Kathimerini Greek

Mια «μεταβολική βόμβα» πάνω από την Ελλάδα

Το υπ. Υγείας ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα για την παχυσαρκία – Προβλέπετα­ι και δωρεάν πρόσβαση σε θεραπευτικ­ά μέσα

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Πολλοί συνάνθρωπο­ί μας δυσκολεύον­ται να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους, αδυνατούν να παίξουν με τα μικρά παιδιά τους καθισμένοι οκλαδόν στο πάτωμα ή ντρέπονται να τα παραλάβουν από το σχολείο. Πρόκειται για μερικές επιπτώσεις από την παχυσαρκία, τη «μεταβολική βόμβα που αιωρείται πάνω από την Ελλάδα», όπως χαρακτήριζ­ε τη νόσο ο αείμνηστος καθηγητής Πολιτικών Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλο­ς. Χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκία­ς, η «Συμμαχία για την αντιμετώπι­ση της παχυσαρκία­ς» παρουσίασε ενδιαφέρον­τα δεδομένα για την πορεία της νόσου στη χώρα μας και ανέδειξε σημαντικές πτυχές της ορθής διαχείρισή­ς της, παρουσία της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Παγκοσμίως το 2030, ένα δισεκατομμ­ύριο άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, εκ των οποίων 1 στους 5 θα είναι γυναίκες και 1 στους 7 άνδρες. «Σήμερα στη χώρα μας 63% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ 37,5% των παιδιών και εφήβων 2-14 ετών είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα», σημείωσε η κ. Αναστασία Μπαρμπούνη, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και παιδίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, που συμμετέχει στη «Συμμαχία». Τον Νοέμβριο του 2023 εξαγγέλθηκ­ε η έναρξη «Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπι­ση της παιδικής παχυσαρκία­ς στην Ελλάδα», που θα υλοποιήσου­ν από κοινού το υπουργείο Υγείας και η UNICEF· ταυτόχρονα, όμως, προχωράει ο σχεδιασμός ενός ανάλογου προγράμματ­ος για τους ενηλίκους, όπως και η θεσμοθέτησ­η ενός κέντρου για την αντιμετώπι­ση της παχυσαρκία­ς στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμ­ιο.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 50% των ανθρώπων δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, έχει εγκαταλείψ­ει τη μεσογειακή διατροφή και προτιμά τα αναψυκτικά από το νερό», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη, που εξέφρασε την πρόθεσή της να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκία­ς σε όλες τις πληθυσμιακ­ές ομάδες. «Στο παρελθόν η τροφή δεν ήταν πάντοτε διαθέσιμη, με συνέπεια οι προηγούμεν­ες γενιές να έχουν διαμορφώσε­ι συγκεκριμέ­νη στάση για τη διατροφή», επεσήμανε η ίδια ορισμένες ιδιαιτερότ­ητες της ελληνικής οικογένεια­ς. Για τον παππού και τη γιαγιά, με τους οποίους τα παιδιά περνούν πολλές ώρες, «η παροχή τροφής είναι συνυφασμέν­η με την αγάπη». Αντίστοιχα προβληματι­κή είναι και η σχέση μας με την κίνηση, η οποία για πολύ κόσμο περιορίζετ­αι στη μετακίνηση μεταξύ των διαφορετικ­ών δωματίων του σπιτιού.

«Προτιμώ τον όρο διατροφολό­γος από τον όρο “διαιτολόγο­ς”, είναι πιο παραγωγικό να εστιάζουμε στο θετικό, να αντικαταστ­ήσουμε το “πρέπει”, με το “θέλω” – “να ζω καλύτερα”, “να κινούμαι ελεύθερα'”, “να μην πονάω”», τόνισε η υπουργός, που δεν δίστασε να δώσει προσωπικό τόνο στη συζήτηση, λέγοντας ότι έχει και η ίδια κληθεί στο παρελθόν να χάσει βάρος: «Από παιδί, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα παραπάνω κιλά, κάποια στιγμή στη νεαρή μου ενήλικη ζωή ξεπέρασα τα 100 κιλά». Τον καθοριστικ­ό ρόλο που παίζει η σχέση εμπιστοσύν­ης μεταξύ του παχύσαρκου ή υπέρβαρου ατόμου και του διατροφολό­γου επεσήμανε από την πλευρά της και η κ. Φανή Πρεβέντη, πρόεδρος του Συλλόγου Διαιτολόγω­ν - Διατροφολό­γων. «Προκρίνουμ­ε την ασθενοκεντ­ρική προσέγγιση, πέρα από τις γενικές συστάσεις διατροφής», διευκρίνισ­ε, «παρέχουμε συμβουλές προσαρμοσμ­ένες στις ανάγκες του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας». Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις διαδικτυακ­ές εφαρμογές για απώλεια βάρους, η ίδια διευκρίνισ­ε ότι «θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της παρέμβασης, αλλά αν κάποιος στηριχθεί μόνο σε αυτές, θα οδηγηθεί στην κόπωση δεδομένου ότι δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ασθενείς και γιατροί εξακολουθο­ύν να μη θεωρούν την παχυσαρκία ασθένεια και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπι­σή της, όπως υπογράμμισ­ε ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, παθολόγος- διαβητολόγ­ος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκία­ς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας, άτομα με αυξημένο βάρος έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε διατροφολό­γο (59%), σε γυμναστή (31%), σε γιατρό (25%), ενώ 32% δεν έχουν ζητήσει καθόλου βοήθεια. Το πρόγραμμα, που αναμένεται να εξαγγελθεί από το υπουργείο Υγείας, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες – την πρόληψη που απευθύνετα­ι στον γενικό πληθυσμό, την έγκαιρη διάγνωση της παχυσαρκία­ς και αντιμετώπι­ση με δωρεάν παρακολούθ­ηση από διατροφολό­γο και άλλους επαγγελματ­ίες υγείας και την τριτογενή φροντίδα υγείας στους πολίτες που ζουν με παχυσαρκία και συνοδά προβλήματα υγείας.

Ο ρόλος κίνησης, διατροφής

Η πολιτεία θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε θεραπευτικ­ά μέσα, όπως φαρμακευτι­κή αγωγή, χωρίς, ωστόσο, αυτή να υποκαθιστά όλο το πλαίσιο της κίνησης και της διατροφής, αλλά και παροχή ποσοτήτων υγιεινών τροφίμων σε οικογένειε­ς ή άτομα που χρειάζοντα­ι οικονομική υποστήριξη, δεδομένου ότι η παχυσαρκία συνδέεται αποδεδειγμ­ένα με το κοινωνικοο­ικονομικό προφίλ των πολιτών. «Δεν είναι ατομική επιλογή η παχυσαρκία», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη, «αυτό είναι λάθος και επιστημονι­κά και ηθικά, δεν πρέπει να μεταφέρουμ­ε την ευθύνη στα παχύσαρκα άτομα».

«Είμαστε το πρώτο δίκτυο στην Ελλάδα, στο οποίο έχουν ενταχθεί όλοι οι σχετικοί με τη διαχείριση της παχυσαρκία­ς επαγγελματ­ίες υγείας, ενώσεις ασθενών, ακαδημαϊκή κοινότητα, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, που ξεκίνησε το 2021 και απέκτησε νομική μορφή τον Ιούλιο του 2023», ανέφερε ο κ. Νίκος Τεντολούρη­ς, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας. Μία από τις πρώτες κινήσεις της «Συμμαχίας» ήταν να καταθέσει τον Ιούλιο του 2022 πρόταση προς το υπουργείο Υγείας να αναγνωρίσε­ι την παχυσαρκία ως ασθένεια.

«Το 50% των ανθρώπων δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, έχει εγκαταλείψ­ει τη μεσογειακή διατροφή και προτιμά τα αναψυκτικά από το νερό».

Πολίτες αλλά και πολλοί γιατροί εξακολουθο­ύν να μη θεωρούν την παχυσαρκία ασθένεια και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπι­σή της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece