρου εκτός του Αλεξάνδρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece